Partits polítics

Romeva renuncia a presidir la Fundació Irla pels dubtes sobre la seva inhabilitació

El Govern va encarregar un informe jurídic per analitzar la compatibilitat del seu càrrec i el de Laura Borràs a la FunDem

Raül Romeva
20/12/2024
2 min

BarcelonaRaül Romeva renuncia a presidir la Fundació Irla pels dubtes sobre la compatibilitat del càrrec amb la seva inhabilitació. Segons ha informat en un comunicat la mateixa fundació, vinculada a ERC, l'exconseller deixa el càrrec perquè "la seva inhabilitació s'ha allargat molt més temps del que es preveia en el moment de la incorporació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió de Romeva, que va ser nomenat president a principis d'aquest any, arriba després que el Govern decidís analitzar la seva situació, atès que el Codi Civil català prohibeix que una persona inhabilitada pugui formar part del patronat d'una fundació. L'executiu va encarregar un informe a la conselleria de Justícia perquè estudiés la compatibilitat del seu càrrec, així com el de Laura Borràs al capdavant de la FunDem vinculada a Junts. Les conclusions encara no s'han fet públiques.

Al comunicat, la Fundació Irla recorda que a Romeva encara no se li ha aplicat la llei d'amnistia i, per tant, no se li ha aixecat la inhabilitació derivada de la causa judicial per l'1-O. "La dreta judicial s'ha negat a aplicar repetidament aquestes mesures legals [l'indult i l'amnistia] en la seva totalitat", lamenta.

Romeva, això sí, continuarà a la fundació com a portaveu. "Seguirà representant la fundació, en el càrrec de portaveu de l'entitat, a l'espera que l'aplicació de la llei d'amnistia sigui total i es posi fi, definitivament, a la situació de repressió que ell i altres dirigents i activistes independentistes segueixen patint". L'actual vicepresidenta de l'organisme, Alba Castellví, assumirà de moment les funcions de presidència fins que la fundació triï una nova persona per al càrrec en una reunió ordinària prevista per a principis d'any, en la qual també s'aprovarà el pressupost i el pla d'activitats.

L'article 332-3 del Codi Civil de Catalunya estableix que tots els membres d'un patronat han de complir una sèrie de requisits, un dels quals és "no estar inhabilitats per exercir càrrecs públics o per administrar béns" i "no haver estat condemnats per delictes contra el patrimoni o contra l'ordre socioeconòmic o per delictes de falsedat". El primer punt seria incompatible amb la situació actual de Romeva, però també amb la de Laura Borràs per la seva condemna -que encara no és ferma- per la gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

A Borràs no només l'afectaria el punt del Codi Civil que estableix com a incompatible ser president d'una fundació, en aquest cas FunDem, i estar inhabilitat per càrrec públic, sinó també el punt que ho prohibeix a les persones condemnades per delictes "contra el patrimoni o contra l'ordre socioeconòmic o per delictes de falsedat". La condemna de l'expresidenta del Parlament és per prevaricació i falsedat documental per la seva gestió al capdavant de la ILC entre el 2013 i el 2018 i, per tant, li impediria també presidir la fundació de Junts. La seva defensa ha demanat al Tribunal Suprem que també l'amnistiï per aquest cas.

stats