L'oposició critica la gestió de la pandèmia per part del Govern i li retreu la manca de diàleg

La majoria dels grups s'ofereixen, però, a col·laborar en l'etapa de reconstrucció

El líder del PSC, Miquel Iceta, aquest dimecres al Parlament
A.mascaró / N.orriols / M.esteve / Q.bertomeu
01/07/2020
4 min

BarcelonaUn cop superada la fase més intensa de l'emergència sanitària, els grups de l'oposició han aprofitat el ple monogràfic sobre el covid-19 per passar comptes amb el Govern i la seva gestió de la pandèmia. La majoria dels grups han carregat, amb més o menys contundència, contra les polítiques que el Govern ha dut a terme per enfrontar-se a l'epidèmia. Però no només això. Tot i que el president de la Generalitat, Quim Torra, havia agraït la mà estesa de l'oposició per col·laborar en plena pandèmia, la majoria dels grups li han retret a ell i al seu executiu la falta de diàleg per consensuar les mesures a prendre per a la reconstrucció social i econòmica de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha fet, per exemple, el líder del PSC, Miquel Iceta, que ha assumit el paper de defensar l'executiu de Pedro Sánchez i ha acusat la Generalitat de "falta de lleialtat" amb l'Estat en tota la gestió de la pandèmia. El dirigent socialista ha negat també que s'hagin recentralitzat les competències: "L'actuació del Govern ha estat més guiada per la confrontació que per la millora de la seva gestió", ha lamentat Iceta.

El diagnòstic dels socialistes catalans sobre els últims quatre mesos és que el Govern s'ha instal·lat massa en la "reclamació" permanent a l'Estat i massa poc en "l'autoexigència". Així, Iceta ha demanat a Torra que a l'hora de pensar d'on sortiran els recursos per lluitar contra la crisi pensi també en els "recursos propis" de la Generalitat i no només amb la llista de demandes que ha plantejat avui a l'Estat. D'una banda, s'ha mostrat disposat a ajudar l'executiu català a l'hora d'aconseguir recursos de Madrid –aprofitant la seva connexió amb el PSOE–. De l'altra, ha exigit que no es demanin "impossibles".

Una tesi que ha defensat la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, que, al seu torn, ha tornat a recomanar a ERC que s'avingui a negociar uns pressupostos generals de l'Estat amb el govern de coalició per aconseguir més recursos per a Catalunya. "Li demanem a ERC que no s'esborri dels pressupostos", ha demanat. Albiach, a més, ha aprofitat la seva intervenció per dirigir-se al PSC i recriminar-li que no aposti per un impost a les grans fortunes, tot i que Unides Podem també va acceptar no incorporar-lo a les conclusions de la comissió de la reconstrucció del Congrés pel rebuig del PSOE.

Refredament de les relacions entre el Govern i els comuns

La crisi del covid-19 no ha suposat un acostament del PSC i el Govern, però és que la relació estreta que l'executiu català havia aconseguit teixir amb els comuns arran dels pressupostos del 2020 també s'ha anat refredant després de la seva aprovació i, sobretot, després que la Generalitat hagi decidit fer les modificacions pressupostàries internament i sense convocar cap dels partits de l'arc parlamentari per consensuar-les. Aquest refredament s'ha tornat a mostrar en la intervenció d'Albiach, que –a banda de carregar contra la gestió de la pandèmia– també ha criticat, igual que la CUP, l'última proposta anunciada per Torra: demanar un préstec al Mede de 5.000 milions d'euros.

Tot i coincidir amb els comuns en aquesta crítica, el diputat de la CUP Carles Riera no només ha dedicat la seva intervenció a rebutjar les privatitzacions del Govern i la seva gestió de la pandèmia, sinó que també ha apuntat al govern de coalició estatal, a qui ha retret que no hagi derogat la reforma laboral i no hagi tirat endavant l'impost a les grans fortunes. "El govern més progressista de la història té límits i debilitats", ha afirmat.

Mà estesa per col·laborar en la reconstrucció

Tot i les crítiques de tots els grups de l'oposició, la majoria han ofert mà estesa per col·laborar amb l'executiu català per superar la crisi econòmica i social. Una oferta condicionada per un horitzó electoral que encara no té data, però que tots els grups ja contemplen. La més explícita en aquesta oferta ha sigut, precisament, la líder de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán, que ha insistit en el discurs de la "unitat" que la formació ha mantingut al llarg de tota la pandèmia del covid-19. De fet, el portaveu taronja, Carlos Carrizosa, s'ha ofert per negociar els pressupostos del 2021, però ha demanat que siguin uns comptes "moderats, útils i pragmàtics".

Tot i la mà estesa, Carrizosa ha admès que no confien en aconseguir uns pressupostos de "consens". "Demanarem esforços inequívocs perquè siguin de consens i, per començar, han de treure molts xiringuitos", ha afirmat. Amb tot, Roldán no s'ha estalviat els retrets a Quim Torra, a qui ha acusat de "negar-se a mirar als ulls" la "Catalunya real" més enllà del Procés. "L'independentisme no mata el virus", ha etzibat la diputada, després que Torra hagi afirmat que si Catalunya fos independent s'hauria comptat amb més recursos per fer front a la crisi sanitària.

Buscant consolidar el gir que la formació ha fet a Madrid també al Parlament, Roldán ha passat del seu posicionament habitual d'oposició frontal al govern de Torra (a qui abans del covid definia com a "expresident" degut a la condemna del TSJC), ha reivindicat Cs com un partit de "centre polític i moderat", ha defensat un "pacte per a la reconstrucció" a Catalunya i ha esperonat també els partits de l'oposició a anar "units". "Salvar vides i ocupació és la nostra prioritat, i ho hem de fer pels que pensen com nosaltres i pels que no, els independentistes i els que se senten catalans i espanyols", ha dit, al mateix temps que ha tret pit dels acords de la líder del partit a Madrid, Inés Arrimadas.

Lorena Roldán aquest migdia al Parlament

A banda de Cs, el PSC també ha fet explícita la seva mà estesa al Govern per participar en la "reconstrucció" de Catalunya, però no ha fet una oferta explícita per negociar els pressupostos del 2021. Sí que ha demanat a Torra que presenti les modificacions pressupostàries "com més aviat millor" i no a finals de més. "Li dic amb un punt de pressió fraterna", ha ironitzat.

El PP, per la seva banda, tot i censurar la gestió del Govern de dalt a baix i tenir la sensació "que durant la pandèmia el Govern ha actuat com un pollastre sense cap", ha apostat per col·laborar amb el Govern només si es contemplen tres elements: més política social, més impuls de l'economia i "menys Procés". "En tres paraules, salut, treball i convivència", ha resumit el diputat Santi Rodríguez.

stats