Política03/11/2016

Puigdemont creu que la nova reforma del TC és "un pas enrere a la democràcia"

El conseller d'Exteriors considera que el fet que el Constitucional pugui ara suspendre càrrecs polítics condueix a una situació d'"extrema gravetat"

Ara
i Ara

BarcelonaLa reacció del Govern a l'aval de la nova llei del Tribunal Constitucional no s'ha fet esperar. A través de Twitter, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que aquesta decisió és "un pas enrere a la democràcia" i ha afegit que només el PP s'ha mostrat a favor d'aquesta reforma però que tot i així aquesta ha tirat endavant deixant un "TC dividit".

Cargando
No hay anuncios

El vicepresident i conseller d'economia, Oriol Junqueras ha afirmat en declaracions a mitjans de comunicació que aquesta reforma demostra que l'estat espanyol "està molt lluny de les bones pràctiques democràtiques que haurien de caracteritzar a qualsevol país del món occidental" i ha assegurat que l'Estat considera la Constitució com un "codi penal que s'ha d'aplicar contra representants polítics".

El conseller d'Exteriors, Raül Romeva, en declaracions als periodistes s'ha mostrat preocupat per l'última decisió de l'alt tribunal. Romeva creu que posa de manifest la "nul·la separació de poders a l'Estat" i que contribueix a "minar la confiança" entre la ciutadania catalana i les institucions espanyoles.

Cargando
No hay anuncios

Per al conseller d'Afers Exteriors, les noves facultats del TC aboquen Espanya a una situació d'"extrema gravetat" perquè permetrà al Constitucional suspendre càrrecs polítics si no es compleixen les seves resolucions. Una facultat que, malgrat que el govern espanyol ja ha admès que és per armar-se legalment en contra del procés sobiranista, Romeva considera "molt preocupant" indiferentment de per a què estigui pensada.

El TC avala la reforma legal que li permet suspendre càrrecs políticsEl primer càrrec polític en el punt de mira és la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, contra qui ja s'ha interposat una querella per haver permès el debat i la votació de les conclusions del procés constituent al ple de la cambra. Gràcies a la reforma del TC, la sala de l'alt tribunal pot posar multes als càrrecs públics que no segueixin les seves resolucions i els pot arribar a suspendre. Cal tenir en compte que el Parlament ha aprovat en diverses ocasions la desobediència a aquest tribunal perquè el considera "deslegitimat".

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, el conseller ha apostat per afrontar la qüestió catalana políticament i des de la lògica democràtica.

Al seu blog personal, el portaveu de CSQP al Parlament, Joan Coscubiela, ha qualificat la decisió de l'alt tribunal d'"error" i ha denunciat la "situació de risc" a la que s'exposa ara el Constitucional i que pot provocar un deteriorament de la legitimitat d'aquesta institució davant la societat.

Cargando
No hay anuncios

L'ANC crida a mobilitzar-se contra el TC

En la mateixa línia, s'ha mostrat el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, que ha advertit que amb aquesta reforma "s'ha obert la porta a la inhabilitació exprés" de dirigents polítics i ha denunciat que aquesta modificació de la llei li dóna atribucions que serien "impròpies en qualsevol altre sistema polític democràtic".

Cargando
No hay anuncios

Sánchez ha afirmat que aquest és un motiu més per participar en la mobilització convocada per l'ANC, Òmnium i l'AMI el proper diumenge 13 de novembre a Barcelona. "És el moment de defensar la democràcia, les nostres institucions i tots els càrrecs electes avui investigats per exercir lliurement el mandat rebut a les urnes", ha afegit.