Rivera abarateix el sí a Rajoy
MadridAlbert Rivera està disposat a passar el Rubicó. El líder de Ciutadans accepta deixar enrere el confort de l’abstenció en segona votació acordat per la seva executiva i fer el trànsit fins al sí a investir Mariano Rajoy. Els vetos al líder del PP i la possibilitat de bastir una alternativa són ja cosa del passat. Després de 274 dies des de la convocatòria de les primeres eleccions, les del 20-D, el líder liberal decideix preguntar-se: “Què puc fer per Espanya?” I, segons va explicar ahir en una compareixença solemne al Congrés, el més assenyat ara és donar suport a Mariano Rajoy perquè segueixi sent president. Ara bé, per negociar, cosa que farà aquest mateix matí a partir de les deu, tal com estava previst, posa condicions. Unes condicions que tenen a veure amb la regeneració democràtica i la lluita contra la corrupció. Són mesures assumibles per a Rajoy i també el preu per guardar el veto al líder del PP en un calaix.
Rivera intenta reproduir l’esquema de la negociació del mes de febrer amb el PSOE. Conscient que els seus vots ni són ni eren determinants, busca avançar-se a les jugades i aparèixer com un forjador de consensos. Ahir va reivindicar “humilment” un rol “de partit d’estat” que el PSOE ha deixat orfe en negar-se a negociar. Fa uns mesos, al matí posava condicions a Pedro Sánchez, el socialista els hi acceptava al migdia i poc després donava el sí a la seva fracassada investidura.
Sense mesures socials o fiscals
Ara intenta repetir la jugada amb Rajoy posant-li condicions d’índole política “d’acord amb el desig de regeneració expressat a les urnes”, més que no pas econòmiques o socials. Aquí hi ha el Pacte per Espanya que el president en funcions ja va acceptar la setmana passada. Ahir va afegir sis condicions que tenen a veure amb la lluita contra la corrupció: apartar els imputats dels càrrecs públics, eliminar els aforaments, fer una nova llei electoral, acabar amb els indults, limitar els mandats i investigar al Congrés de Diputats el cas Bárcenas.
Són condicions incòmodes per al PP però també un peatge assequible a canvi de la investidura, i més tenint en compte que si els liberals passen de l’abstenció al sí és molt probable que, fins i tot aquest agost, els socialistes transitin del no a l’abstenció davant la incomoditat que els suposaria bloquejar un govern amb 169 dels 176 escons necessaris garantits.
Rajoy s’entrevistarà avui amb Rivera i després reunirà el comitè executiu del PP al carrer Génova per analitzar la situació. El PP evitava ahir pronunciaments sobre les condicions del líder de la formació taronja, però fora de micròfon asseguraven que eren punts com a mínim dignes d’estudi i negaven que tot plegat fos una forma pactada d’escenificar el sí de Rivera.
El líder de C’s va explicar que vol “formar part de la solució” i no del problema i va posar al PSOE una pressió que es convertirà en enorme un cop ell doni el sí al PP. Rivera se centra en la corrupció perquè és on ha de cobrar el preu més alt després d’afirmar una vegada i una altra, tant en la campanya del 20-D com en la del 26-J, que no investiria president Rajoy pels casos que l’assetgen i d’especular fins i tot amb possibles substituts dins el seu partit com Pablo Casado, el gallec Alberto Núñez Feijóo o la presidenta de la comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes.
Precisament amb Cifuentes la formació de Rivera va signar un acord amb mesures similars a les d’ahir i que permet al PP governar la comunitat amb la bandera de la “tolerància zero” amb la corrupció i compromisos com apartar de seguida els imputats. Ell va indicar, de fet, que “a Madrid i a la Rioja el PP ha signat pactes similars”. Són semblants als signats amb el PP i al subscrit amb Sánchez al febrer, que va permetre que el líder del PSOE es llancés a una investidura que va frustrar la negativa de Podem a fer-li costat només amb l’incentiu del canvi.
Més enllà del seu partit
El líder de Ciutadans, que també està preparat per negociar mesures econòmiques com el sostre de dèficit o els pressupostos, va afirmar que estava preocupat pel “bloqueig” que suposa que Rajoy no posi data a la investidura i que Sánchez segueixi “enrocat”. Segons ell “no hi ha més temps” perquè calen “canvis” però també govern. Va afirmar que les seves propostes recullen un sentiment àmpliament majoritari i que no només tindran el vistiplau dels votants de la seva formació sinó també dels del PSOE i Podem “i de molts del PP”. Des de l’esquerra, tant Podem com ERC es van afanyar a donar per fet el sí de C’s a Rajoy.
Buscant sempre l’equidistància
Rivera colla ara el PSOE, però sempre ha intentat preservar una certa equidistància en el seu buscat rol de frontissa entre els dos grans partits mentre, com va lamentar ahir, no sigui alternativa real de govern. En aquesta ocasió la forma de marcar distàncies amb el PP és abonar la tesi de la urgència per posar en marxa “el rellotge de la democràcia” que en les últimes setmanes ha exposat Sánchez. En aquest sentit, va advertir que no seurà a negociar formalment amb ningú “que no posi data i hora a la investidura”. Rajoy va rebre l’encàrrec del rei però encara no ha concretat quan anirà a un debat que Sánchez voldria ràpid per evitar el desgast de la pressió per abstenir-se i intentar articular una alternativa si el líder del PP no se’n surt.
Les mesures de Rivera són per ser negociades “amb un candidat a la investidura” com és Rajoy ,per un mandat del rei, al qual es va aferrar, i no amb un “no candidat”. D’aquesta manera admetia implícitament que el veto que en el seu dia va formular ja és cosa del passat. El preu del sí s’ha rebaixat. Rivera és el menys interessat a anar a noves eleccions.