El govern espanyol atribueix els incidents a Paiporta a un "grup reduït de violents" i hi veu "un mínim d'organització"

Feijóo rebutja la violència, però acusa l'executiu de Sánchez de fer un "relat partidista"

El rei Felip VI parla amb veïns afectats per la riuada durant la seva visita a Paiporta, rebent crits i llançaments de fang en senyal de protesta.
ARA
04/11/2024
4 min

BarcelonaEls insults i el llançament de fang i altres objectes contra la comitiva d'autoritats d'aquest diumenge a Paiporta, una de les localitats més afectades per la DANA, marquen aquest dilluns el debat polític al voltant de la tragèdia. La tesi del govern espanyol és que l'incident que va afectar els reis; el president espanyol, Pedro Sánchez, i el president valencià, Carlos Mazón, va més enllà de la indignació dels veïns per la situació al País Valencià. Així ho ha assegurat aquest dilluns la ministra de Defensa, Margarita Robles, que ha sostingut que els protagonistes de l'incident buscaven atiar el foc: "No és acceptable en cap cas la violència, i més quan aquesta violència no està amb la gent que pateix, sinó que té altres connotacions polítiques", ha dit en declaracions a RNE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'incident va acabar amb Sánchez evacuat després de rebre un cop, uns fets que ara investiga la Prefectura d'Informació de la Guàrdia Civil. En una altra entrevista a TVE, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha atribuït els fets a un "un grup reduït de marginals violents" i ha assegurat que al darrere hi va haver "un mínim" d'organització. Marlaska ha evitat concretar si els manifestants pertanyien a grups d'extrema dreta –com van alertar mitjans presents a la protesta–, un fet que creu que caldrà aclarir durant la investigació.

L'episodi és investigat pel jutjat d'instrucció número 3 de Torrent per atemptat, desordres públics i danys, segons ha avançat La Sexta i ha confirmat l'ARA.

L'endemà de l'incident, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha rebutjat les "expressions de violència", també les dirigides a Sánchez, i ha fet una crida a abandonar "la divisió, la confrontació i la competència partidista". Ara bé, Feijóo ha advertit que no caurà en el "relat partidista" que en fa l'executiu espanyol i ha evitat responsabilitzar grups ultres. En una declaració institucional sense preguntes, el president popular ha demanat no "assenyalar ciutadans per explicar la seva veritat". Prèviament, Marlaska li havia retret que encara no hagués condemnat els fets. "Tot dirigent polític i cap de l'oposició, en aquest cas, no pot directament ni indirectament avalar conductes violentes", ha insistit. D'altra banda, Marlaska ha defensat la decisió d'evacuar el president espanyol del municipi, que va decidir el seu equip personal de seguretat: segons ha dit, hi va haver un "risc real" per a ell malgrat el dispositiu que havia de protegir les autoritats a Paiporta, que va dissenyar la Zarzuela. Alhora, el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, que ha presidit el Cecopi, el centre de coordinació per a la gestió dels efectes de la DANA, ha condemnat la violència contra els reis a Paiporta, tot i que ha afirmat que entén "l'enuig" de la ciutadania.

Ja aquest diumenge havia transcendit la presència de grupuscles d'extrema dreta –alguns dels quals vinculats a Vox– en la rebuda hostil als representants institucionals a la localitat valenciana. La mateixa alcaldessa de Paiporta, de fet, ha reiterat aquest dilluns en una entrevista a RTVE que els manifestants més agressius no eren veïns del municipi, encara que alguns paiportins "desesperats" s'hi poguessin sumar. També s'ha pronunciat el PSOE en una declaració sobre les conseqüències de la DANA en què anima a "no desviar-se ni un segon" de les tasques de rescat "per molt que alguns moviments ultres, com fan sempre, tractin d'atiar i encoratjar comportaments violents aprofitant-se del dolor i la desesperació de les persones afectades".

Per la seva banda, Robles ha admès que "no hi ha paraules de consol per a la gent que ho ha perdut tot" i ha afirmat que cal "acceptar el seu enuig i la seva indignació". A més, la ministra ha defensat el desplegament d'efectius de l'exèrcit que s'ha fet a les zones sacsejades per la DANA, que aquest dilluns arribaran fins als 7.500. "En totes les localitats afectades hi ha militars, però dins de cada localitat s'han prioritzat les zones on és més necessari: no és el mateix salvar una vida que un cotxe", ha argumentat.

Puente rebaixa el to: "La visita tenia la millor de les intencions"

La ministra, amb tot, no ha volgut entrar en el debat sobre la conveniència de la visita a Paiporta, després que el titular de Transports, Óscar Puente, parlés d'"error col·lectiu". S'ha limitat a dir que cadascú fa les accions que creu "millors" per "ajudar la gent". Aquest dilluns Puente ha rebaixat el to assegurant que la visita obeïa a la "millor de les intencions", tot i que ha insistit que "probablement no es va encertar en el moment".

L'alcaldessa del municipi sí que ha explicat que, prèviament a la visita, ella havia advertit a les autoritats que la situació era "complicada". Malgrat la tensió viscuda, que va provocar l'evacuació del president Sánchez, Felip VI i Letícia es van quedar una bona estona més intentant tranquil·litzar els veïns. La visita havia de continuar en una altra localitat devastada, Xiva, però finalment es va suspendre. L'ajuntament del municipi ha rebut el "compromís" de la Casa del Rei que els reis hi aniran aviat.

Mazón s'espolsa la responsabilitat

El president valencià, per la seva banda, ha justificat en una entrevista a la Cope la visita perquè havien de "donar la cara". En paral·lel, Mazón ha defensat la seva actuació durant la DANA i s'ha espolsat la responsabilitat pel fet que no s'alertés a temps la ciutadania. El president valencià ha afirmat que dimarts de la setmana passada a les 15.21 h, abans de la "revolució meteorològica", ja va demanar que s'activés l'UME i va reclamar "tota l'ajuda possible". A partir d'aquí, ha dit, la pilota va passar als comandaments operatius militars. D'altra banda, Mazón també ha justificat que el govern espanyol va desactivar tres cops durant el dia l'alerta hidrogràfica i que no li va arribar l'avís que la previsió s'elevava de 200 l/m2 a 1.700 fins a les 18.45 h.

stats