Sánchez i Feijóo acorden que la UE faci de mediadora en la renovació del Poder Judicial
La trobada al Congrés també desbloqueja la reforma de la Constitució per eliminar el terme 'disminuït'
MadridEl PP va posar el crit al cel amb el mediador internacional en la negociació del PSOE amb Junts i ERC a Ginebra, però ara sembla que vol abonar-se a aquesta figura per encarar les seves negociacions amb la Moncloa. Alberto Núñez Feijóo ha demanat a Pedro Sánchez que la Comissió Europea (CE) faci de mediadora en la negociació per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el president espanyol ho ha acceptat. En la trobada de gairebé dues hores que han mantingut Sánchez i el líder del PP, Feijóo ha reclamat que "autoritats públiques comunitàries i de perfil incontrovertible" supervisin les reunions entre els socialistes i els populars. "Hem acordat una fórmula perquè la CE mediï i verifiqui", ha confirmat la portaveu de l'executiu espanyol, Pilar Alegría, en una compareixença al Palau de la Moncloa.
En roda de premsa a la cambra baixa, Feijóo ha explicat que en un "sondeig discret" fet prèviament, la CE també s'ha obert a adoptar aquest rol que ha proposat el PP. Alegría ho ha considerat una "bona notícia". Per al govern espanyol, que les autoritats comunitàries s'impliquin pot ser "un bon punt de partida" que permeti "desllorigar aquesta situació d'anomalia democràtica que es viu des de fa més de 1.800 dies". "Tot el que sigui restablir la normalitat institucional i que el PP compleixi la Constitució serà més que benvingut", ha insistit Alegría.
Feijóo ha negat que la seva proposta de mediador s'assimili a les exigències de l'independentisme en la negociació amb el PSOE. "Equiparar la Comissió Europea a un mediador salvadoreny especialitzat en bandes armades em sembla una falta de respecte", ha dit, i ha argumentat que la CE és "una institució espanyola" pel fet que la Unió Europea "és dipositària de sobirania nacional". Feijóo també al·lega que el PP no es pot refiar d'un govern espanyol en el qual no confien ni els seus socis de la majoria plurinacional. D'aquí la necessitat d'exigir "garanties". El PP, a més, vol que les trobades a tres siguin a l'Estat i no a l'estranger.
En opinió del líder de l'oposició, ha de ser la mateixa CE qui triï qui serà el mediador, si bé fonts dels populars apunten al comissari de Justícia, Didier Reynders, del grup liberal i molt proper a Cs. També creuen que l'acord hauria de produir-se abans de les eleccions europees de juny. Alegría ha expressat "respecte" a tot el que decideixi la Comissió. Per part del PP i el PSOE, els interlocutors seran el vicesecretari d'acció institucional dels populars, Esteban González Pons, i el ministre de Justícia, Félix Bolaños. Aquest últim nom ha estat criticat pel PP, que ha demanat a Sánchez sense èxit que designés un altre interlocutor perquè Bolaños els va "intentar enganyar" en la negociació que van mantenir fa mesos.
El compromís explicat per Feijóo és que la renovació de l'òrgan es produeixi en paral·lel a una modificació de la llei orgànica que regula el CGPJ per canviar-ne el sistema d'elecció. La CE haurà d'avalar el contingut dels dos elements. D'una banda, que els noms triats siguin "perfils independents" i la nova norma impliqui que "els jutges triïn els jutges".
Reforma de la Constitució
Feijóo s'ha queixat que "s'ha avançat poc" més enllà d'aquest "pas cap al desbloqueig" de la renovació del CGPJ, pendent des de fa cinc anys. "Es podia esperar molt poc i hem aconseguit poc", ha lamentat. Tanmateix, sí que han acordat un punt que fonts dels populars ja avançaven ahir que confiaven tancar amb el PSOE. Es tracta de la reforma de l'article 49 de la Constitució per eliminar el concepte disminuït. El PP estava obert a acordar-ho si el PSOE els assegurava que no es votarà en referèndum ni s'introduiran esmenes que els populars no acceptin.
Feijóo ha plantejat registrar un text al Congrés conjuntament abans del 31 de desembre i celebrar un ple monogràfic per abordar la modificació de la Constitució al gener. "La resposta ha estat sí", ha celebrat. Alegría ha remarcat que aquesta reforma era una "prioritat" del govern espanyol i ha esperat "gairebé unanimitat" de tots els grups parlamentaris en la votació.
Xoc amb l'amnistia i Pamplona
Sánchez i el líder del PP també han parlat de l'amnistia, la negociació amb l'independentisme o la moció de censura a Pamplona –el líder dels populars ha reclamat a Sánchez que faci marxa enrere i torni "al costat correcte de la història"–. "No he vist voluntat de rectificació", ha denunciat Feijóo. A més, el PP ha volgut abordar la tornada de l'Estat al capital de Telefónica o la crisi al mar Roig.
El líder del PP ha entregat un document a Sánchez i ha lamentat que el president del govern espanyol no hagi fet el mateix. Tot i aquesta denúncia, Feijóo ha considerat que la trobada ha estat "oportuna" i s'ha celebrat de forma "adequada". Al Congrés i no a la Moncloa per estricta petició de Feijóo. Alegría ha destacat "l'absolut respecte institucional" amb què s'ha mantingut. La reunió ha començat passades les 10.30 h a la sala de la xemeneia de la cambra baixa, que fa gairebé quatre anys va ser l'escenari de la signatura de l'acord de coalició rubricat per Sánchez amb l'exlíder de Podem, Pablo Iglesias. A l'inici, el president del govern espanyol ha regalat al líder del PP un exemplar del llibre Volver a dónde d'Antonio Muñoz Molina, un diari personal de la pandèmia.