En directe
Coronavirus
04/02/2021

Roda de premsa posterior al consell de ministres

Acaba la roda de premsa

Fins aquí la roda de premsa del consell de ministres. Recordem que a les 17.30 h compareix el president espanyol, Pedro Sánchez, en roda de premsa. Pots recuperar el que ha donat de si el comiat de Salvador Illa, aquí.

Illa torna a descartar confinaments domiciliaris: "No fan falta ara mateix"

Preguntat per si la seva successora al capdavant del ministeri de Sanitat permetrà el que ell no ha concedit, nous confinaments domiciliaris, Salvador Illa ha afirmat que ara mateix "no fan falta" i ha destacat que les set comunitats que abans van aplicar les mesures que preveu l'estat d'alarma en el seu ventall més restrictiu ja estan començant a veure com la incidència comença a baixar. A més, ha insistit que els països que diuen que tenen un confinament domiciliari, a la pràctica tenen mesures similars a les que s'apliquen a Espanya.

Illa: "Mai m'he mogut per conveniències ni comoditats personals"

Preguntat sobre si considera més útil estar al ministeri de Sanitat en plena pandèmia o ser candidat, després que assegurés que "sempre" estarà on pugui ser "més útil", Salvador Illa ha emfatitzat que "mai" s'ha mogut per "conveniències ni comoditats personals". "Ara me'n vaig a una altra responsabilitat que també anticipo que no serà còmoda. M'he mogut sempre pel que els meus companys i jo mateix considerem el més útil", ha afegit.

Montero recorda que el govern espanyol té "l’última paraula" en relació a l’opa sobre Naturgy

El govern espanyol haurà d'autoritzar o prohibir l'opa parcial que el fons australià IFM ha presentat sobre Naturgy gràcies a un decret aprovat per la pandèmia. "L'última paraula recau sobre el consell de ministres", ha recordat la ministra portaveu, María Jesús Montero. "Aquesta iniciativa legal posa de manifest l'interès del govern de protegir les nostres empreses estratègiques o que ocupen posicions crítiques", ha destacat Montero.

El govern espanyol nomena Jemad l'almirall López Calderón en substitució del dimitit Villarroya per avançar-se a la vacunació

El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts el nomenament de l'almirall Teodoro López Calderón com a nou cap de l'estat major de la defensa (Jemad). López Calderón era des del 2017 almirall en cap de l'estat major de l'armada. El nomenament arriba després de la renúncia del general Miguel Ángel Villarroya per haver-se posat la vacuna contra el coronavirus conjuntament amb altres alts càrrecs militars en el marc d'una campanya de vacunació dins de les forces armades.

Illa nega que no acceptés avançar el toc de queda per mantenir el 14-F: "Sempre ens hem guiat per criteris científics"

L'encara ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha negat que no acceptés avançar el toc de queda a les 20 h com demanaven la majoria de les comunitats autonòmiques per evitar carregar d'arguments el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per suspendre les eleccions catalanes previstes de moment per al 14 de febrer. "Sempre ens hem guiat per criteris científics", ha dit, i ha al·legat que no hi havia unanimitat pel que fa a aquesta mesura. Amb tot, ha obviat que en altres ocasions han aprovat mesures al Consell Interterritorial de Salut per majoria absoluta, com va passar amb la Comunitat de Madrid.

Montero destaca que les previsions de l'FMI apunten que Espanya creixerà el 2021 per sobre de la mitjana de la zona euro

La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha destacat que Espanya creixerà el 2021 per sobre de la mitjana de la zona euro, segons les previsions del Fons Monetari Internacional (FMI), i ha advertit que fer previsions en un context de pandèmia és difícil per "l’elevat grau d’incertesa". L’organisme ha rebaixat aquest dimarts per previsions per a Espanya del 7,2% al 5,9%.

Illa mostra confiança en les farmacèutiques tot i el xoc amb AstraZeneca

Salvador Illa s'ha mostrat confiat altre cop que al final de l'estiu el 70% de la població espanyola haurà rebut la vacuna contra el coronavirus. Malgrat el xoc de la UE amb AstraZeneca, ha apuntat que aviat hi haurà acord i ha assegurat que des del govern espanyol no són partidaris d'actuar unilateralment com ha fet Suècia, que ha dit a Pfizer que no li pagaria fins que distribuís les dosis acordades. "Nosaltres som partidaris de no trencar la unitat d'acció a Europa i distribuir equitativament; partidaris d'exigir conjuntament sense decisions unilaterals", ha dit.

El Consell Interterritorial de Salut abordarà en la pròxima reunió si cal confinar zones d'Espanya com recomana Brussel·les

Salvador Illa ha assenyalat que està previst que el Consell Interterritorial de Salut abordi en una pròxima reunió la recomanació per part de Brussel·les de confinar les zones que tinguin una incidència acumulada de contagis de coronavirus de més de 500 casos per 100.000 habitants els últims 14 dies. Cal tenir en compte que Espanya ja té una incidència per sobre de 800 casos i en algunes zones superior a 1.000. L'encara ministre de Sanitat ha al·legat que moltes zones ja tenen confinaments perimetrals –no és el cas de Madrid, que posa el llindar en 1.000 en lloc de 500–, però que igualment el seu equip està analitzant la decisió comunitària.

Quins consells dona Illa a qui el substitueixi a Sanitat?

