La crisi d'ERC

Rovira assegura que va informar Junqueras que els cartells contra els Maragall venien d'ERC

L'expresident republicà nega la versió de la secretària general i recorda que el partit ni tan sols l'ha citat a declarar

ARA
i ARA

BarcelonaOriol Junqueras sempre ha negat haver tingut cap coneixement de l'estructura B d'ERC mentre era president del partit i ha assegurat que es va assabentar de l'escàndol dels cartells contra els Maragall quan l'ARA va publicar l'exclusiva, el passat 1 de juliol. Una versió contra la qual Marta Rovira fa una esmena a la totalitat. Segons ha avançat aquest dimarts RAC1 i ha confirmat l'ARA, la secretària general republicana va declarar al juliol que va ser ella qui personalment va comunicar a Junqueras que els cartells havien sigut un atac de falsa bandera. Ni Rovira ni fonts de la direccio republicana concreten el quan. Ho va explicar quan va declarar a principis de juliol en el marc de la investigació interna sobre els cartells. Fins ara, però, no havia transcendit, tot i les dures crítiques públiques de Rovira a Junqueras. Fonts pròximes a l'expresident republicà neguen la versió i insisteixen que ningú el va informar mai ni de la B ni dels cartells.

Inscriu-te a la newsletter 'I tu més'...però qui dona explicacions?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la investigació interna no hi ha novetats. Ja s'hauria d'haver discutit a la comissió de garanties d'ERC –es planteja expedientar Sergi Sabrià, Marc Colomer, un militant de l'Anoia i Tolo Moya, a qui s'acusa com a màxim responsable–, però es manté aturada des de fa setmanes a l'espera de rebre noves informacions sobre l'estructura B. De fet, l'informe que explica aquest dimarts RAC1 és el mateix que el del juliol. La mateixa Rovira va anunciar en el consell nacional del 21 de setembre que el partit també inclourà a la investigació el funcionament de la B, que l'ARA ha documentat que va arribar almenys fins a les eleccions catalanes del 12 de maig, amb pagaments a través d'almenys dues empreses a diverses persones, entre les quals les que van penjar i encarregar els cartells contra els Maragall per l'Alzheimer.

Cargando
No hay anuncios

En públic, Rovira va insinuar al setembre que va ser Junqueras qui els va animar a muntar una estructura comunicativa paral·lela perquè "des de la presidència del partit es considerava que érem tous". Quan l'ARA va destapar el cas, la direcció va preferir tirar pilotes fora. De fet, en el mateix informe del juliol encara es nega que existeixi una estructura paral·lela, i es minimitza la B explicant que són campanyes per desgastar rivals polítics sense logo del partit, segons ha explicat RAC1. L'ARA ha demostrat que hi havia un grup de cinc persones organitzat per fer tasques de contracampanya i que cobraven de Relevance i, més tard, d'Iniciatives Barcelona Sports Consulting per fer accions tant a les xarxes com al carrer. Els cartells contra els Maragall va ser l'acció més polèmica d'aquest grup, que tenia a la cúspide de l'organització l'exviceconseller Sergi Sabrià, però en el qual també tenien un paper Marc Colomer i Tolo Moya, amb el coneixement d'altres dirigents i treballadors d'Esquerra.

Cargando
No hay anuncios

De fet, ahir Marta Rovira va defensar les conclusions de l'informe preliminar i va tornar a treure ferro a la B. "Confiar en persones o proveïdors externs no vol dir cedir en termes de direcció política, ni en termes de responsabilitat. Ni encara menys, crear estructures B", va dir. Tot i això, va confirmar que el partit ha aturat el que anomena "campanyes de contrast" perquè la nova direcció decideixi què vol fer.

El comunicat de Junqueras

En un breu comunicat, la candidatura de Junqueras lamenta que ell sigui "l'únic" a qui no s'hagi demanat la versió durant la investigació interna i critica que es pugui arribar a donar veracitat a la "declaració oral de la mateixa Marta Rovira", sense que hagi aportat cap prova per validar les seves afirmacions. "No és un informe jurídic, és un relat polític, no hi ha fonaments i no es demostra res", insisteixen. A més, recorden que Rovira va adquirir el compromís que aquest informe no sortiria a la premsa. "Només la secretària general i qui duu a terme la compliance tenen l'informe", expliquen per apuntar l'origen de la filtració.

Cargando
No hay anuncios

RAC1 ha entrevistat Tolo Moya, que ha insistit que es querellarà contra ERC per les "mentides" que expliquen sobre ell i també Ernest Maragall, que es creu l'informe i qüestion que Junqueras no estigués al cas de tot plegat. Tot i haver estripat el carnet d'Esquerra, Maragall ha explicat que dona suport a Nova Esquerra Nacional –la candidatura encapçalada per Xavier Godàs i que compta amb el suport de Marta Rovira i diversos dirigents històrics del partit– en la pugna amb Junqueras per presidir el partit a partir del 30 de novembre. L'exregidor a l'Ajuntament de Barcelona també ha apuntat a l'entorn d'Oriol Junqueras com els autors del ninot de l'expresident que es va penjar a Sant Vicenç dels Horts. "L'origen no és Calàbria [el carrer de Barcelona on hi ha la seu d'ERC], és Sant Vicenç dels Horts [el poble de Junqueras]", ha dit Maragall.