Satan, el robot que lluitarà contra la corrupció
Un programa informàtic alertarà les institucions d’irregularitats com la compra de regals o el fraccionament de contractes
ValènciaSatan, l’àngel caigut per desviar-se del camí recte. Sembla el nom d’una operació policial, però és una de les denominacions que la conselleria de Transparència valenciana estudia per batejar el Sistema d’Alertes Anticorrupció, un robot informàtic en el qual treballa des de fa més d’un any. Ho fa en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València i la Fundació Pro Drets Humans i Jurisdicció Universal que encapçala l’exjutge Baltasar Garzón. També hi participen els ajuntaments de València i Barcelona, als quals la conselleria cedirà l’eina un cop la tingui enllestida.
I és que els números no surten per enlloc. A hores d’ara, nou inspectors han de vigilar l’actuació de 17.000 funcionaris. Una feina inabastable davant la qual la Generalitat Valenciana ha apel·lat a la força de la informàtica i el big data. El programa, pioner al món segons el subsecretari de Transparència, Alfonso Puncel, qui dirigeix el projecte, permetrà creuar la informació de les bases de dades de la mateixa administració i d’altres organismes i, així, detectar actuacions que contravinguin la legislació. L’objectiu de la iniciativa és que el sistema pugui detectar pràctiques com el fraccionament de contractes o la compra injustificada de regals i objectes de luxe.
En el cas del fraccionament de contractes, el sistema generarà una alerta quan detecti que es produeixen compres a una mateixa empresa de forma repetida o quan observi adquisicions consecutives amb un concepte semblant. Pel que fa a la compra de regals, el programa alertarà d’adquisicions en establiments de luxe o identificats com a subministradors d’objectes diferents als de l’operació.
A hores d’ara, la conselleria ha establert el que considera com zones de risc, és a dir, àmbits de l’administració susceptibles d’acollir alguna irregularitat. Així mateix, ha definit els indicadors, que són les situacions durant les quals s’estaria produint una mala pràctica i que generarien una alerta que hauria de comprovar un inspector. Finalment, s’han definit quatre tipus de resolucions: un fals positiu, una mala pràctica que es pot corregir, una irregularitat i un cas de frau o corrupció del qual s’informaria a l’òrgan corresponent, que podria ser la Intervenció o l’Advocacia de la Generalitat, entre d’altres.
En aquest moment, la conselleria ja ha iniciat les converses per a la signatura de convenis amb el Registre Mercantil i el Registre Notarial, entre altres entitats. De fet, des de la Generalitat Valenciana pretenen que el programa pugui creuar fins i tot la informació publicada a les xarxes socials. Així, si un treballador de l’administració realitza una activitat que contravé la legislació i la publica en una xarxa social o la difon alguna altra persona i la identifica, el sistema generarà una alerta.
A més del Sistema d’Alertes Anticorrupció, Transparència també està treballant en la creació d’una Bústia Responsable, que facilitarà que els ciutadans realitzin denúncies o facin arribar a l’administració informació sensible de forma anònima.
Un nou marc legal
Per sustentar aquestes actuacions, el govern valencià pretén aprovar una llei que defineixi el marc legal en el qual s’utilitzaran aquestes eines informàtiques. La norma pararà molta atenció en la gestió de les dades d’especial protecció com són les que afecten víctimes de violència de gènere.
Pel que fa als terminis, la conselleria que dirigeix Alcaraz preveu presentar el Sistema d’Alertes Anticorrupció i la Bústia Responsable a la resta del govern valencià durant el seminari que a l’estiu realitzarà el Consell per programar les actuacions per als següents sis mesos. Tot, amb l’objectiu que la llei i les eines informàtiques estiguin en marxa durant el primer semestre del 2018.