Política19/06/2016

Rivera atia el discurs de la confrontació pel procés

Ciutadans confia que el veto a Rajoy els permeti créixer pel seu flanc esquerre

Gerard Pruna
i Gerard Pruna

L’hospitalet De LlobregatDesprés d’una visita fugaç a Barcelona per veure la roja en una pantalla gegant a l’Arc de Triomf, Albert Rivera va desplaçar-se a Sevilla per atiar el discurs de la confrontació social a Catalunya arran del procés sobiranista. “Vinc d’una terra on has de trencar-te la cara literalment per defensar la igualtat dels espanyols, per dir que un català i un andalús són iguals, per poder parlar en castellà i català, o per veure un partit de futbol al carrer”, va afirmar en el seu únic míting a Andalusia.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ciutadans posa sovint la comunitat que governa Susana Díaz -que en els últims dies també ha fet campanya agitant l’espantall del sobiranisme- com un dels exemples del que pot fer a nivell estatal. Donar estabilitat a un executiu allunyant-lo de Podem i, de passada, “regenerar” la vida pública vetant la presència en les institucions de polítics imputats o esquitxats per casos de corrupció. Per això, més enllà de l’estirabot sobre la situació a Catalunya, Rivera va reiterar ahir els seus atacs al PP i Podem per “bloquejar” les institucions, i va estirar com un xiclet la metàfora futbolística per erigir-se com “aquest jugador que entra per la banda, després de l’esgotament de la vella política, en un partit que es complica i que finalment acaba bé”.

Cargando
No hay anuncios

Nodrir-se del desgast del PSOE

¿I des de quina banda es pot entrar per sorpresa abans del 26-J? “El camp que tenim per córrer és a la nostra esquerra”. La frase és d’un membre de l’equip de Rivera i resumeix els últims dies de la campanya de Ciutadans, transformada des que el partit va fer explícit el seu veto a Mariano Rajoy. L’anunci de Rivera dijous va sorprendre fins i tot els seus companys i perseguia un triple objectiu: treure el cap en una campanya polaritzada entre el PP i Podem; instaurar cert nerviosisme entre les files populars agitant el debat successori però obrint la porta a negociar, i burxar en el desgast del PSOE intentant atreure els seus votants a les files del partit taronja.

Cargando
No hay anuncios

Ciutadans ha evitat els atacs directes a Pedro Sánchez fins ara en la campanya, però aquest pacte de no-agressió no implica que no intenti mossegar-li espai electoral. Al contrari. Les enquestes que gestionen a la sala de màquines del partit taronja assenyalen que el principal transvasament de vot els arriba des de les files del PSOE. Ahir, en dos tradicionals feus socialistes com Andalusia i l’Hospitalet de Llobregat, van tornar a fer evident l’estratègia. Mà de ferro amb el PP, Podem i l’independentisme -adversaris compartits amb bona part de l’electoral socialista-, i guant de seda amb el PSOE però no precisament per acariciar-lo, sinó per sostreure-li els votants sense deixar petjada.

L’encarregat de passar el rasclet ahir a l’Hospitalet -on també feia campanya Pedro Sánchez- va ser el cap de llista per Barcelona, Juan Carlos Girauta, que fins dijous havia esquivat el debat sobre Rajoy sí o no, però que ara s’ha desacomplexat. Sota el sol del migdia i davant d’unes 400 persones, el dirigent de Ciutadans va endurir el veto a Rajoy, i va criticar que el PP pretengui que el partit taronja s’empassi el nom del dirigent popular. “Qui s’han pensat que som, nosaltres?”, va etzibar.

Cargando
No hay anuncios

Va ser l’únic moment del míting en què va abandonar el to sarcàstic. Després de lamentar que alguns no volien que noms com Veneçuela, Pujol i Bárcenas apareguessin en els debats de campanya, Girauta va destinar les seves crítiques més esmolades al procés sobiranista, que va comparar amb Matrix. “És un programa de realitat virtual. Et poses les ulleres i creus que ets independent”, va ironitzar. A més, va assegurar que si el president de la Generalitat surt al balcó a proclamar la independència “no canvia res” perquè no hi hauria reconeixement internacional.