El ritme de la negociació ERC-Junts allunya l'acord per Sant Jordi
Els dos partits preveuen allargar les converses fins al maig però sense esgotar el termini
BarcelonaDesprés de l'últim ple d'investidura fallit de Pere Aragonès ara fa deu dies, la data de Sant Jordi planava sobre els passadissos del Parlament en forma d'horitzó. El termini que anava des de llavors fins al 23 d'abril es perfilava com un període de temps suficient per encarrilar les negociacions i arribar a la formació d'un govern d'Esquerra i Junts amb el suport extern de la CUP. El pas dels dies, però, ha deixat aquella previsió en un càlcul massa optimista. Després del parèntesi vacacional i de la represa dels contactes, fonts de tots dos partits dubten que amb el ritme actual s'arribin a tancar totes les carpetes pendents en dues setmanes i veuen més factible tancar les negociacions a finals d'abril o principi de maig. Però mantenen que és possible arribar a un acord sense necessitat d'esgotar el termini del 26 de maig, quan es convocarien de manera automàtica les eleccions.
Després que la segona abstenció de Junts impedís a Aragonès ser president –només va obtenir els vots d'ERC i la CUP–, els dos actuals socis de govern només han mantingut dues reunions formals de negociació: la del 31 de març, per donar-se la pausa de Setmana de Santa, i la d'aquest dimecres al Parlament, de poc més de dues hores. Aquest dijous, segons diverses fonts consultades, no hi ha hagut una trobada formal dels equips negociadors i es preveu que les converses segueixin demà divendres. Des de Junts asseguren que el ritme el marca Esquerra, mentre que els republicans diuen que si no es troben més és pels de Carles Puigdemont.
Després d'abordar l'estratègia sobre el Procés –en què queden carpetes obertes, com l'avaluació de la taula de diàleg o l'encaix del nou estat major dins el Consell per la República–, Esquerra i Junts tracten ara el programa de govern. Fonts coneixedores de les converses expliquen que fins ara s'han intercanviat documents sobre mesures "concretes" que ha d'incorporar el rumb del nou executiu. En definitiva, polítiques públiques en què es poden trobar els dos actuals socis de govern, tant de noves com d'altres que ja han iniciat durant aquest mandat. Per fer-ho, les dues formacions han agafat els seus respectius programes electorals de base i s'han bescanviat propostes per pactar-ne de coincidents.
Junts manté que l'acord programàtic que Esquerra ha tancat amb la CUP no els interpel·la i que volen un acord propi amb els republicans per aplicar des d'un executiu compartit. Si hi ha contradiccions, creuen que és problema d'ERC arreglar-ho: consideren que es va equivocar a l'arribar abans a un acord amb l'esquerra anticapitalista i insisteixen que hi ha qüestions nuclears del seu ideari com la col·laboració público-privada o la defensa de l'escola concertada que es veuen afectades pel pacte amb els cupaires a les quals no renunciaran. Esquerra, al seu torn, deixa clar com fins ara que el pacte rubricat amb els cupaires no es toca.
La CUP insta a fer govern
Aquest dijous la diputada del Congrés de Diputats Mireia Vehí ha instat Esquerra i JxCat a formar un executiu que respongui a la majoria independentista i doni més pes a les esquerres i ha instat els de Carles Puigdemont a assumir les seves mesures. "La responsabilitat és d'ERC, que és qui té més vots i, d'altra banda, Junts ha d'assumir el resultat de les eleccions: aquest país ha votat independentisme i esquerres. El que no pot passar és que Junts posi dics amb l'escola [defensa l'escola concertada] i la renda bàsica universal", ha argumentat en una entrevista a Ràdio 4 i la 2.
El que ha descartat Vehí és que els cupaires entrin a formar un govern amb els comuns i els republicans, tot i que també ha dit que, per a la seva formació, "no serà un problema" si finalment els republicans governen en solitari. Aquesta fórmula la va suggerir el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, diumenge en una entrevista a La Vanguardia: "Els votarem si això és el que trien", va dir, descartant eleccions i suggerint que podrien passar a l'oposició si ERC no s'esmerça més a pactar amb ells –segons el partit no ho fan prou– i prefereix la CUP i els comuns.
Des de Junts mantenen que aquest escenari és possible, tot i que admeten que la prioritat és fer govern amb ERC. De fet, dins de Junts hi ha diferents sensibilitats en aquest debat, i la part que més tradicionalment ha ocupat responsabilitats de govern descarta ara quedar-se'n fora. Pel que fa als republicans, afirmen que prefereixen la coalició, tot i que el regidor a Barcelona Ernest Maragall es va mostrar favorable a intentar governar sols si cal: "Crec que hi hem d'estar disposats". Jéssica Albiach, presidenta d'En Comú Podem al Parlament, fa la seva pròpia interpretació sobre això: a la SER ha assegurat que és "un pols" entre ERC i Junts per veure "qui és el primer traïdor que trenca la suposada unitat independentista".
El PSC mou peça
Mentre continua la negociació entre partits independentistes, els socialistes també intenten moure's per la seva banda, tot i que sense perspectives d'èxit. El candidat, Salvador Illa, ha dit en una entrevista a Antena 3 que traslladarà a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, quan engegui la ronda de consultes, la possibilitat de sotmetre's a la investidura. Illa ja va sondejar aquesta idea abans del debat fallit de Pere Aragonès, però ara per ara només té els vots garantits de 33 diputats socialistes.