Romeva defensa la conselleria d'Afers Exteriors com "la primera estructura d'estat que ha creat el Govern"
El conseller assegura que el diàleg és "l'única via vàlida" per resoldre els conflictes i diu que la falta de contacte amb Madrid "mai podrà atribuir-se al Govern"
BarcelonaLa conselleria d'Afers Exteriors, Relacions Internacionals i Transparència és la "primera estructura d'estat que ha creat el Govern" i demostra "la voluntat inequívoca d'esdevenir un nou estat". Així ho ha defensat el titular d'aquest departament, Raül Romeva, en la seva compareixença a la comissió d'Acció Exterior del Parlament, pocs dies després que el govern espanyol portés al Tribunal Constitucional (TC) la creació d'aquesta conselleria per un possible conflicte de competències amb l'Estat.
Segons ha explicat, aquesta conselleria vol ser un "actor actiu i proactiu" a l'esfera internacional per fer que Catalunya disposi d'un instrument per relacionar-se amb la resta d'actors sense intermediaris. Per això, ha subratllat la importància de les relacions bilaterals amb els estats membres de la Unió Europea i poder "trencar el silenci" que ha mantingut Europa davant del "rebuig" de les institucions espanyoles a dialogar amb Catalunya.
Atès que l'àmbit de les relacions institucionals s'inclou en aquesta conselleria, Romeva també pilotarà el diàleg del Govern amb Madrid, unes relacions que ha admès que en els últims anys han estat "poc productives i a la contra". Ara bé, el conseller ha avisat, molt contundent, que "mai la falta de contacte se li podrà atribuir a aquest govern, mai". Amb tot, ha admès que no creu que el govern espanyol canviï d'actitud, però ha dit que l'executiu de Carles Puigdemont "persistirà" en la voluntat de diàleg.
I és que, segons ha dit, aquesta és "l'única via vàlida i democràtica dels conflictes", i negar-lo com ha dit que fa el govern espanyol "nega la possibilitat de trobar solucions als problemes" i ho aboca tot "a la imposició". "Nosaltres sempre estarem disposats a seure per debatre, analitzar i construir", ha dit.
Ara bé, tot i la crida al diàleg, Romeva no s'ha estat de criticar sense embuts "el mal ús de la política internacional" de l'estat espanyol, a qui ha acusat de "dificultar el posicionament de Catalunya al món", per exemple amb el corredor mediterrani. El conseller d'Exteriors ha demanat al PP que digui quant costen les accions del govern central per "simplement vigilar, controlar i impedir que Catalunya faci allò que estatutàriament i la Constitució permeten que faci". "No utilitzin el TC per amagar incomoditats polítiques. No aconseguiran aturar aquest departament ni aquest Govern", ha desafiat.
Legalitat i legitimitat
Per fer-ho, Romeva ha dit que el seu departament respectarà la legalitat emparada per l'Estatut i la llei d'acció exterior i ha reivindicat la legitimitat democràtica que van donar els resultats del 27-S i que ara s'han d'aplicar malgrat les "limitacions i restriccions" de la Generalitat.
Romeva ha dit que treballarà per generar "confiança" i perquè Catalunya "es guanyi el respecte aquí i arreu". Com? Ha explicat que la seva intenció és que Catalunya participi en els grans debats internacionals, cimeres i conferències per tal d'explicar-se "més i millor" com a país. "Hem de millorar el posicionament de Catalunya al món", ha sentenciat.
L'oposició allarga la mà en cooperació però li retreu que no té competències en política exterior
L'oposició ha estès la mà a Romeva en alguns assumptes, com en el fet de revertir les retallades per la partida destinada a cooperació al desenvolupament, a memòria històrica o al desplegament de la llei de la transparència. Almenys així ho han dit el representant del PSC, Ferran Pedret, i els de Catalunya Sí que es Pot, Joan Josep Nuet i Albano Dante, força cordials amb Romeva. A més, han demanat al Govern que expliqui de la manera "més respectuosa possible" el moment polític de Catalunya, tenint en compte totes les sensibilitats. Pedret ha avisat que la "submissió" a les lleis "no és una cotilla" i ha posat en dubte que sigui una "prioritat" tenir una delegació al Vaticà.
Més contundents han estat des del PP i Ciutadans. La diputada de C's Susana Beltran, ha lamentat que la creació d'aquesta conselleria és "el primer pas per ser un ministeri d'Exteriors" i ha dit que l'independentisme no té legitimitat política per representar a tots els catalans i que "discrimina" aquells que "no volen construir un nou estat perquè ja en tenen un". "No volem que l'acció exterior s'utilitzi per crear un estat", ha resumit. Des del PP, Juan Milián ha fet una crida a "sotmetre's a la llei" i ha recordat que el Govern "no té competències" per fer política exterior.
Des de la CUP, la diputada Anna Gabriel ha posat en dubte que el soci preferent del Govern sigui la UE, tenint en compte el "rol superior del Banc Central Europeu" i les "polítiques restrictives i vergonyoses" en relació al refugiats. Gabriel ha celebrat el to de la intervenció de Romeva perquè "traspuava l'excepcionalitat que de debò estem construint una República".