El PP fracassa en l'intent de bloquejar l'elecció de Ribera a Europa
La vicepresidenta espanyola responsabilitza Mazón i lamenta que es "burli" dels avisos meteorològics
MadridTeresa Ribera estava acabant el seu torn de rèplica quan Alberto Núñez Feijóo es posava el mòbil a l’orella dins l’hemicicle del Congrés. Feia pocs minuts que s’havia conegut la notícia que el Partit Popular Europeu votarà a favor de l’encara ministra de Transició Ecològica com a nova vicepresidenta primera de la Comissió Europea. S’ensorrava així la maniobra a la desesperada del president del PP, amb la connivència de l’alemany Manfred Weber, per desviar la responsabilitat de la gestió de la DANA de Carlos Mazón i dirigir-la cap al govern espanyol. Mentrestant, Ribera també mirava de desmuntar la versió que el PP ha instal·lat sobre la tragèdia del 29 d’octubre, segons la qual la culpa del desastre seria de l’Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet) i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, dependents del seu ministeri. “No hi va haver cap apagada informativa”, ha garantit Ribera en la seva intervenció.
L’última argúcia del PP era posar com a condició a l’elecció de Ribera que dimitís en cas que sigui imputada judicialment per la gestió de la DANA, a la qual cosa la ministra no s’ha compromès. Al contrari, fonts del seu equip subratllen que el reglament de la Comissió Europea indica que només és obligatori en cas de sentència ferma. Si se seguís la proposta del PP, la institució quedaria permanentment bloquejada cada vegada que un partit de l’oposició en un estat membre volgués bloquejar el candidat del seu país, apunten des de l’entorn de Ribera. Finalment, els populars europeus es limitaran a deixar constància “de manera solemne” —no han especificat com— el seu desig que la vicepresidenta espanyola deixés el càrrec europeu si es veiés involucrada en un procediment judicial.
Això és precisament el que busca el PP, abraçat a la via judicial com l’única opció viable per fer caure Pedro Sánchez. Ja no només suggereix una possible imputació de Ribera per la DANA, sinó que vaticina que aquest dijous l’empresari Víctor de Aldama, empresonat per un cas sobre frau en el sector dels hidrocarburs, pugui esquitxar la ministra en la seva declaració voluntària a l’Audiència Nacional pel cas Ábalos. La recepta judicial en aquest cas busca sobretot aturar l’hemorràgia de credibilitat del govern de la Generalitat Valenciana. “Siguem seriosos. Si consideren que la informació no és fiable i es burlen de les alertes roges, és molt difícil treure conclusions que ens preparin bé per a la següent calamitat”, ha manifestat Ribera des del Congrés, davant l’ofensiva del PP. La ministra ha fet un llarg repàs dels avisos de l’Aemet i la Confederació Hidrogràfica –va enviar 198 correus, ha recordat–, amb especial atenció a la rambla de Poio, que es va desbordar i va arrasar amb els municipis de l’Horta Sud.
“Actuar a temps a partir d’un avís meteorològic és la mesura més important per minimitzar danys. [...] El nivell d’afectació depèn que s’alerti a la població amb prou temps i prou claredat. Serveix de poc tenir tota la informació necessària si qui ha de respondre no sap com fer-ho”, ha subratllat Ribera, que de bon principi ha volgut deixar clares les funcions de cadascú. En aquest sentit, fins i tot ha advertit que l’Aemet i la Confederació Hidrogràfica actuaven el dia de la tragèdia sota la “dependència funcional de la direcció de l’emergència”, que era de la conselleria d’Interior de la Generalitat Valenciana. La seva titular, Salomé Pradas, és la que va admetre que no coneixia el sistema de missatges massius a la ciutadania fins una hora abans d’enviar-les, i aquest vespre justament ha estat destituïda.
Una hora amb el Cecopi “a negre”
Ribera no ha revelat informació que no s’hagués conegut ja en les tres setmanes que han passat des de la catàstrofe, amb una excepció: que el Centre de Coordinació Operatiu Integrat (Cecopi), amb alguns integrants connectats per via telemàtica, va “passar a negre” entre les sis i les set de la tarda. L'equip de Ribera desconeix si la reunió va continuar de 18h a 19h sense l'Aemet i la Confederació. A aquella hora encara no havia arribat Mazón a la reunió, un fet que Ribera ha preferit no mencionar i ha deixat en mans d’altres portaveus socialistes. La número dos del partit i vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, que ha intervingut durant la sessió de control prèvia a la compareixença de Ribera, sí que ha anat més enllà: ha parlat de “negligència manifesta” del president valencià i s’ha abonat a la proposta del PSPV d’entregar els vots al PP perquè nomeni un govern tècnic sense Mazón i convoqui eleccions d’aquí a un any. El president, però, està decidit a continuar incorporant perfils militars al seu executiu.
Ribera no ha entrat al terreny de demanar l’assumpció de responsabilitats al PP i s’ha cenyit a posar en evidència la reacció tardana de la Generalitat Valenciana. Per fer-ho, ha repassat altres episodis climàtics de menor gravetat en què diverses administracions de l’Estat han actuat amb més previsió. També ha responsabilitzat el PP de deixar morir les actuacions que s’havien de fer en les zones inundables i que Ribera, com a secretària d’estat de Medi Ambient, havia encarrilat a finals del 2011. La vicesecretària dels populars Ester Muñoz li ha recriminat que “doni la culpa a Rajoy” i ha criticat que el 29 d’octubre “no es va assabentar de res perquè estava preparant el seu examen a Brussel·les”.
Entre els aliats de Sánchez, alguns partits han retret a Ribera que no prengués el control de la situació davant la incapacitat de Mazón i que no hagi comparegut fins ara. Amb el càrrec a la butxaca, Ribera s’ha excusat dient que aquests dies ha intentat compatibilitzar amb “solvència i transparència” la doble condició de ministra i de candidata a comissària europea. Amb el veto frustrat, Feijóo s'agafa al fet que els socialistes hauran de votar el candidat de Giorgia Meloni i desacreditar així el mantra que l'únic soci de Vox és el PP.