Torrent presenta la denúncia contra Llarena i tres jutges més del TS per prevaricació, detenció il·legal i vulneració de drets
El president del Parlament al·lega que s’han "dictat resolucions injustes i arbitràries" i s’ha "obstruït el normal funcionament del Parlament"
BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, ja ha fet efectiu l’anunci que va fer ahir al vespre i ha presentat, en nom de la cambra, una denúncia contra el jutge instructor del cas de l’1-O, Pablo Llarena, i tres magistrats més del Tribunal Suprem. Amb aquesta acció legal, Torrent vol posar de manifest que des del TS han estat “dictant resolucions injustes i arbitràries” que han impedit que els diputats presos puguin exercir els seus drets com a representants de la ciutadania.
Així, a la denúncia relata els intents dels diputats presos o que són a l’estranger de ser investits o poder desenvolupar la seva feina d’electes “amb normalitat” i els impediments que, segons Torrent, ha posat el tribunal perquè ho poguessin fer. És per això que el president atribueix als quatre jutges delictes de prevaricació, detenció il·legal, vulneració de drets fonamentals i obstrucció del normal funcionament del Parlament.
Roger Torrent va avançar dijous al vespre que ho faria. I així ha sigut. Aquest divendres al matí, el president del Parlament, en nom de la cambra, ha presentat una denúncia contra els magistrats del Suprem Pablo Llarena, Miguel Colmenero, Francisco Monterde i Alberto Jorge –els tres últims, jutges de la sala d’apel·lacions– per les seves actuacions i decisions en relació amb els diputats catalans que es troben presos o a l’estranger. El text presentat recorda que ho fa per un acord de la mesa del Parlament del passat abril i per això la denúncia és en nom de tota la institució.
Torrent detalla, un per un, els episodis d’intent d’investidura de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull, així com els moments en què els presos o els que són fora han reclamat poder exercir el seu vot o la seva feina com a diputats des del Parlament i sense impediments. Així mateix, relata diversos procediments més tècnics de la instrucció que també considera base de constitució de possibles delictes. La resposta i els resolucions judicials sobre aquests fets són, segons la denúncia, el que porta a emprendre les accions legals contra Llarena i els altres tres magistrats.
El president considera que hi ha hagut “successives intromissions il·legítimes del Tribunal Suprem a l’activitat del Parlament de Catalunya”, i per això ha acabat presentant la denúncia. D’una banda, acusa els quatre jutges de “detenció il·legal” dels diputats que han acabat en centres penitenciaris. A la denúncia es recorda que els diputats gaudeixen d'immunitat a l'efecte de no ser detinguts excepte en cas de delicte flagrant, de forma que un cop elegits haurien d’haver sigut “alliberats immediatament”, i com que no es va fer, representa una “detenció il·legal”. A més, es considera que això “suposa un atac contra la divisió de poders, l'autogovern i l'autonomia parlamentària".
La denúncia també atribueix als magistrats conductes pròpies d’un delicte contra els drets fonamentals. El fet que el jutge no permetés als diputats proposats pel president del Parlament sotmetre’s al debat d’investidura, suposa per a Torrent “una vulneració greu del dret fonamental a la participació política de l’article 23 CE (en la seva dimensió de dret al sufragi passiu), que també està protegit a l’article 3 del protocol 1 del Conveni Europeu de Drets Humans i a l’article 25 del Pacte Internacional pels Drets Civils i Polítics; i això porta, en termes penals, a la comissió d’un delicte de l'art. 542 CP, que tipifica la conducta de l'autoritat que, sabent-ho, impedeixi a una persona l'exercici d'altres drets cívics reconeguts per la Constitució i les lleis”.
Finalment, Torrent considera en la denúncia que les decisions judicials constitueixen també un delicte de prevaricació judicial, sobretot en el cas del magistrat instructor, per haver “dictat diverses resolucions injustes i arbitràries”, i també dels magistrats de la sala d'apel·lacions per haver emès un vot favorable a la resolució per la qual es va mantenir la presó provisional dels diputats.
Iceta demana que no presenti denúncia
El PSC ja ha fet arribar a Roger Torrent el seu desacord amb la presentació d'aquesta denúncia. El primer secretari socialista, Miquel Iceta, ha enviat una carta al president del Parlament en què retreu a Torrent que hagi presentat aquesta denúncia en nom de tota la cambra catalana, quan hi va haver grups parlamentaris que s'hi van oposar. "L'hauria de presentar el diputat afectat o el seu grup parlamentari", ha criticat Iceta.
A més, el líder socialista també recorda que no s'ha utilitzat "cap informe jurídic dels serveis de la cambra" sobre la viabilitat de presentar aquesta denúncia que "fonamenti" la decisió de fer-ho, i també li retreu que no s'hagi fet saber a la resta de membres de la mesa. Per tot plegat, Iceta li demana que "reconsideri la decisió" i no presenti la denúncia sense que s'hagi resolt el "recurs de reposició" que Ciutadans va presentar.