Política19/12/2016

Rivera es defensa de les acusacions de voler purgar la crítica interna: "Som el partit més democràtic"

Argumenta que l'enduriment de les sancions als crítics no elimina el debat intern

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridA Albert Rivera se li esvalota el galliner a causa dels últims canvis en els estatuts de Ciutadans, encaminats a endurir les sancions als corrents crítics interns, que van ser aprovats aquest cap de setmana en el consell general del partit per a la seva validació definitiva en el pròxim congrés. Les modificacions estatutàries arriben just quan diverses veus critiquen la línia política que està agafant el partit taronja, que s'allunya de la seva ànima socialdemòcrata per abraçar la liberal, i això ha estat llegit per alguns dirigents del partit, com l'eurodiputada Carolina Punset, com un intent de purgar la dissidència interna.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però el líder de Ciutadans ho nega. En una roda de premsa a la seu del partit a Madrid, Rivera ha afirmat aquest dilluns que el seu és el "partit més democràtic" d'Espanya, perquè "cada militant pot dir el que cregui convenient". El president del partit, que va veure avalades les seves tesis al consell general d'aquest cap de setmana, ha justificat que les modificacions estatutàries, que passen per considerar infraccions "molt greus" les que s'encaminin a crear corrents d'opinió contraris als interessos del partit, no eliminen la possibilitat de debat intern, perquè no sancionaran els afiliats crítics amb les decisions de l'executiva sinó els que facin manifestacions eminentment contràries als valors fundacionals de C's, com per exemple la unitat d'Espanya.

Cargando
No hay anuncios

Segons el seu raonament, les noves eines sancionadores amb què es pretén dotar el partit van encaminades a detectar "grups organitzats" que vulguin boicotejar des de dintre la formació, un fet que, segons ell "ja ha passat a alguns llocs", on s'ha "distorsionat la voluntat dels militants".

A més, ha recordat, no serà l'executiva del partit -que ell presideix i aspira a seguir dirigint després del congrés- qui decideixi aquestes sancions, sinó una comissió de garanties triada per l'assemblea general i que ha de vetllar pel compliment dels estatus. Organismes com aquest ja existeixen en altres partits. En el cas del PSOE, per exemple, va agafar especial volada durant la crisi interna que va acabar amb la dimissió de Pedro Sánchez, quan la presidenta de l'equivalent a aquest comitè als socialistes, Verónica Pérez, es va proclamar l'"única autoritat" de la formació.

Cargando
No hay anuncios

Però el nou document estatutari de Ciutadans preveu la creació d'un nou òrgan, triat per l'executiva, que serà qui tingui l'última paraula en l'aplicació dels expedients sancionadors, fet que no ha agradat gens a les veus crítiques de dins del partit.

Els crítics de Ciutadans reclamen també que el partit s'obri més a la militància, amb un diàleg més gran amb les bases, amb mesures com l'elecció de tots els càrrecs de la direcció per primàries, i també de més membres de les llistes electorals, un punt que Rivera també vol limitar amb els nous estatuts.

Cargando
No hay anuncios

A més de Punset s'han apuntat a les crítiques als canvis estatutaris plantejats per Rivera -especialment per l'allunyament de la socialdemocràcia- altres integrants del partit, com l'ideòleg Félix Ovejero o el diputat al Parlament Sergio Sanz.