Rajoy estudia recórrer les lleis rupturistes i Sánchez reclama que no faci res sense consultar-l'hi
El líder socialista li recorda que és només president en funcions. Rivera assegura que "no hi ha ni una sola fissura" amb el PP i el PSOE en la defensa de la unitat d'Espanya
MadridMariano Rajoy no ha abandonat el seu vestit de president pel que fa Catalunya. Des del 20-D que la Moncloa ha recordat en cada consell de ministres que "el govern està en funcions, però que l'Estat no està en funcions" i "es defensarà dels atacs a la unitat d'Espanya". El líder del PP no ha dubtat a reiterar-ho aquest dijous de nou davant el seu grup al Congrés. I ha anat més enllà i ha fet un nou anunci: demà divendres plantejaran davant el Tribunal Constitucional un conflicte de competències contra la creació de la conselleria d'Afers Exteriors de Catalunya. Però no s'acaba aquí, també ha avisat que el govern espanyol ha encarregat als seus assessors jurídics que estudiïn qualsevol indici d'inconstitucionalitat en les lleis rupturistes que ha engegat el Parlament. És a dir, ja han iniciat els tràmits per mirar d'aturar tant la llei del règim jurídic català, la de protecció social i la de l'administració tributària -són les de procés constituent, seguretat social i Hisenda pròpia amb el nom canviat per esquivar impugnacions-, que dimecres Junts pel Sí i la CUP van impulsar al Parlament a partir de la creació de les ponències conjuntes.
Aquesta manera de fer no agrada a Pedro Sánchez. El líder del PSOE ha retret a Mariano Rajoy que hagi anunciat els passos a fer davant el TC sense abans consultar-ho amb ell. Li recorda que a dia d'avui el líder del PP és només president en funcions i qui té l'encàrrec de formar govern per part de Felip VI és ell. "Exigeixo a Rajoy que d'ara endavant ens truqui per acordar línies d'actuació", ha assenyalat, recordant que ells, des de l'oposició, han estat "lleials" en aquest tema. Amb tot, Sánchez no creu que la solució fos diferent, i que la resposta del PSOE també seria portar els passos del Parlament davant del TC.
Albert Rivera, en canvi, ha defensat el gest de Rajoy i li ha enviat un missatge de suport. Ciutadans busca adherir-se a la decisió i una imatge d'unitat similar a la que van protagonitzar la seva líder a Catalunya, Inés Arrimadas, el líder del PSC, Miquel Iceta, i el del PP català, Xavier García Albiol. Una imatge que voldrien que servís per segellar un pacte de govern entre els "partits constitucionalistes". Per al líder del partit taronja, en aquest assumpte "no hi hi ha ni una sola fissura amb el PSOE i el PP". "He traslladat a Pedro Sánchez que en aquest assumpte estem junts C's, PP i PSOE, perquè en aquest assumpte sempre hem estat junts, sobretot des que hi ha hagut un intent de ruptura de la legalitat democràtica", ha afegit.
Sánchez i Rivera s'han reunit aquest matí durant més d'una hora per intentar desencallar la investidura. El líder de Ciutadans demana abandonar els "vetos" i els "cordons sanitaris" amb altres formacions, però no aspira a posar-se d'acord en temes com la "integritat territorial" amb Podem. "No se m'acudeix que Podem deixi de fer de Podem i deixi de demanar referèndums", ha assenyalat.
El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha reiterat aquest dimecres que el referèndum no és una línia vermella. Sánchez, preguntat sobre si està esperançat que el partit d'Iglesias aparqui el referèndum, ha assegurat que el PSOE també vol que els catalans votin, però sobre una nova Constitució. "Hi ha solucions més constructives", ha afegit.
Sánchez té previst reunir-se amb ERC i Democràcia i Llibertat (DL) per traslladar-los el seu 'no' al procés i a un referèndum. "Dialogar no és acordar, dialogar no és negociar –ha matisat–. Crec que els grups parlamentaris [d'ERC i DL] representen la voluntat de no pocs ciutadans i em reuniré amb ells per dir-los que no". Els portaveus dels dos partits sobiranistes al Congrés, Joan Tardà i Francesc Homs, ja han traslladat el seu no a la investidura de Sánchez.