Sánchez i Iglesias acorden crear grups de treball per anar a l'una al Congrés
La gran diferència continua sent la resposta al Procés, però el líder de Podem "aprecia" la defensa de la plurinacionalitat del PSOE
MadridEl nou clima d'entesa entre el PSOE i Podem no es limitarà a la reunió d'avui entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias al Congrés, que ha durat una hora i mitja. Els dos líders han acordat crear diferents equips per anar a l'una a la cambra baixa. El primer test sobre els canvis a Ferraz serà el debat sobre el sostre de despesa previst per a la segona setmana de juliol. Iglesias ha proposat a Sánchez presentar una xifra alternativa al govern de Mariano Rajoy que no consolidi les retallades.
La gran diferència continua sent amb Catalunya. Amb tot, Iglesias creu que "és un bon pas començar a parlar sense cap tipus d'exclusió temàtica i fent passos es pugui avançar cap al desbloqueig" i lloa que el "partit socialista hagi canviat" i ara defensi la plurinacionalitat. En aquest sentit, ha recordat que fa vint anys era impensable que els diputats del PP respectessin el matrimoni gai i que el mateix pot acabar passant amb la plurinacionalitat i el referèndum.
Una agenda econòmica i social
Sobre la taula hi ha sis grans temes, la majoria socials i econòmics i on PSOE i Podem es poden entendre. Iglesias ha optat per no dibuixar línies vermelles. El primer, establir el sostre de despesa. Després assegurar les pensions, tirar endavant la proposició de llei de Podem d'ajudes per a un fill a càrrec per acabar amb la pobresa infantil, fer que el PSOE col·labori perquè hi hagi un control del tractat de lliure comerç amb el Canadà, encarar una reforma de la negociació col·lectiva i, finalment, aprovar la proposició de llei sobre la pujada del salari mínim per als pròxims anys fins als 1.000 euros.
"Podem tenir diferències però nosaltres volem buscar l'acord", ha dit el líder de Podem. En la mateixa direcció s'ha expressat Sánchez en la primera entrevista a La Sexta des que va ser reelegit secretari general. "És vertadera la voluntat d'enteniment: volem desmantellar moltes de les polítiques del PP i ja veurem en què es materialitza".
Els grups de treball començaran a reunir-se el juliol i seran un total de 5. Mentre que Podem ha assegurat que parlarien del sostre de despesa, el PSOE ha descartat aquest màxim.
Qui és el cap de l'oposició?
Ara bé, també tenen visions diferents sobre la possibilitat que prosperi una moció de censura. Podem pressiona els socialistes perquè s'entenguin amb ERC per tirar-la endavant, mentre que Sánchez manté el veto als partits independentistes per formar un govern alternatiu. El secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos -que ha sortit en roda de premsa després de la reunió en lloc de Sánchez, que era a La Sexta-, ha insistit que "el problema d'ERC és que si no volen sentir-se part d'Espanya no poden formar part d'un projecte per a Espanya".
L'altra xoc frontal és sobre les possibilitats d'arribar a governar. La pregunta sobre quin és el cap de l'oposició els ha fet trontollar tots dos i Iglesias ha recordat que ells són els que han fet polítiques més d'oposició. "Podem mai podrà governar sense el suport del PSOE i mai el PSOE podrà governar sense Podem", ha assenyalat el líder del partit lila. "L'aspiració del PSOE és governar amb una majoria pròpia", ha rebatut Ábalos.
Reunió també amb Rivera i Garzón
Iglesias ha arribat a la reunió puntual a les 10.00 h. Gairebé es perd pel camí: fins ara era tan poca la relació amb els socialistes que ni sabia com arribar al despatx de la nova portaveu al Congrés, Margarita Robles, situat al davant de la porta dels Lleons.
Amb aquesta nova sèrie de reunions -demà es reuneix amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera-, Sánchez busca recuperar la iniciativa al Congrés, on no té escó des de l'octubre. El líder socialista també es reunirà dijous amb el líder d'IU, Alberto Garzón, una setmana després que aquest últim demanés tenir més protagonisme dins de la confluència d'Units Podem.
Si fa 2 anys Iglesias regalava al secretari general socialista un llibre sobre bàsquet, avui ha sigut més profund i li ha entregat un exemplar de 'The New Left Review', la revista de l'esquerra alternativa europea que ara edita a Espanya el 'think tank' de Podem, l'Institut 25M, així com també el llibre de capçalera de la trama: 'Ibex-35: una història herética del poder en España' (Capitán Swing), del sociòleg Rubén Juste.
PP: "Demanem que torni la sensatesa al PSOE"
Acabada la reunió, el portaveu del PP, Rafael Hernando, ha fet una roda de premsa per fer la seva valoració de la trobada, quan Podem ja havia anunciat que sortiria. "Em preocupa que alguns vulguin plantejar polítiques del passat, d'una legislatura fallida", ha dit el portaveu popular, i s'ha preguntat si les intencions de Sánchez són portar els espanyols de nou a les urnes. "Demano que torni la sensatesa al PSOE", ha afegit, i ha recordat que Sánchez "no té prou vots per poder-ho fer [governar] sense incloure cessions als independentistes i a Bildu".