La crisi d'ERC

Rovira acusa Junqueras de maniobrar contra ella amb estructures paral·leles

Retreu a l'expresident d'ERC no "tirar del carro" després de l'1-O i haver propiciat l'avançament electoral

BarcelonaMarta Rovira s'ha acomiadat de la secretaria general d'ERC amb crítiques contundents contra la persona amb qui ha fet tàndem durant aquests últims tretze anys al capdavant del partit, Oriol Junqueras. Ha implicat l'exlíder republicà en totes les decisions de la formació –"Cap decisió s'ha pres al marge dels òrgans del partit que pertocaven"–, i ha anat encara més enllà quan ha acusat Junqueras d'haver constituït estructures paral·leles al seu marge. És a dir, li ha pagat amb la mateixa moneda després que l'exlíder republicà acusés Rovira i la direcció actual d'haver-li fet el llit durant els últims anys de presidència. "Qui té l’exclusivitat de declarar què és una estructura B? Ho és el fet de constituir un grup paral·lel a Madrid quan s’ha de negociar l’amnistia? O negociar amb el PSC quins alts càrrecs s’han de quedar a govern? Tenir un grup alternatiu per activar les xarxes socials de determinats perfils? Fer les llistes al parlament de Catalunya en un grup que no és de la direcció? Negociar els acords de les diputacions amb persones d’Esquerra que no estan a la direcció?", ha preguntat Rovira en la conferència que ha pronunciat aquesta tarda per fer balanç dels seus últims quinze anys a la direcció. Junqueras ha evitat contestar els retrets de Rovira i s'ha limitat a donar-li les gràcies "per tantes lluites compartides".

Cargando
No hay anuncios

El trencament entre Junqueras-Rovira s'ha tornat a fer més evident que mai i la dirigent republicana no només l'ha acusat de maniobrar a la seva esquena al llarg dels últims mesos, sinó que també ha fet públiques les discrepàncies que fins ara havia mantingut soterrades en qüestions com la gestió de l'1-O. Precisament, sobre el referèndum del 2017, Rovira ha acusat Junqueras "d'oblidar-se" de l'1-O aquella mateixa nit: "Quan era més necessari que mai tirar del carro i prendre decisions". Les seves paraules s'afegeixen al que va dir la setmana passada l'exconseller Xavier Vendrell –també present a l'acte d'aquesta tarda– que va assegurar que l'exlíder republicà va anar a Montserrat el dia que es va proclamar la DUI.

Rovira ha aprofitat, en aquest sentit, per reclamar-li un altre cop que faci un pas al costat perquè considera que el cicle del 2017 s'ha acabat. "De veritat que encara hi ha algú que cregui que els que teníem responsabilitats en aquell moment serem capaços d'arreglar-ho? Per això, jo també plego, perquè durant set anys hem demostrat que som incapaços de fer-ho", ha afirmat Rovira. De fet, ha defensat que tots els lideratges del 2017 haurien de fer un pas enrere com una mostra per "superar" la competència independentista. "Perquè si volen seguir sent líders, ens han de demostrar que poden resoldre la situació. I durant set anys han demostrat que són incapaços de fer-ho", ha acabat.

Cargando
No hay anuncios

Els pactes amb el PSC

La cua de retrets ha continuat pels pactes amb el PSC a les diputacions i també les negociacions per entrar al govern municipal de Barcelona, dues qüestions que han tensionat ERC en els últims mesos. "És un dels episodis que més em va allunyar de la direcció d'ERC", ha afirmat Rovira. La dirigent republicana ha admès que les negociacions per les diputacions se li van "escapar de les mans" i que ara veu una "justificació instrumental per part d'una part de la direcció del partit" d'aquells pactes, en referència a Oriol Junqueras. De fet, diverses veus de l'actual executiva han retret a l'exlíder republicà haver teixit el pacte de la Diputació de Barcelona al marge d'aquest òrgan.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, on Rovira ha estat més contundent ha sigut a l'hora de responsabilitzar els artífexs del pacte a Barcelona –la direcció de la federació dels republicans a Barcelona, pròxima a Oriol Junqueras– de dinamitar les negociacions pels pressupostos de la Generalitat i, per tant, d'haver precipitat l'avançament electoral –creu que deixar fora els comuns del govern va ser el detonant–. "Hi ha qui s'esborra d'anticipar les eleccions catalanes per no assumir responsabilitats, maniobres poc compartides per entrar a Barcelona van impactar en la decisió electoral. Va ser la gota que va fer vessar el got, no podia conciliar més els interessos de l'organització", ha afirmat, després d'assegurar que no va participar en la confecció de les llistes al Parlament. Rovira, això sí, ha defensat el pacte d'investidura de Salvador Illa a canvi d'un nou model de finançament, que ha pilotat ella personalment.

Cargando
No hay anuncios

Els cartells contra els Maragall

En la conferència d'aquesta tarda, Marta Rovira hi ha convidat les persones que han format part de les executives d'ERC des del 2011. Així doncs, hi eren membres de l'actual direcció com l'expresident de la Generalitat Pere Aragonès, però també ha reaparegut l'exviceconseller d'Estratègia i Comunicació, Sergi Sabrià, després de dimitir pel cas dels cartells contra els Maragall i l'estructura B del partit, destapada per l'ARA, a més de l'exvicesecretari de comunicació d'ERC, Marc Colomer, també investigat internament per aquest cas. Rovira, amb la veu trencada, ha tornat a demanar disculpes a Ernest Maragall i la seva família i ha reiterat que el partit ja va obrir una instrucció interna que ara mateix té quatre expedients oberts. Ara bé, ha titllat de "lamentable" que "aquest error s'estigui utilitzant per fer campanya interna" de cara al congrés del 30 de novembre. La dirigent republicana ha tornat a negar una estructura B i ha defensat les "campanyes de contrast".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, ha aprofitat per retreure a Junqueras la seva intervenció a Olesa de Montserrat, en què va esclatar contra l'estructura B. "Em va sobtar molt el to i les acusacions contra la direcció", ha afirmat. Rovira, a més, ha negat qualsevol "invisibilització" a Junqueras ni que la direcció no li facilités "la tasca de presidència" quan era a la presó ni tampoc la seva defensa jurídica. I en aquest punt, ha mencionat Pere Aragonès, Marta Vilaret, Marta Vilalta, Josep Maria Jové o Sergi Sabrià com les persones que van "procurar" perquè Junqueras pogués ser president d'Esquerra des de la presó.

L'acte arriba a un mes i mig que se celebri el congrés d'ERC i amb el partit totalment dividit arran de la guerra oberta entre la mateixa secretària general i Junqueras. De fet, Rovira havia dit que s'esperaria a fer balanç del seu mandat després del congrés, però ha decidit fer-ho ara. El camí del tàndem que ha pilotat el partit els últims tretze anys es va separar oficialment després de l'executiva del 15 de maig, quan Oriol Junqueras va anunciar la seva intenció de tornar-se a presentar a la reelecció, mentre que Marta Rovira va escollir fer un pas enrere. En aquell moment cristal·litzava el trencament d'una relació que feia mesos que s'havia anat refredant. Des de llavors, el partit s'ha instal·lat en retrets i acusacions creuades entre junqueristes i roviristes. Tot i que la dirigent republicana ha acusat Junqueras de "joc brut", ha acabat el discurs demanant-li "evitar una trencadissa" –ha assegurat que li ha demanat una reunió prèvia abans de la conferència, però que des que ha tornat de l'exili només s'han vist deu minuts a Cantallops– i acabar "junts" el cicle.