L’Aliança Lliure Europea condemna la suspensió d'Exteriors i critica la "tendència antidemocràtica" de l'Estat
Raül Romeva lamenta que l'Estat "judicialitzi" la política i confirma que continuarà exercint les seves atribucions tot i el Tribunal Constitucional
BarcelonaL'Aliança Lliure Europea, el partit polític que integra ERC i altres formacions independentistes i nacionalistes al Parlament Europeu, ha condemnat aquest divendres la suspensió de la conselleria d'Exteriors per part del Tribunal Constitucional a instàncies del govern espanyol. El president del partit, François Alfonsi, ha criticat en un comunicat "la preocupant tendència antidemocràtica que hi ha a Espanya, que és contrària als valors europeus". Segons Alfonsi, "els catalans van escollir democràticament el seu govern i és inacceptable que Espanya intenti perjudicar la democràcia".
Per la seva banda, el president del grup a l'Eurocambra, el republicà Josep Maria Terricabras, ha avisat que les accions del govern espanyol són "un atac directe a la democràcia catalana". Ha recordat que el càrrec de conseller d'Exteriors està reconegut per la llei i l'Estatut, de manera que ha fet una crida a recordar a Espanya "les seves obligacions com a membre de la UE" en relació amb el "respecte per la governança democràtica i els drets humans".
Romeva: "Som on érem, no ha canviat res"
Tot i la suspensió de la conselleria, el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, va assegurar ahir en una entrevista al programa '.Cat' que continuarà exercint les seves atribucions. "Som on érem. No ha canviat res". El conseller ha explicat que en aquests moments s'està valorant quines funcions estan suspeses, una qüestió que assegura que el mateix recurs "no deixa clar". A més, ha dit que l'acció exterior de la Generalitat és una funció que l'Estatut "obliga a fer", diferenciant així el que són les competències diplomàtiques reservades a l'Estat.
"En cap moment ens han dit que no fem acció exterior, tenim l'obligació de fer acció exterior. Des de l'any 2006 hem tingut una secretaria, viceconselleria, un comissionat i ara tenim un departament", ha explicat Romeva, i ha assegurat que fins ara no hi ha hagut cap problema.
En aquest sentit, Romeva ha assegurat que no és un "debat jurídic", sinó un "cas polític", i ha acusat l'Estat de "judicialitzar altra vegada" la política.
El pla de Romeva és continuar exercint les competències que el text estatutari reserva a la Generalitat, fixant com a prioritat la interacció amb els països europeus. "El desig és parlar amb tothom, però els primers viatges seran a Europa", ha dit.
Els serveis jurídics de la Generalitat treballen per presentar les al·legacions a la suspensió de les competències en matèria d'Exteriors i trobar la via per exercir-les durant els cinc mesos –com a màxim– que estaran suspeses. L'opció més factible que hi ha damunt la taula en aquest moment, segons fonts governamentals, és la de no alterar el funcionament actual i seguir exercint les competències "ordinàries" en matèria d’acció exterior.
En altres paraules, els plans de l’executiu passen per exercir unes competències que ja tenia en l’anterior legislatura la secretaria d'Afers Exteriors –no recorreguda pel govern espanyol– i que, segons han anat recordant els representants governamentals durant les últimes setmanes, estan reconegudes dins l'Estatut.