Cas Pegasus

Unides Podem també reclama la dimissió de Margarita Robles per la "dignitat del govern"

La ministra de Defensa torna a assenyalar les protestes postsentència per justificar l'espionatge

MadridLluny de fer aclariments, Margarita Robles ha mantingut tots els interrogants oberts al voltant de l'espionatge a l'independentisme i a membres del govern espanyol, entre els quals el president i ella mateixa. La Moncloa havia situat la compareixença de la ministra de Defensa com una de les cites on l'executiu retria comptes del Catalangate, però no ha donat els detalls que espera bona part de l'arc parlamentari. De fet, algunes forces com Unides Podem i Esquerra han sigut especialment contundents a l'hora de reclamar-li la dimissió. "Vostè sap el que ha de fer. No només per la seva dignitat, sinó per la del govern", li ha etzibat el portaveu del partit lila, Pablo Echenique.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Robles ha evitat respondre a la petició d'Echenique, però ha fet evident la tensió entre els socis de govern. A Unides Podem la incomoditat amb el perfil de la ministra hi ha sigut sempre i ara ja ha trobat el pretext per fer-la explícita. Des de fora de la cambra baixa, la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha afegit més llenya al foc: "Sabem de manera fefaent, perquè així ho ha confirmat el ministeri de Defensa, que part de l'espionatge a l'independentisme català prové del CNI. Des del meu punt de vista, no és compatible amb l'estat de dret".

Cargando
No hay anuncios

Tot i no fer-ho directament, de les paraules de Robles es desprèn que el CNI va espiar l'independentisme amb autorització judicial i ho ha justificat, com ja va fer dimecres passat durant la sessió de control. "L'únic que dic és que un estat de dret veu situacions de violència per a les persones que potser poden ser constitutives de delicte, quan hi ha barricades, es talla l'aeroport...", ha afirmat. En aquest punt, ha aprofitat també per carregar contra els exiliats: "Algú va tenir el coratge democràtic d'assumir un procediment judicial, mentre que d'altres no l'han tingut".

Robles ha deixat en mans de la justícia i de la directora del CNI, Paz Esteban, l'aclariment dels fets. Aquest dijous la màxima responsable de l'organisme compareix a la comissió de secrets oficials i la informació que doni es mantindrà en l'opacitat, així com la investigació judicial de l'Audiència Nacional sobre l'espionatge al president de l'executiu estatal, Pedro Sánchez, i a la ministra: el jutge instructor, José Luis Calama, ha decretat el secret de les actuacions. Tot i la insistència dels partits, Robles no ha afluixat i ha reiterat que la llei li impedeix donar més explicacions i que no pot acceptar acusacions cap al CNI "sense proves". El focus se situa sobre Esteban, per bé que Robles ha subratllat que està "aguantant estoicament imputacions que no es corresponen amb la realitat".

Cargando
No hay anuncios

La ministra insisteix que cal esperar la informació que traslladi qui té la competència per fer-ho, que el CNI actua sota empara legal i que les escoltes que no comptin amb autorització judicial s'han de perseguir. Mentre no arribin confirmacions oficials, Robles indirectament apunta que els serveis secrets estaven legitimats per espiar –amb autorització judicial– persones vinculades a l'independentisme. El diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu i la d'ERC Montse Bassa li han fet notar que n'hi ha d'altres que haurien estat escoltats sense empara legal i, fins i tot, ella mateixa. La ministra s'ha mostrat inflexible i ha subratllat que el que preval és la "veritat judicial" i que, per tant, cal esperar.

Qui és el responsable de l'error de seguretat?

Tot i que al govern espanyol la part socialista coincideix en presumir de l'exercici de "transparència" d'haver fet públic l'espionatge al telèfon de Sánchez i Robles, hi ha matisos en el discurs. La Moncloa assumeix "errors" en la seguretat i no descarta haver d'assumir responsabilitats quan s'aclareixin els fets. La dreta burxa la ferida i mira de situar la ministra de Defensa com l'única que fa pinya amb els serveis secrets, a diferència del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que es "disculpa davant ERC", en paraules del portaveu de Cs, Edmundo Bal. "La deixen sola", ha anotat, i el portaveu del PP, Carlos Rojas, ha assegurat que Robles no hauria comparegut dilluns com va fer Bolaños per exposar a la llum pública les vulnerabilitats en ciberseguretat de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dimecres El Confidencial ha publicat que l'ara ministre de la Presidència i abans secretari general de la Presidència, quan van tenir lloc les punxades, era el màxim responsable de garantir la seguretat de les comunicacions de Sánchez. Els periodistes han interpel·lat Robles sobre aquesta qüestió abans de comparèixer i ella ha instat a dedicar "un minut" a mirar les lleis. "Està tot a les normes", ha dit. En alguns sectors de l'executiu hi ha malestar pel paper de la ministra de Defensa sobre el cas, per bé que públicament la Moncloa expressa el "suport total" tant a ella com a la directora del CNI.