Rubén Guijarro, un alcalde forjat a l'ombra
El regidor socialista que encapçalarà el nou govern a Badalona fa anys que cuina l'estratègia i els acords del PSC a la ciutat
BarcelonaDiu un antic adversari polític de Rubén Guijarro a Badalona que negociar amb ell és com una partida de pòquer. Defineix el líder del PSC a la ciutat com un estrateg i assegura que, en l’estira-i-arronsa de la política, sempre té alguna jugada amagada. Després d’anys fent de cervell i executor del projecte d’Àlex Pastor a l’Ajuntament i d’un primer intent fracassat per accedir a l’alcaldia el maig del 2020, Guijarro ha trobat ara en la presumpta corrupció del popular Xavier García Albiol la carta guanyadora per fer un pas endavant: una moció de censura que, si res no ho capgira en la sempre imprevisible política badalonina, el convertirà aquest dilluns al migdia en el nou alcalde de la quarta ciutat de Catalunya.
Nascut a Barcelona fa 39 anys però criat al barri de Llefià, Guijarro s’ha consolidat amb divuit anys de militància com l’home fort dels socialistes al Barcelonès Nord, on pilota l’àrea d’organització. Càrrec de màxima confiança de Salvador Illa i estret col·laborador seu en el control orgànic del territori, fins ara la seva trajectòria s'havia desenvolupat principalment entre bambolines. Això no ha impedit, però, que el seu nom hagi anat guanyant pes i se’l consideri un valor en alça del partit: internament i també, a partir d’ara, en el preuat paper d’alcalde metropolità. Tot plegat, amb una simbòlica benedicció de Pedro Sánchez, que durant el congrés del PSOE a València va avalar personalment l’operació per fer fora Albiol: “Endavant”, va esperonar el líder badaloní en una breu conversa durant el congrés, celebrat el tercer cap de setmana d’octubre.
El dimarts següent Guijarro es postulava oficialment com a candidat per encapçalar l’alternativa a Badalona i, fruit d’una negociació on tot li va anar de cara, agafarà les regnes d’un govern amb presència de tots els grups a l’oposició (12 de 27 regidors, sis dels quals socialistes) tret de Guanyem, que tot i això sumarà amb els seus vots al ple al relleu de l’alcalde del PP. I no és un detall menor: el mateix objectiu va ser impossible fa un any i mig, quan el desacord pel repartiment de l’alcaldia entre els socialistes i el grup on s’integra la CUP, llavors liderat per Dolors Sabater, va frustrar les negociacions a l’últim moment. L’absència de l’ara diputada de la CUP i l’aparició d’Albiol i el també regidor del PP Ramon Riera als papers de Pandora, que els vinculen a una societat de Belize, han sigut claus perquè aquest cop l’entesa arribi a bon port.
"Pastor encaixava mans però el Rubén manava"
Llicenciat en ciències polítiques, professor de comunicació política a la UAB i treballador en excedència del BBVA, Guijarro va tenir el primer contacte amb l’Ajuntament com a coordinador de l’àrea d'esports (2007-2011), amb el bagatge que tenia com a jugador, entrenador i directiu de la Unió Bàsquet Llefià. I el 2015 es va estrenar com a regidor, diputat provincial i mà dreta de Pastor, amb qui l’unia una forta amistat des que militaven junts a la Joventut Socialista. Malgrat exercir de número 2 tant a l’oposició com al govern, on arribarien el 2018 després d’una moció de censura contra Sabater –amb només tres regidors i el suport, precisament, del PP d’Albiol i Ciutadans–, diverses fonts socialistes expliquen que Guijarro era qui realment controlava el rumb del PSC a Badalona.
“Pastor feia el paper d’alcalde i encaixava moltes mans, però no tenia tanta capacitat per liderar, coordinar i planificar. Qui manava des del principi era el Rubén”, explica una veu del partit. “Quan calia negociar coses amb el govern, ho fèiem amb ell”, recorda un regidor que el va tractar des de l’oposició: “Era l’alcalde a l’ombra”. Guijarro, que també exercia d’interlocutor principal amb la direcció nacional del PSC, era en definitiva qui “feia funcionar la maquinària de l’Ajuntament”, resumeixen des del seu entorn. I ho va continuar fent després de les municipals del 2019. Malgrat que els socialistes van quedar en tercera posició per darrere del PP i de Guanyem, que es va presentar en coalició amb ERC, els de Sabater van cedir-los a última hora el govern per evitar que tornés Albiol.
Va ser el resultat d’un pols entre les dues formacions –els socialistes es van plantar amb el veto a la candidata independentista– que també portava la firma de Guijarro, a qui pocs mesos després li arribaria, de manera accidental, el definitiu relleu a Pastor. El gener del 2020, coincidint amb el temporal Gloria, ja el va haver de substituir un temps per motius de salut. I tres mesos després, en plena pandèmia i amb el confinament domiciliari vigent, l’alcalde socialista va dimitir després de ser detingut per conduir begut per Barcelona i per haver agredit un dels mossos que l'havien aturat. La història a partir d’aquí és coneguda: les divergències PSC-Guanyem van permetre el retorn del PP al govern municipal el 12 de maig del 2020. Fins ara.
Una aposta amb vista al 2023
Les converses per impulsar una moció de censura es cuinaven des de feia mesos i, amb el trencament del grup que compartien Guanyem i ERC, el PSC partia d’una posició de força per liderar-la. El momentum que esperava Guijarro va arribar amb els papers de Pandora i, en la seva particular partida de pòquer, ha guanyat la primera mà a Guanyem, que li donarà suport sense entrar a l’executiu. Ara afronta el repte de mantenir l’estabilitat amb un govern en què també hi ha ERC, els comuns i JxCat, i ho farà a primera fila i amb tots els focus que no tenia a l'ombra. “Guijarro està preparat. Quan fa molt de temps que ets al darrere de la sala, veus les coses amb més perspectiva que des de dalt de l’escenari: té una idea de conjunt de la ciutat”, defensa un càrrec pròxim a ell. Però el seu objectiu al govern va més enllà: en termes de pòquer, és una aposta all in per intentar consolidar el seu lideratge i mantenir l’alcaldia més enllà de les municipals del 2023. Les cartes estan repartides i en divuit mesos en podrà comprovar el resultat.