Roca espera que el jutge resolgui "sense pressions"
L'advocat de la infanta subratlla que està "molt tranquil" després de la declaració
Madrid.L'advocat de la infanta Cristina en el cas Nóos, Miquel Roca, va declarar ahir a Madrid que espera que el jutge Castro resolgui "sense cap tipus de pressions", i ha precisat que per part seva "no n'hi haurà". Roca es va declarar "molt tranquil" després que la filla del rei declarés dissabte a Palma. El també pare de la Constitució no va voler a entrar a valorar la filtració del vídeo de la declaració però va demanar que la valori el jutge i "qui ho hagi d'investigar".
Roca va fer aquestes declaracions després d'un acte a Madrid on va afirmar que "el model territorial de l'Estat està esgotat" i va animar les forces polítiques espanyoles a fer un gran esforç per "repensar-lo sobre bases i ambicions diferents". Roca va dir que personalment no és partidari d'una reforma constitucional: "El problema no és canviar la Constitució; el problema és que no hi ha capacitat de diàleg" per encarar un procés d'aquestes característiques, va precisar.
L'exdirigent de CDC va suggerir una versió diferent del conflicte de parella com a metàfora de la relació entre Espanya i Catalunya: "Un marit arriba a casa i la dona li diu que ja no l'estima i que es vol separar. Ell li respon, amb menyspreu, que si s'ha tornat boja, que no podrà sobreviure tota sola. Aleshores, la dona es posa a plorar i el marit li pregunta què li passa. I ella li respon: «Pensava que em diries que encara m'estimes»". Davant els assistents a una conferència titulada Panorama constitucional, 35 anys després, Roca va puntualitzar que aquesta declaració d'amor és el que troba a faltar en el moment polític actual. La conferència, inscrita en les xerrades anuals que es fan en homenatge a l'exministre d'Afers Estrangers Francisco Fernández Ordóñez, estava programada feia temps.
A diferència de qui havia d'introduir la conferència, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, que a l'estil de Wert a la gala dels Goya va adduir canvis d'agenda per excusar la seva absència.
Roca va confessar que sovint "té una sensació d'enorme soledat" en la defensa de la Constitució del 1978, però es va reafirmar a dir que avui no hi ha les condicions necessàries per entaular un debat productiu i reformar-la. Reprenent una altra metàfora recurrent, va advertir que "no es pot donar per inevitable el xoc de trens, hi ha d'haver vies mortes, vies secundàries i algú que pugui canviar les agulles".
Model territorial esgotat
Davant la virulència del debat territorial, Roca va admetre que no tenia la solució: "Però sí que sé la via en què es troba la solució: el diàleg". En aquest sentit va fer notar, en referència al nacionalisme català, que "quan d'un problema se'n parla des de fa dos-cents anys és que, efectivament, algun problema hi deu haver, alguna diferència hi deu haver".
En un missatge adreçat a Rajoy, l'exnúmero dos de CDC va preguntar als assistents "quants grans estadistes de la història que han hagut de pactar han quedat bé de cara als seus". En aquest punt, va recordar que De Gaulle, després de guanyar unes eleccions a França per una gran majoria, va negociar la independència d'Algèria i se'l va arribar a titllar de traïdor. "En el seu temps el van criticar; avui De Gaulle és al cor de tots els francesos". En referència a la Constitució Roca va dir que "fonamentalment no era una lletra, sinó una música", i que la política espanyola ha ballat al ritme d'aquests compassos durant 35 anys. "El més difícil no era conquerir la llibertat, sinó conviure-hi", va concloure.