UPyD suggereix a l'Estat recuperar les penes de presó per convocar consultes il·legals
Rosa Díez planteja a l'executiu si "pensa suspendre l'autonomia"
MadridEl grup parlamentari d'Unió, Progrés i Democràcia (UPyD) ha suggerit al govern de Mariano Rajoy que aprofiti la tramitació del nou Codi Penal per recuperar les penes de presó per convocar consultes il·legals, com va fixar en el seu moment el govern del PP i ha tornat a plantejar l'expresident José María Aznar. El partit de Rosa Díez ha dirigit una bateria de preguntes al govern, a les quals ha tingut accés Europa Press, relacionades amb la consulta que CiU, ERC, ICV i CUP tenen fixada per al 9 de novembre del 2014 amb un pregunta doble: "Vol vostè que Catalunya esdevingui un Estat? I, en cas afirmatiu, vol vostè que Catalunya sigui un Estat independent?".
En primer lloc, UPyD vol saber l'opinió que li mereix al govern central el delicte de convocatòria il·legal d'eleccions o de consultes populars per via de referèndum que es va introduir en el Codi Penal durant el mandat de José María Aznar.
Zapatero ho va derogar
El partit magenta explica que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va derogar aquest delicte del Codi Penal, que penava amb fins a cinc anys de presó la convocatòria d'un referèndum il·legal, i pregunta en aquest sentit a l'executiu del PP si es planteja recuperar-lo en el nou Codi Penal que es troba tramitant-se al Congrés.
Centrant-se en el "desafiament" polític a l'Estat que, segons la seva opinió, suposen les preguntes que l'executiu català ha presentat aquest dijous per a la consulta sobiranista, UPyD també vol saber les mesures concretes que està estudiant el govern per evitar que l'esmentada consulta "il·legal" es porti a terme.
Amb aquesta consulta, segons el text de les preguntes registrat, el que es pretén és "vulnerar per la via dels fets la Constitució deixant amb això els ciutadans absolutament indefensos sota grandiloqüents paraules com el 'dret a decidir' o arrogant-se la voluntat 'del poble'".
Fins i tot suspendre l'autonomia
Però Rosa Díez va més enllà i planteja a l'executiu "si pensa advertir a la Presidència de la Generalitat que si formalitzen la convocatòria o converteixen aquesta en acord de govern s'aplicarà l'article 155 de la Constitució i qualsevol altre que fos precís per restablir el respecte i l'observança de l'ordre constitucional".
L'esmentat article de la carta magna adverteix que si una comunitat autònomes incomplís les lleis o actués de manera que atempti greument contra l'interès general d'Espanya, el govern espanyol pot forçar-la a complir la legalitat obrint fins i tot la porta a suspendre l'autonomia.