Política11/12/2015

Rubalcaba: "A Catalunya la biologia no va a favor de l'Estat. A la gent l'enterren amb senyera i la bategen amb estelada"

L'exlíder del PSOE diu que "si a Catalunya li dónes l'autodeterminació, votarà les vegades que calgui fins a ser independent"

M.colomer

BarcelonaL'alarma al PSOE per la tendència de Podem a créixer a costa dels socialistes ha fet que el partit que lidera Pedro Sánchez hagi recorregut als pesos pesants. Primer, Felipe González, després, José Luis Ropdríguez Zapatero, i aquest divendres, Alfredo Pérez Rubalcaba. L'exlíder socialista ha advertit aquest divendres que "a Catalunya la biologia no va a favor de l'Estat. A la gent l'enterren amb la senyera i la bategen amb l'estelada". Venia a avisar d'aquesta manera que sense una oferta de l'Estat que curtcircuiti l'ascens de l'independentisme sociològic, la ruptura esdevindrà només una qüestió de temps.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, en una entrevista a Antena 3 ha carregat amb duresa contra la proposta de referèndum que ha llançat el líder de Podem, Pablo Iglesias. A parer seu, algú que aspira a ser president d'Espanya "no pot" defensar el dret dels catalans a decidir: "Si a Catalunya li dónes dret a l'autodeterminació votarà tantes vegades com sigui necessari fins a aconseguir la independència. I després vindrà Euskadi, després Galícia, i ens convertim en l'únic Estat del món que estarà permanentment qüestionant la seva pròpia unitat. Això no ho pot dir algú que vol ser president del govern d'Espanya".

Cargando
No hay anuncios

"Segons la nostra Constitució, això [la independència] no ho poden dir els catalans, això ho diran tots els espanyols", ha avisat. "Ell proposa el dret a l'autodeterminació, que vol dir que una comunitat autònoma pot decidir lliurement si es queda a Espanya, i això és un disbarat que posa en risc l'estabilitat país. Quan es para això? Els dónes un any? I si en quatre anys ho tornen a demanar, què? Diem que no? I Euskadi? I Galícia?", ha asseverat. Tot plegat, ha considerat, és un "triomf del sobiranisme", perquè els que rebutgen el dret a l'autodeterminació de Catalunya tindran "menys força". Ha reconegut, però, que el sobiranisme "ho ha fet bé" en la mesura que ha anat creixent el suport al projecte independentisme, i ha reconegut que això ha estat també en part responsabilitat d'Espanya, que no ha fet una oferta política a Catalunya.

Per a ell, la solució passa, primer de tot, perquè l'Estat reconegui que "a Catalunya hi ha un problema, que molta gent vol votar", de manera que el que han de fer els principals partits és "mirar d'aconseguir que aquest vot es faci pels camins constitucionals i sobre una oferta de l'Estat", mai sobre la independència.

Cargando
No hay anuncios

"Pablo Iglesias vol assaltar Ferraz"

L'exsecretari general del PSOE ha advertit que Pablo Iglesias és el millor que ha passat a Rajoy per impedir una victòria dels socialistes. Tant és així, diu, que el mateix Rajoy "sap que Pablo Iglesias no el podrà guanyar mai", i per això "l'excita contra Pedro Sánchez, perquè ell sí que pot guanyar Mariano Rajoy". "No està en campanya per substituir Rajoy, sinó per substituir Sánchez, i això l'esquerra ho ha de meditar", ha argumentat, i ha avisat que "el problema és que aquesta estratègia aconsegueix que guanyi la dreta". Al capdavall, per a Rubalcaba, s'ha posat de manifest que "en realitat Pablo Iglesias no vol assaltar el cel, vol assaltar Ferraz".