Ros fulmina la seva número dos i desencadena una crisi interna
Marta Camps denuncia despeses injustificades i l’alcalde ho nega
BarcelonaQuan falten només tres mesos per a les municipals, Lleida, un dels bastions pel qual les enquestes apunten que el PSC no ha de patir, ha esdevingut tot un polvorí. Dimecres a la nit l’alcalde Àngel Ros, que governa amb majoria absoluta, va anunciar la destitució de la que ha sigut durant una dècada la seva número dos, Marta Camps, al·legant una “falta de confiança” que després d’un any i mig de difícil convivència política ha esclatat en un intercanvi d’acusacions i retrets. Sobre la taula hi ha, també, una amenaça de portar Ros als tribunals mentre l’equip de govern sosté que en cap cas s’ha produït malversació de fons.
¿Hi ha “linxament” polític per part de l’alcalde i un ús “familiar i clientelista” de l’Ajuntament, com denuncia la fins ara primera tinent d’alcalde? ¿O bé tot es tracta d’una rebequeria per no haver sigut ella la candidata, com insinua Ros? Camps -que seguirà com a regidora- va comparèixer ahir per denunciar que ha sigut víctima d’una “persecució” des que es va negar a signar factures i despeses de l’alcalde i altres regidors que considerava “immorals” i fins tot “obscenes”, unes acusacions que l’alcalde ha dit que són totalment “falses”.
L’ex número 2 de Ros va citar una factura de 1.500 euros en concepte de dietes d’un viatge a la Xina en què, segons ella, estava tot pagat. Ros, en declaracions a l’ARA, ho rebat: gran part del viatge de deu dies anava a càrrec del Consell Social de la Universitat de Lleida, però no totes les despeses d’àpats i “les dietes” que, segons explica, corresponen als dirigents en aquests casos. “En tot cas, no ho va signar i jo no ho vaig cobrar. No hi ha cap il·legalitat”, diu.
Despeses i contractació “a dit”
Camps també va denunciar els 36.000 euros gastats en fulards i corbates que Ros argumenta que formen part del “marxandatge” del consistori i 12.000 euros en dietes d’un viatge a Hannover -on van viatjar més regidors- que l’alcalde explica que es fa cada any i que serveix per captar empreses per al Parc Científic de Lleida. Al reguitzell d’acusacions, la ja extinent d’alcalde hi suma la contractació “a dit” del gendre de l’alcalde sense la seva firma -Camps ha fiscalitzat els últims anys aquestes operacions-, mentre que Ros argumenta que és un càrrec de confiança i que els serveis jurídics del consistori no han detectat cap irregularitat en la contractació del departament de premsa.
A què respon, doncs, l’enuig de Camps? Segons Ros, al fet que ella creia que encapçalaria la llista del PSC a les pròximes municipals. “Ella era la meva candidata per quan jo em retirés. Ho sabia tot Lleida”, explica Ros. Tot i això, les relacions entre tots dos es van tòrcer quan el president del PSC, amb 62 anys, va decidir que es tornaria a presentar com a cap de llista un cop més. Camps va declinar presentar-se a primàries. “Des d’aleshores ha sigut deslleial. Ha sigut un any extremadament dur, i em sento traït”, explica Ros visiblement afectat. Afegeix que ha sigut ara quan ha esclatat tot perquè arriba el moment de confeccionar la llista per a les municipals del 24 de maig i ella “es veu fora”.
Camps també va lamentar les formes com va conèixer la seva destitució “unilateral i fulminant”, que, segons diu, va ser a través de les xarxes socials. Ros explica que inicialment cessar-la no era la seva intenció, malgrat que el grup municipal li va expressar que “no se sentia representat” per Camps, i va intentar resoldre la situació en una reunió amb ella que no va donar fruit. En rebre un requeriment notarial en què l’amenaçava d’actuar judicialment contra ell si la cessava, Ros, segons afirma, va creure que ja no tenia elecció. L’alcalde, a més, portarà a la justícia les acusacions de Camps.
El PSC va fer pinya amb el seu president i alcalde de Lleida, Àngel Ros. En un comunicat, el secretari de política municipal del partit, Antoni Fogué, va manifestar el “ple suport” dels socialistes a qui també és el primer secretari del PSC a les comarques de Lleida. Fogué va insistir que els canvis del cartipàs municipal tenen “l’absolut respecte de la direcció del partit, com totes les decisions dels seus alcaldes”, i va posar de manifest que els dirigents municipals “són els únics responsables” de designar qui forma part dels governs locals. Fogué va recordar “la plena consideració” que té el PSC per a l’autonomia local i per les decisions que els grups municipals prenen sobre la seva organització interna. Ahir els candidats de CiU, PP, ERC i ICV a l’alcaldia de Lleida van reclamar explicacions a Ros i van exigir més transparència en els comptes municipals.