ERC

Rovira, Aragonès i Maragall abracen la candidatura rival de Junqueras

La llista de Xavier Godàs reivindica el "llegat" de Rovira i clama contra el personalisme i les purgues

BarcelonaNova Esquerra Nacional presentava aquest dissabte la seva candidatura a Barcelona i l'objectiu de la convocatòria era clar: fer una exhibició de força amb militants de tots els Països Catalans per convèncer la militància que el ticket de Xavier Godàs i Alba Camps té opcions de batre Oriol Junqueras al congrés del 30 de novembre. No era un secret que aquesta és la llista que compta amb el favor de l'expresident Pere Aragonès, la secretària general, Marta Rovira, i l'exlíder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, tots tres enfrontats directament amb Junqueras en la guerra interna de la formació. Però aquest dissabte, dia gran de la candidatura, ho han fet explícit. Els tres eren entre les files del públic de l'acte a l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya, i tots tres han rebut els elogis dels membres de la candidatura des de l'escenari.

Inscriu-te a la newsletter 'I tu més'...però qui dona explicacions?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pocs dies després que Rovira passés comptes amb Junqueras per l'1-O i la gestió de l'estructura B del partit, Camps fins i tot ha reivindicat el "llegat" de la dirigent republicana. "Hi haurà gent qui dirà: veieu com sí que són roviristes? I el pitjor és que pensaran que ho diuen com una cosa negativa...", ha dit. Nova Esquerra Nacional primer va intentar desvincular-se de Rovira per presentar-se com una candidatura renovadora, i rebutjaven identificar-se com a roviristes o com a junqueristes. De fet, Godàs va arribar a explicar que, abans de fer el pas per disputar el lideratge d'ERC, no coneixia ni havia parlat mai amb la secretària general, amb la qual no s'havia mostrat en públic fins ara. Ara la candidatura també és l'aposta de la vella guàrdia d'ERC per apartar Junqueras de la direcció i Godàs n'ha tornat a fer gala aquest dissabte.

Cargando
No hay anuncios

Alternativa a "l'individualisme"

Davant d'un públic de 800 persones, segons l'organització, els dirigents de Nova Esquerra Nacional s'han presentat com l'alternativa a "l'individualisme" de Junqueras –sense esmentar-lo– que buscarà recosir un partit dividit i immers en una pugna agreujada pel cas dels cartells i de l'estructura B. El missatge és que a Esquerra no hi sobra ningú, tot i els punyals que sobrevolen des de fa dies els actes de les quatre candidatures al congrés. "No ens quedarem al sofà veient com uns purguen i despurguen!", ha clamat Teresa Jordà, candidata a la vicepresidència del partit.

Cargando
No hay anuncios

Nova Esquerra Nacional s'ha fet seu el missatge que Rovira repeteix des que va anunciar que faria un pas al costat, després que també ho fes Aragonès –tots dos van firmar el manifest que demanava a Junqueras que plegués–: que cal una renovació al partit que és incompatible amb què Junqueras continuï al capdavant. "Això no pot anar mai d'una sola persona", ha subratllat Camps. D'una manera menys directa, Raquel Sans ha reivindicat que nous líders sense "motxilla" agafin les regnes del partit per obrir un nou cicle polític després de les patacades que han encadenat els republicans –la darrera, el 12-M, quan van perdre 13 diputats i el Govern de la Generalitat.

La relació amb el PSC

El suport explícit de Maragall a Nova Esquerra Nacional arriba la setmana en què s'ha acarnissat la disputa interna al partit amb acusacions creuades sobre qui tenia coneixement i qui no de l'estructura B, la responsable dels cartells, però també sobre la polèmica amb ERC de Barcelona pel preacord de govern amb Jaume Collboni. Maragall havia acusat Junqueras de maniobrar a la seva esquena per tancar un preacord de govern amb l'alcalde del PSC amb l'ajuda de la seva ara número 2, la regidora Elisenda Alamany. En el torn d'intervencions dels militants durant l'acte, s'han sentit veus molt contràries a entrar al govern municipal. A més, Godàs ha buscat la complicitat de la militància de base i ha marcat distància amb els socialistes recordant que ell es va afiliar a les joventuts republicanes amb tan sols 14 anys -als 90 va deixar el partit, però hi va tornar ja com a alcalde de Vilassar de Dalt ara fa deu anys-. "Si convé, aquí i allà farem caure governs", ha dit, remarcant el condicional. Segons Godàs, a Nova Esquerra Nacional hi ha tant persones que van votar a favor del pacte per investir Salvador Illa com en contra, però totes estan d'acord que ERC ha de pressionar perquè el PSC compleixi.