Illa diu que ha preparat amb el seu equip un "document de traspàs" per a la persona que passi a ocupar la cartera de Sanitat. No farà gaire falta, però, ja que si és Carolina Darias, fa temps que segueix els passos al ministre assistint a la majoria de reunions. El document inclou "decisions que es poden abordar a curt o llarg termini".

Escrivá treu importància a les previsions econòmiques de l'FMI: "No els donaria gaire pes"

El govern espanyol ha tret importància a les previsions econòmiques que el Fons Monetari Internacional (FMI) ha fet públiques aquest dimarts: "En un entorn tan volàtil i amb tants canvis associats a la pandèmia, les previsions tenen una utilitat limitada. Estan sotmeses a una revisió constant. No els donaria gaire pes", ha assegurat el ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá. L'FMI ha retallat la previsió de creixement de l'economia espanyola fins al 5,9% per al 2021.

Montero justifica que Illa comparegui en roda de premsa: "Avui era obligat perquè es pogués acomiadar"

La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha justificat que Salvador Illa comparegui en roda de premsa aquest dimarts. "Avui era obligat perquè es pogués dirigir als sectors que han treballat i col·laborat amb ell", ha assenyalat preguntada per si era apropiat, ja que no ha fet cap anunci més enllà del seu comiat.

Illa, sobre si és el millor moment per deixar el ministeri: "No em penedeixo de res del que he fet"

Preguntat sobre si és el millor moment per deixar el ministeri de Sanitat, en ple impacte de la tercera onada del coronavirus, Salvador Illa ha assegurat que no es penedeix de res del que ha fet. "Al ministeri hi ha un equip magnífic. La tercera onada serà derrotada de la mateixa manera que vam derrotar la segona i la primera, perquè tenim els instruments per fer-ho. En el seu moment vaig dir que em centraria al 101% fins que comencés la campanya electoral i no em penedeixo de res del que he fet, i deixo les responsabilitats en un moment que ho he de fer, tal com vaig fer en el seu moment", ha dit.

Illa confirma que serà el seu successor qui retrà comptes al Congrés aquesta mateixa setmana

Salvador Illa ha confirmat aquest dimarts que serà el seu successor o successora –segurament Carolina Darias– qui compareixerà dijous a la comissió de sanitat del Congrés per retre comptes de la resposta a la tercera onada del coronavirus. El ministre es va comprometre a comparèixer un cop al mes, però aquest gener no ho ha fet, cosa que ha suscitat fortes crítiques per part de l'oposició. Illa ha al·legat que ja ha comparegut en "multitud d'ocasions" i que "el govern complirà amb l'obligació de comparèixer un cop al mes i ho farà la persona que sigui la nova ministra".

Montero, sobre l'opa d'un fons australià a Naturgy: "És molt prematur per fer-ne una valoració"

El govern espanyol no es pronunciarà per ara sobre l'opa parcial que el fons australià IFM ha presentat sobre Naturgy. La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha assegurat que IFM encara no ha presentat la documentació. "És molt prematur fer cap tipus de valoració", ha destacat.

Illa: "Deixo a Madrid, que és una ciutat fantàstica, molts amics dins i fora del govern [espanyol]"

Salvador Illa ha acabat el seu comiat assegurant que es considera i se sent un "servidor públic" que estarà "on pugui ser més útil". "Deixo a Madrid, que és una ciutat fantàstica, molts amics dins i fora del govern [espanyol]", ha dit.

El govern espanyol aprova una pròrroga dels contractes de lloguer fins al 9 de maig

El consell de ministres ha aprovat una pròrroga dels contractes de lloguer que s’acabin mentre duri l’estat d’alarma, fins al 9 de maig. Així, els contractes que s’acabin abans d’aquesta data es podran allargar sis mesos si l’arrendatari ho sol·licita al propietari. S’aplicaran les mateixes condicions que estableix el contracte actual i, per tant, el propietari no les podrà modificar ni apujar el preu.

Illa ja parla com a candidat del PSC: "En la nova etapa que inicio també estaré enfocat en donar el millor de mi per derrotar junts el virus"

Salvador Illa ha acabat parlant com a candidat del PSC en les eleccions catalanes des de la sala de premsa de la Moncloa. "En la nova etapa que inicio també estaré enfocat en donar el millor de mi per derrotar junts el virus".

Illa: "Vull confessar un dels moments més complicats, quan vaig haver de proposar restringir els funerals"

Salvador Illa ha assegurat que "un dels moments potser més complicats" que li ha tocat viure com a ministre de Sanitat ha sigut quan va haver de proposar al president espanyol, Pedro Sánchez, restringir l'aforament als funerals per evitar contagis. "M'emporto amb mi les famílies que han passat la malaltia i han perdut un ésser estimat", ha dit.

Illa: "He après molt dels meus adversaris polítics"

Salvador Illa s'ha acomiadat en primer lloc dels diputats al Congrés i els senadors, a qui planta després que la cambra baixa demanés la seva compareixença aquesta mateixa setmana. Ara ho deixa en mans de qui el succeeixi, segurament la ministra Carolina Darias. "He après molt dels meus adversaris polítics i ho vull reiterar en la meva última compareixença", ha dit, i ha deixat clar que no parlarà al Congrés ni tampoc al Senat, on hi ha sessió de control prevista el 2 de febrer, ja en plena campanya per a les eleccions catalanes.