Rovira exigeix a Sánchez el finançament singular per investir Illa

ERC reuneix el primer consell nacional, que va durar cinc hores, després de la desfeta del 12-M i en plena crisi interna

Marta Rovira en la seva intervenció durant el consell nacional d'ERC
15/06/2024
5 min

BarcelonaEsquerra ha reunit aquest dissabte per primera vegada el seu consell nacional després de la patacada del 12-M i la posterior crisi interna que s'ha desencadenat al partit. Era la primera trobada després del pas enrere temporal d'Oriol Junqueras i que Marta Rovira assumís tot el pes de la formació. La reunió ha durat cinc hores i hi ha hagut una quarantena de torns de paraula demanats, la prova que el debat ha estat intens, i han aflorat algunes crítiques on s'han evidenciat les dues faccions ara enfrontades. El partit ha abordat el seu rumb intern i de lideratge amb la vista posada en el congrés del 30 de novembre, però també sobre com afrontar les negociacions per a la investidura de Salvador Illa o Carles Puigdemont. Sobre aquesta última qüestió, en la seva intervenció inicial la secretària general dels republicans ha volgut deixar clar que aconseguir un finançament singular per a Catalunya continua sent una línia vermella per investir el líder socialista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El PSC ha de saber que si Pedro Sánchez no és capaç de moure fitxa amb el finançament, és molt difícil que ERC doni suport a Salvador Illa", ha afirmat Rovira en una intervenció en obert. Aquesta vegada, però, el partit no ha permès als mitjans de comunicació accedir a la sala on es feia el consell nacional per seguir la intervenció, ni tampoc prendre imatges de la reunió; és el partit qui les ha distribuït –la primera part de la intervenció de Rovira tampoc no s'ha pogut sentir per motius tècnics–. "Seguirem defensant en primer ordre el finançament singular. Hem de fer aquest primer pas abans d'aconseguir el referèndum", ha afirmat l'ara número u del partit. Una manera de dir que el referèndum no tindrà el mateix pes en la negociació amb el PSC que el concert econòmic. Ara bé, en el consell nacional d'aquest dissabte també hi ha hagut veus que han defensat posar també en un primer pla el referèndum per negociar amb el PSC. La militància d'ERC tindrà l'última paraula a l'hora de decidir si avala un hipotètic pacte amb Illa. Del consell nacional d'aquest dissabte, precisament, n'ha sortit aprovat el reglament per a la consulta als afiliats.

El paper de Ginebra

De cara a la setmana que ve ERC ja té previst reunir-se amb el PSC i Junts –amb els socialistes serà dimarts, tal com ha avançat La Vanguardia–. A tots dos partits Rovira els ha demanat que els posin propostes sobre la taula. D'entrada, aquestes primeres trobades seran telemàtiques, però els republicans mantenen que Ginebra ha de continuar tenint un paper preponderant en les negociacions, tal com ha passat amb les de la mesa del Parlament. El partit considera que portar-les a la ciutat on està exiliada la seva ara número u és una manera de posar la repressió al mapa. També serveix per deixar clar que el pes de l'organització el porta Rovira i que si hi ha partits que volen els seus vots han d'assumir que hauran d'agafar un avió per tancar qualsevol acord.

La setmana passada van viatjar a Suïssa representants de Junts, dels comuns i del PSC. És simptomàtic que els socialistes s'avinguessin a viatjar a Ginebra per intentar convèncer Esquerra de fer un pacte tripartit per a la mesa de la cambra catalana. De fet, fonts de la negociació expliquen a l'ARA que els socialistes estan disposats a tornar-hi si els republicans els hi demanen per encarar la negociació per a la investidura de Salvador Illa. Els negociadors del PSC es van reunir amb Marta Rovira el dijous 6 de juny, el mateix dia que Pedro Sánchez aterrava a l'Hospitalet per participar en l’acte central de la campanya del PSC a les europees, informa Martina Alcobendas.

Illa promet donar una resposta "a la singularitat de Catalunya"

De moment, el líder del PSC, Salvador Illa, s'ha limitat a dir aquest dissabte que el govern espanyol vol "donar resposta a la singularitat de Catalunya" i ha reclamat un acord a ERC per posar-se a treballar "com més aviat millor". La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, també ha insistit que "l'única opció" a Catalunya és que es formi un govern "progressista". Ara bé, Rovira ha insistit que ERC no acceptarà "algunes singularitats en el marc del finançament", en un missatge dirigit a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que va fer un plantejament similar al d'Illa: "Catalunya haurà de veure satisfetes les seves necessitats de les competències singulars que té aquesta comunitat". La diputada republicana al Congrés Teresa Jordà també ha admès en una entrevista a RNE que el partit està obert a "altres fórmules" que posi sobre la taula el ministeri d'Hisenda.

Oriol Junqueras saludant Carme Forcadell en el consell nacional d'ERC.

Amb la crisi interna oberta, el partit haurà d'afrontar la decisió transcendental de decidir si dona suport a una investidura d'Illa, una qüestió que tensarà el partit, com ja ho ha fet l'acord que la federació de Barcelona havia tancat amb el PSC a Barcelona, la validació del qual es va haver d'ajornar perquè la militància va desbordar les previsions d'aforament per a un debat que va tensar les relacions entre la cúpula nacional i la de la capital catalana.

Junqueras es posa a disposició del partit

El consell nacional d'aquest dissabte –en el qual el president de la Generalitat en funcions i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, també ha intervingut per fer balanç de la seva acció de govern– és el primer al qual ha assistit Oriol Junqueras ja sense ser president del partit. Com a expresident, és l'únic òrgan en el qual pot participar, en el qual té dret a vot i en el qual, si ho desitja, també pot intervenir. I és el que ha fet: ha pres la paraula per agrair a la militància aquests anys com a president i també s'ha tornat a posar a disposició del partit, segons diverses fonts consultades. Tot i que tenia un seient reservat a primera fila com a expresident, Junqueras ha optat per asseure's a la part del darrere de la sala per intentar evidenciar que ara és un militant més.

L'exlíder republicà comença ara un "procés d'escolta" a la militància per intentar aconseguir el seu aval per presentar-se al congrés del 30 de novembre. El camí contrari al de Marta Rovira, que ha fet un pas enrere i ha defensat una renovació de lideratges. La incògnita que queda per resoldre és si els crítics amb Junqueras presentaran un candidat alternatiu en el congrés de la pròxima tardor. Segons diverses fonts coneixedores, en el consell nacional d'aquest dissabte hi ha hagut veus que han demanat un congrés de consens i evitar la guerra fratricida de l'any 2008. Ara bé, ¿aquest consens es tradueix a fer que Oriol Junqueras també hagi de dimitir o que pugui continuar? Aquí hi ha diversitat d'opinions.

Dimiteix Jordi Solé després de ser apartat de les llistes del 9-J

Abans del consell nacional, l'executiva d'Esquerra s'ha reunit i és allà on l'exeurodiputat d'ERC Jordi Solé ha presentat la seva dimissió. Solé va expressar el seu malestar després que el partit l'apartés de les llistes a les eleccions europees i ara també admet que marxa després d'una "profunda decepció".

stats