La crisi d'ERC

Rovira pilotarà les negociacions i la militància d'ERC tindrà l'última paraula sobre la investidura

L'executiva acorda que la secretària general també coordini les negociacions per configurar la mesa del Parlament

BarcelonaL'executiva d'Esquerra ha decidit aquest divendres que sigui la secretària general, Marta Rovira, qui coordini les negociacions per configurar la pròxima mesa del Parlament i també per a la investidura del pròxim president de la Generalitat. Una decisió que haurà de validar la militància en una consulta electrònica, segons ha informat el partit en un comunicat. D'aquesta manera, la formació es blinda sobre una decisió incòmoda que tensarà ERC i deixa a les mans de la militància el veredicte final. Els republicans, fins ara, posaven la pilota a la teulada del PSC i Junts perquè es posessin d'acord per governar, és a dir, defugien el paper de clau per a una pròxima investidura. Després de la crisi que ha viscut el partit aquesta setmana sobre si cal o no renovar els lideratges de la formació, aquest divendres l'executiva ha obert finalment el debat sobre si estan disposats a negociar una investidura amb Salvador Illa o Carles Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dimecres, en una executiva llarga i tensa, Oriol Junqueras va anunciar que dimitiria després de les eleccions europees del 9 de juny per centrar-se a aconseguir l'aval de la militància per continuar sent el president d'ERC. D'aquesta manera, el líder republicà s'esborrava de les negociacions que ha d'obrir el partit per a la pròxima mesa del Parlament i també la investidura, i les deixava en mans dels dirigents que havien fet un pas enrere després de la desfeta del 12-M però s'havien mostrat disposats a pilotar la transició cap al congrés del partit del 30 de novembre: Marta Rovira i Pere Aragonès. L'executiva d'aquest divendres a la tarda ha formalitzat, així, que sigui Rovira qui coordini aquestes converses que tant el PSC com Junts estan disposats a obrir amb els republicans. De moment, però, no ha designat cap comissió negociadora.

Cargando
No hay anuncios

Investir o no Salvador Illa

Carles Puigdemont a hores d'ara té pocs números de ser investit president, malgrat que el líder de Junts no tiri la tovallola. Les urnes del 12-M van deixar l'independentisme sense majoria absoluta i, per tant, Puigdemont necessita l'abstenció del PSC per ser president. Una abstenció que els socialistes rebutgen per complet –ho ha verbalitzat aquest divendres el líder del PSOE, Pedro Sánchez–. Per tant, l'opció de Salvador Illa es visualitza com l'alternativa més negociable. D'aquesta manera, Esquerra haurà d'obrir un debat incòmode immersa en una crisi interna i en què el partit haurà de prendre una decisió en la qual Oriol Junqueras, aspirant a tornar a presidir el partit, no participarà, almenys des de l'executiva. Per intentar blindar-se i que les bases, en funció de la decisió que prengui l'executiva, no se'ls girin en contra, el partit ha decidit que sigui precisament la militància qui validi aquesta decisió. D'aquesta manera, els afiliats tindran l'última paraula sobre si investir Salvador Illa o no.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, la decisió que prengui la militància pot abocar el país a una repetició electoral que agafaria el partit a contrapeu perquè hauria de triar candidat. Pere Aragonès no es tornarà a presentar i és probable que Oriol Junqueras, ara inhabilitat, no hi arribi a temps, ja que el Tribunal Suprem preveu bloquejar l'aplicació immediata de l'amnistia fent una consulta a Europa. Ara bé, si els afiliats avalessin una hipotètica investidura de Salvador Illa a proposta de l'executiva, Marta Rovira i els crítics amb Oriol Junqueras també quedarien reforçats de cara al congrés del 30 de novembre, en què s'ha de veure si presenten un candidat alternatiu.

La crisi d'ERC

Després de la desfeta del 12-M, el primer a assumir-ne en primera persona la responsabilitat va ser el mateix Pere Aragonès, que va anunciar que abandonava la primera línia política. Els detractors de Junqueras esperaven que el líder del partit seguís els seus passos i que, sense fer-ho immediatament, el president del partit es fes partícip de la derrota també i obrís un procés per renovar els lideratges de la formació. És el que va fer la secretària general, Marta Rovira, que va expressar davant l'executiva la necessitat d'un relleu de lideratges al capdavant del partit. Lluny de seguir els seus passos, Junqueras va fer pública l'endemà una carta en què confirmava la seva intenció de continuar al capdavant del partit.

Cargando
No hay anuncios

El malestar va créixer fins al punt que l'executiva de dimecres va ser llarga i tensa, perquè Junqueras no va trobar els suports que buscava per continuar al capdavant del partit. El president d'Esquerra va arribar a la reunió amb la idea de dimitir per portar el partit a un congrés, una posició que compartien la majoria de quadres, tot i que diferien en la data. Oriol Junqueras tenia la idea inicial de celebrar-lo ja aquest mes de juliol, fins i tot va plantejar fer-lo al mes de setembre, però finalment es van imposar les tesis d'altres membres de l'executiva com Marta Rovira de fixar-lo per a finals d'any.