Els cartells contra els Maragall

Rovira trenca el silenci i assegura que es depuraran responsabilitats pels cartells

Joan Tardà exigeix una investigació "diligent": "Si jo hagués sabut això, n'hauria agafat dos o tres pel coll"

ARA

BarcelonaDes que l'ARA va treure l'exclusiva de l'atac de falsa bandera sobre els germans Maragall i de l'existència d'una estructura paral·lela a ERC, diferents portaveus del partit s'han pronunciat. Qui no ho havia fet fins ara, però, era l'actual secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha trencat el seu silenci a X: "S’ha obert un expedient al canal ètic i les persones responsables hi estan treballant". D'aquesta manera, la màxima dirigent d'Esquerra ha assegurat que es depuraran responsabilitats pel cas dels cartells i ha volgut deixar clar que "el sistema de garanties és imparcial i independent de la direcció".

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rovira també ha negat la crisi interna i els dos blocs representats per ella mateixa, que vol un nou lideratge del partit, i pels partidaris de Junqueras, que vol tornar a presidir ERC. "Això no va de sectors perquè a Esquerra no n'hi ha. El rovirisme no existeix", ha assegurat. Malgrat això, el cas dels cartells sí que evidencia que s'han aguditzat les ferides entre blocs, que se centren ara en qui ha d'assumir responsabilitats per aquests fets. Els junqueristes consideren que la posició de Sergi Sabrià, que coneixia l'autoria dels fets des de poc després que es pengessin els cartells, és insostenible, mentre que Rovira ha tancat files amb la figura del viceconseller i el va defensar durant l'executiva de dilluns.

Cargando
No hay anuncios

Des del sector rovirista, en canvi, s'assenyala l'aleshores director de comunicació d'Esquerra, Tolo Moya, que ja ha avisat que, si s'escau, morirà matant: "Exposaré les proves que demostren qui és l’ideòleg del grup, com funcionava i fins on arribava el coneixement de tot això", va dir ahir a través d'X. I no s'ha quedat aquí. L'exdirector de comunicació ha assegurat que no se centrarà en els cartells, sinó que "això va de qui va muntar aquesta trama i de com s'actua quan se n'assabenten".

Cargando
No hay anuncios

Les primeres declaracions de Rovira arriben després que Oriol Junqueras s'hagi mostrat molest per la roda de premsa que Raquel Sans va fer dilluns. Llavors la portaveu d'ERC va dir que l'executiva del partit havia sigut coneixedora de l'atac de falsa bandera contra els Maragall. Junqueras, però, tal com va dir a través de la xarxa X, manté que no en tenia cap constància. Per aquest motiu, el seu entorn atribueix les paraules de Sans a un intent d'implicar-lo en la gestió del cas dels cartells.

En aquest sentit, l'exlíder d'ERC al Congrés Joan Tardà, que ha defensat el lideratge de Junqueras, ha avisat en declaracions a TV3 la portaveu del seu partit després que demanés disculpes: "La prova del cotó és saber la veritat i assumir responsabilitats. Això altre és una manifestació de voluntat, però s'ha de passar de la voluntat als fets", ha assegurat. "Enrabiat" per la situació, ha afirmat que és una "sort que uns periodistes fa un any que investiguen." "Si no arriba a ser per aquesta investigació no hauríem sabut res", ha dit. De fet, ha recalcat que les disculpes són insuficients i ho ha comparat amb el perdó del rei emèrit Joan Carles I, ja que ha reclamat que no siguin excuses sense conseqüències: "Si no sabem la veritat, no es poden depurar responsabilitats i, si no es depuren responsabilitats, demanar perdó no és creïble".

Cargando
No hay anuncios

Així, Tardà ha advertit que aquestes males praxis han de tenir una investigació "diligent": "Si no, la ciutadania i els votants ho faran pagar molt car", ha dit. També ha assegurat que ell no en sabia res i que no va transcendir en cap consell nacional. D'altra banda, ha evitat cap crítica a Sergi Sabrià i s'ha limitat a detallar la recepta que hauria aplicat ell si n'hagués estat coneixedor: "Si jo hagués sabut això, n'hauria agafat dos o tres pel coll".