Política18/11/2014

D'apagafocs de l'Estat a fiscal "rebel": el gir decisiu de Romero de Tejada contra la querella pel 9-N

El fiscal superior de Catalunya, que Torres-Dulce va situar al càrrec fa un any per rellevar Rodríguez Sol, apartat per defensar el dret a decidir, s'ha sumat als arguments de la resta de fiscals catalans, que s'oposen a emprendre accions contra Mas

Laura Díaz-roig
i Laura Díaz-roig

BarcelonaJosé María Romero de Tejada va arribar a la Fiscalia Superior de Catalunya a mitjans de l'any passat, després d'una època convulsa. L'anterior fiscal superior, Martín Rodriguez Sol, es va veure obligat a dimitir després d'haver avalat una consulta d'autodeterminació. En una entrevista el març del 2013, Rodríguez Sol es va mostrar favorable a la consulta, però deixava clar que actualment "no existeix un marc legal" per fer un referèndum sobre la independència. Les fortes pressions el van obligar a dimitir, després que s'obrís un expedient per destituir-lo.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va proposar aleshores al govern de l'Estat el nomenament de Romero de Tejada, que fins llavors era tinent fiscal. Aquesta proposta venia avalada pel Consell Fiscal, l'òrgan assessor de la fiscalia, en ser l'únic que s'havia presentat per cobrir la vacant. Amb aquest nomenament, Torres-Dulce pretenia salvar les creixents diferències entre la Fiscalia d'Estat i la catalana. De fet, durant la presa de possessió va demanar-li que defensés la "idea nacional d'Espanya". "No es pot ser fiscal a Catalunya sense tenir present la idea nacional d'Espanya", va dir, i li va demanar que sempre pensés en el "bé comú" i satisfés "les realitats socials".

Cargando
No hay anuncios

Evitar esquerdes

El nomenament de Romero de Tejada, amb un perfil de dretes i amb una carrera de gairebé 40 anys, Des del dissabte anterior al 9-N, la Fiscalia General de l'Estat va capitanejar la investigació del procés participatiu, pressionats pel govern de Mariano Rajoy. El dia 12, Torres-Dulce i Romero Tejada es van reunir durant una hora i mitja per apropar posicions sobre un primer esborrany elaborat per la fiscalia de l'Estat i que la de Catalunya no compartia.

Cargando
No hay anuncios

Fonts judicials consultades per l'ARA asseguren que Romero de Tejada va fer costat inicialment a Torres-Dulce, enfront del criteri que ja la setmana passada mantenia la majoria de fiscals catalans, contraris a presentar querella pel 9-N, en no trobar prou base jurídica per poder acusar el Govern de desobeir el Tribunal Constitucional. De fet, el Constitucional no va emetre "cap requeriment posterior" a la Generalitat per advertir de la vulneració de la suspensió que pesava sobre el procés participatiu, al·leguen els fiscals catalans.

Finalment, en la reunió d'aquest dilluns de la junta de fiscals catalans, Romero de Tejada va canviar de parer i es va sumar a les posicions contràries a la querella, segons les fonts judicials consultades. El fet que els nou fiscals de la Fiscalia Superior anunciessin ahir que no tenen cap intenció, per ara, d'iniciar accions penals contra els responsables del 9-N, va fer esclatar públicament el conflicte amb Torres-Dulce.

Cargando
No hay anuncios

Nou fiscals

La fiscalia superior de Catalunya està formada pels fiscals Teresa Compte, ex fiscal superior; Rodríguez Sol –també exfiscal superior i que va dimitir–; Francisco Bañeres, ara tinent fiscal del TSJC i fins fa poc cap de la fiscalia de delictes econòmics de Barcelona; José Joaquín Pérez de Gregorio, que va optar a la posició de fiscal superior quan es va escollir Rodríguez Sol; Eduardo Laguna, Assumpta Pujol, María Nieves Bran, Rosario Beguer i el fiscal superior, Romero de Tejada.

Cargando
No hay anuncios

Tant aquest últim com Torres-Dulce són membres de

Torres-Dulce ha convocat ara una Junta de Fiscals de Sala, que se celebrarà aquest dimecres. Segons L'Estatut orgànic del ministeri fiscal, aquesta junta, formada per la cúpula de la fiscalia a l'Estat, té la facultat d'assistir al fiscal general de l'Estat en matèria doctrinal i tècnica, tot i que la seva opinió no és vinculant i Torres-Dulce té l'última paraula.