PROCÉS SOBIRANISTA
Política25/03/2016

Romeva repta l'Estat a demostrar que és una "veritable democràcia" permetent un referèndum

El conseller d'Exteriors exposa al diari escocès 'The National' que, si el govern espanyol no permet la votació, la Generalitat seguirà amb el seu full de ruta

Acn
i Acn

BarcelonaEl conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha advertit el proper govern espanyol que "seguir amagant el cap sota l'ala només crearà més tensió, quan el que es necessita són negociacions" per trobar una solució a Catalunya. En un article al diari escocès 'The National', Romeva ha assegurat que "si Espanya és una veritable democràcia, com Dinamarca, el Canadà o el Regne Unit, hi ha d'haver diàleg en un referèndum d'autodeterminació".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller ha explicat que, si la consulta no es pot fer per la via negociada, la Generalitat seguirà el "mandat democràtic" i el full de ruta dels propers 18 mesos cap a la independència per convertir-se "aviat" en un "nou estat d'Europa". "El temps ha arribat", conclou l'article.

Cargando
No hay anuncios

El titular d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència sosté que Catalunya vol negociar el "com i el quan d'un referèndum" i argumenta que el 80% dels catalans està a favor de fer-lo i el 87% "acceptaria els seus resultats". Si el govern espanyol nega la possibilitat de fer la consulta, Romeva subratlla que el full de ruta cap a la independència es farà "sense violència o disturbis" i amb "mitjans democràtics".

"La democràcia prevaldrà i el govern de Catalunya pot assegurar que es farà sense cap buit polític o incertesa política. De vot en vot i des de el marc legal existent cap a un nou marc legal", resa l'article.

Cargando
No hay anuncios

Dificultats arran de la manca de govern espanyol

Al text, titulat 'El llarg camí de Catalunya per esdevenir un estat lliure', Romeva subratlla que hi ha una "paràlisi política" a Espanya a causa de la incapacitat per formar govern i diu que això ha "prolongat les tensions entre Espanya i Catalunya". El conseller fa un repàs a les relacions entre Catalunya i Espanya dels darrers anys i explica que la Generalitat ha estat "buscant negociar amb el govern espanyol des del 2010", després de la retallada de l'Estatut.

Cargando
No hay anuncios

Romeva també explica que al gener es va convertir en conseller d'Afers Exteriors després d'unes eleccions que van donar per primer cop la majoria d'escons als partits independentistes. El titular d'Exteriors detalla que, després dels 18 mesos d'un full de ruta cap a la independència que inclou negociacions amb el govern espanyol, els ciutadans "tindran l'oportunitat de confirmar la creació de la República Catalana amb unes noves eleccions", i justifica que això arriba després d'anys d'esgotar totes les rutes possibles per demanar un referèndum d'independència com el que es va fer a Escòcia.

Ponts de diàleg cremats

Cargando
No hay anuncios

Raül Romeva lamenta que "els ponts que una vegada van unir Catalunya i Espanya han estat cremats per la increïble negació del govern del PP dels problemes polítics que hi ha a Catalunya" –tot i les manifestacions independentistes amb "milions" de persones- i un "permanent rebuig a parlar". En comptes d'això, assenyala Romeva, "el govern espanyol ha triat amagar-se darrere una barrera de casos legals contra Catalunya".

El conseller subratlla que "l'atac legal" més recent ha estat "l'intent del govern espanyol de dificultar una activitat normal de la conselleria catalana d'Afers Exteriors, negant el Govern català la capacitat d'establir relacions globals, una eina bàsica de qualsevol actor efectiu en el món globalitzat del segle XXI".