Rivera es val de l'absència de Rajoy al debat de 'El País' i entra en el cos a cos amb Sánchez

Pablo Iglesias iguala Ciutadans a la dreta i retreu al líder del PSOE les retallades de Zapatero

El debat entre Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Iglesias (Podem) i Albert Rivera (C's)
S.gonzález / N.orriols
30/11/2015
4 min

BarcelonaL'absència del president del govern espanyol i candidat del PP, Mariano Rajoy, al debat d''El País' l'ha aprofitat el líder de Ciutadans, Albert Rivera, per erigir-se en la veu de la dreta i entrar sovint en el cos a cos amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez. Mentre que el candidat de Podem, Pablo Iglesias, ha optat per fer un paper de tipus pedagògic per explicar les seves propostes, Rivera se centra a atacar Sánchez, a qui la majoria d'enquestes situen en el segon lloc del podi electoral mentre que Ciutadans apareix tercer, trepitjant-li els talons.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El debat organitzat pel diari El País exemplifica que per primer cop la Moncloa es disputa entre més de dos partits i que les forces emergents –C’s i Podem– han fet forat fins al punt de ser decisius o optar directament a la presidència del govern espanyol. Les enquestes apunten una pugna pel podi del 20-D.

El model territorial

Catalunya es fa un lloc en el debat

El procés sobiranista ha ocupat part del debat entre els candidats a la Moncloa. Com era previsible, la crisi territorial a Catalunya ha estat el principal punt de disputa entre els candidats, en què Pablo Iglesias ha marcat la diferència amb el PSOE i C’s.

El de Podem ha defensat una votació a Catalunya com a solució al conflicte democràtic, fent referència al referèndum d’Escòcia sobre la independència. "Els catalans han de decidir el seu futur votant. Ho diu un que no vol trencar Espanya", ha dit. En aquest sentit, ha apostat per la "seducció" de la ciutadania catalana ja que a parer seu bona part dels independentistes són producte de les polítiques del PP. El posicionament d'Iglesias ha encès els ànims a les files del PSOE i C’s, que s'han limitat a defensar una reforma de la Constitució. "Abraçar el dret a l’autodeterminació és llençar la tovallola", ha dit el socialista. Malgrat les discrepàncies, però, els tres candidats s'han trobat en la crítica al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas.

Economia i ocupació

Rivera critica Sánchez per "no fer propostes" i voler "derogar" només el que fa el PP

El primer bloc del debat ha estat centrat en l'economia i la creació d'ocupació, en què s'ha evidenciat la rivalitat entre el PSOE i C's. Mentre Rivera apostava per una reforma laboral que passi per instaurar un contracte únic, Sánchez l'ha acusat de voler "universalitzar" la precarietat. A parer seu, aquest contracte és per abaratir encara més l'acomiadament. Quina ha estat la reacció de Rivera? "El PSOE no fa propostes, només parla dels altres", ha criticat Rivera. A banda del contracte únic, Rivera ha proposat un impost negatiu de l'IRPF com a "complement salarial" i una reforma dels autònoms basada en la progressivitat de les quotes. Per la seva banda, el líder del PSOE s'ha centrat a criticar les mesures del PP i s'ha compromès a derogar la reforma laboral del govern de Mariano Rajoy.

Pablo Iglesias ha intervingut en el debat per criticar ambdós líders, igualant Rivera a la dreta i criticant el PSOE per les retallades que va fer en la darrera etapa de José Luís Rodríguez de Zapatero. Per lluitar contra la "precarietat", Iglesias ha proposat una renda mínima garantida i suport a les petites i mitjanes empreses.

En l'àmbit de la transparència i la regeneració política, el debat s'ha centrat en els retrets mutus entre les formacions polítiques, sobretot per membres de les formacions imputats o per pertinença en consells d'administració.

Polítiques socials

Moment de tensió entre Pablo Iglesias i Pedro Sánchez per l'exministra Trinidad Giménez

El debat ha viscut un punt de tensió entre Pablo Iglesias i Pedro Sánchez per l'exministra Trinidad Giménez. El líder de Podem ha acusat Sánchez de no ser capaç d'"impedir" que en el seu partit "hi hagi portes giratòries", en al·lusió a la pertinença de Giménez al consell d'administració de Telefònica. "Per fer les coses s'ha de ser creïbles i vosaltres heu demostrat que hi ha una distància enorme entre el que dieu en campanya i el que feu quan governeu", ha dit. Sánchez s'ha defensat acusant el de Podem de "mentir".

En el camp de les polítiques socials, l'educació ha acaparat el temps d'aquest bloc. En el torn de propostes, Rivera ha estat el primer a treure aquesta qüestió reclamant un pacte d'Estat per a l'àmbit eduactiu. "No n'hi ha prou derogant el que ha fet el PP, sinó que cal un gran pacte per l'educació. Volem ser més ambiciosos", ha dit el de C's a Pedro Sánchez. Quin és el model de C's? Una educació pública, gratuïta i plurilingüe que incorpori també de 0 a 3 anys i l'accés als llibres de text. "Cal que ens posem d'acord per blindar el que és fonamental", ha demanat. Sánchez s'ha mostrat disposat a parlar d'un pacte per l'educació, tot i que a parer seu passa sí o sí per derogar la llei Wert. "Apostem per una educació laica", ha dit, a més de triplicar el pressupost en educació i convertir les beques en un dret. Pablo Iglesias, que ha coincidit en la importància de "fer pactes", proposa posar l'educació en el centre de les polítiques.

En l'àmbit de la regeneració democràtica, coincideixen a modificar la llei electoral. No estan d'acord, però, en quin sentit: Rivera proposa que les circumscripcions electorals siguin districtes més petits, mentre que Iglesias vol que les demarcacions siguin les comunitats autònomes –ara són les províncies.

stats