Rovira exigeix als alts càrrecs d'ERC que abandonin el govern de Salvador Illa

L'executiva d'ERC acorda mantenir el congrés del partit del 30 de novembre

3 min
Marta Rovira en el primer consell nacional després de tornar de l’exili.

BarcelonaLa secretària general d’Esquerra, Marta Rovira, vol que el partit es desmarqui completament del govern de Salvador Illa, malgrat haver-lo investit ara fa algunes setmanes. Per aquest motiu veu necessari que el president cessi tots els alts càrrecs de l’executiu que hagin estat nomenats per ERC i en siguin militants: “El traspàs responsable que ha fet ERC ja s’ha acabat. Fer un traspàs a l'agost és difícil, costa trobar gent que pugui ser designada per executar totes les funcions del govern de la Generalitat, però Illa ha d’acabar de cessar els alts càrrecs de govern”, ha dit en una entrevista a TV3.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però, i si Illa els demana que segueixin ocupant les seves funcions? La secretària general no vol que segueixin al Govern i, si el PSC opta per mantenir-los, exigiran que no ho acceptin: “Si no, demanarem des del partit que els alts càrrecs abandonin el Govern”, ha advertit.

A què es refereix Rovira quan parla de càrrecs de govern d’Esquerra? Més enllà dels secretaris generals –els números dos de cada conselleria–, l’administració compta amb un important nombre de secretaris, directors generals, directors de serveis, delegats territorials i a l’exterior, subdirectors, directors d’empreses públiques… Gran part d’aquests solen canviar quan canvia el color polític del Govern. Alguns són càrrecs de lliure designació –és a dir, que la seva tria és discrecional–, i altres han de ser funcionaris de l’administració.

S’ha acordat mantenir-los?

“No venim a destrossar res”. Amb aquestes paraules Salvador Illa, quan encara no tenia lligat el suport d’Esquerra a la investidura, picava l’ullet als republicans. Deixava entreveure així que l’acord que aconseguissin compliria una de les condicions d’ERC per a la investidura: mantenir l’obra de govern de l’executiu de Pere Aragonès. La incògnita era si això implicava el manteniment també d’alts càrrecs. Fonts socialistes asseguren que no veien cap problema a mantenir càrrecs d'Esquerra a l'executiu.

El nomenament de dos alts càrrecs del Govern anterior com a consellers –Sònia Hernández, directora general del Patrimoni Cultural, ara consellera de Cultura, i Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística i ara conseller del ram– podia fer pensar que seria una dinàmica que es mantindria també en el sottogoverno. En tot cas, si s'ofereix a militants d’Esquerra continuar, Rovira demanarà que ho rebutgin.

Via lliure al congrés del 30-N

Mentre Rovira feia una crida als seus propis càrrecs de Govern i també demanava a l’executiu de Salvador Illa que compleixi l’acord signat, el partit continua el seu camí cap al congrés del 30 de novembre. Després de la petició que va fer la candidatura junquerista per avançar el conclave, la comissió de garanties va confirmar ahir que la convocatòria era legal, tot i que deixava en mans de l’executiva avançar-lo si així ho considerava. 

Precisament, aquest dilluns s'ha reunit l’executiva dels republicans i ha acordat mantenir la data del 30 de novembre per celebrar el congrés on s’enfrontaran, d’entrada, la candidatura d’Oriol Junqueras, i l’alternativa que porta per nom, Nova Esquerra Nacional, que encara no té candidat. Segons un comunicat del partit, l’executiva ha considerat que no hi havia “motius d’oportunitat política” per l’avançament del congrés.

Crítiques de la candidatura de Junqueras

La candidatura d'Oriol Junqueras ha carregat contra la decisió de l'executiva d'ERC. En un comunicat, Militància Decidim creu que una "majoria de la direcció interina d'ERC" ha tingut una actitud "d'enrocament i inflexibilitat". A banda, els junqueristes també retreuen a l'executiva que no hagi convocat un consell nacional per prendre aquesta decisió, tal com havien demanat 100 consellers nacionals. "Entenem que la majoria de la direcció interina del partit impedeix el debat sobre l'avançament per la via dels fets consumats", afirmen, després de subratllar que es "conjuren" per fer possible una "real renovació" del partit.

stats