Roldán (Cs) planteja ara presentar una moció de censura contra Torra pel seu suport als membres dels CDR empresonats

Fa dues setmanes el partit taronja va rebutjar aquesta mateixa proposta que demanava el PP

La líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, en una atenció als mitjans a Sabadell
Marc Toro
29/09/2019
3 min

SabadellEn plena precampanya electoral del 10-N, amb Cs caient a les enquestes i amb la necessitat de reivindicar-se com a líder del partit a Catalunya, Lorena Roldán va sorprendre ahir plantejant l’impuls d’una moció de censura contra Quim Torra. La cap de files de la formació taronja posarà avui la seva proposta damunt la taula de la direcció, convençuda que cal “fer fora” un president de la Generalitat que dona suport a persones acusades de terrorisme, en referència als set membres dels CDR empresonats. “Mai havíem vist una cosa així. És la primera vegada que es deté persones amb explosius i goma-2, amb la intenció d’atemptar contra Catalunya, i Torra els aplaudeix i els defensa”, va dir, referint-se a les imatges del cap del Govern picant de mans i cridant “Llibertat” per als activistes en l’últim ple del Parlament.

En una roda de premsa a Sabadell, un dia després de la multitudinària manifestació a la ciutat en suport als membres dels CDR a presó, Roldán va defensar la moció de censura que la seva predecessora, Inés Arrimadas, es va negar a impulsar i que fa dues setmanes Cs va rebutjar quan la plantejava el PP. “La injusta llei electoral fa impossible la suma”, va dir llavors Roldán. Ben diferent va ser ahir la reacció dels populars, que, a través del seu cap de files, Alejandro Fernández, van celebrar el canvi de parer del partit taronja. “Acabo d’enviar a Roldán un mail per preparar junts la moció de censura a Torra. Potser perdrem la votació, però demostrarem que junts som l’alternativa al nacionalisme”, va tuitejar Fernández.

Sense una majoria suficient

La realitat és que Cs per si sol té prou diputats (36) per presentar la moció -cal una desena part dels parlamentaris del Parlament-, però amb els quatre representants del PP només sumen 40 dels 135 diputats del Parlament, lluny de la majoria absoluta (68) necessària per fer caure Torra. Ni tan sols sumant-hi el PSC, que té 17 diputats, seria possible que la moció prosperés. Preguntada ahir pels suports necessaris perquè la seva idea tiri endavant, Roldán va respondre que cal anar “pas a pas”. Si avui rep el vistiplau de la direcció de Cs, però, és probable que la líder del partit busqui els socialistes per forçar-los a posicionar-se davant la possibilitat de posar fi a un govern que els de Miquel Iceta qualifiquen de “fallit”.

Quan el PP va proposar recentment la moció de censura, el PSC va descartar donar-hi suport perquè no es podia “guanyar”, i mantenia que el que cal a Catalunya és la convocatòria de noves eleccions. Fonts del PSC confirmaven ahir a l’ARA que Ciutadans no es va posar en contacte amb el partit abans d’anunciar la seva iniciativa contra Torra, i diversos dirigents donaven per fet que la formació rebutjarà una proposta en què veuen una campanya per a Roldán.

La pròxima candidata del partit taronja a la Generalitat, de fet, ha centrat gran part del protagonisme de les últimes setmanes al Parlament, pel seu to abrandat i, sobretot, per haver tret al debat de política general una fotografia de l’atemptat d’ETA a Vic amb què va vincular l’independentisme amb el terrorisme. En un article ahir a La Vanguardia, el president de la cambra catalana, Roger Torrent, condemnava la “banalització” del terrorisme per motius “purament electoralistes”. “Hem plorat massa vegades les conseqüències salvatges del terrorisme com per acceptar que algú intenti associar-lo a un moviment cívic, pacífic i democràtic”, va lamentar.

stats