PROCÉS SOBIRANISTA
Política21/06/2017

Reunió a Palau per abordar la cobertura legal del referèndum

JxSí debat encara si separar la llei de desconnexió de la consulta

Núria Orriols / Gerard Pruna
i Núria Orriols / Gerard Pruna

BarcelonaQueden un centenar de dies per al referèndum i encara se n’ultima la cobertura jurídica. Ahir a la tarda, segons ha pogut saber l’ARA, hi va haver una reunió al Palau de la Generalitat amb la direcció de Junts pel Sí i els membres del PDECat i d’ERC de la ponència de la llei de desconnexió al Parlament per abordar l’empara legal de la consulta. Poc després de les cinc de la tarda van arribar a la plaça Sant Jaume Marta Rovira i Jordi Orobitg (ERC) i també Lluís Corominas, Jordi Turull i David Bonvehí (PDECat), que s’haurien trobat amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras. El debat sobre si separar el referèndum de la llei de desconnexió segueix obert però hi ha pressa per tancar-lo perquè el Govern s’ha compromès a explicar els detalls de la consulta abans de marxar de vacances.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que fonts coneixedores de la trobada apunten que guanya pes regular per separat la consulta de la llei de transitorietat per centrar el xoc institucional en la voluntat de posar les urnes, encara hi ha serrells per tancar. Què ha d’incloure la llei del referèndum? I quan s’ha de tramitar llavors la llei de transitorietat jurídica? No hi ha una posició unàmime dins de Junts pel Sí.

Cargando
No hay anuncios

ERC, però també algunes veus del PDECat, defensen que tant si és amb una o dues lleis hi ha d’haver un “acte de sobirania” per “sortir de la legalitat espanyola” i fer el referèndum. Per això no s’oposen a separar les dues lleis sempre que es tramitin paral·lelament per dotar de competències la Generalitat per fer la consulta. Això, segons fonts republicanes, equival a crear un “nou marc legal” per habilitar la consulta, i seria “inimpugnable” pel Constitucional. Tanmateix, altres fonts del PDECat creuen que si la llei de desconnexió es registra al Parlament abans de celebrar el referèndum, s’acusarà el Govern de fer una declaració unilateral encoberta i acabarà sent suspesa igualment pel TC. A la pràctica, consideren que s’haurà de desobeir igualment el tribunal tant si es fa d’una manera com d’una altra. En tot cas, aquestes fonts aposten per explicar el contingut de la llei de desconnexió a la ciutadania abans del referèndum perquè se sàpiga què passarà si guanya el sí. Després de la reunió a Palau, Puigdemont va acudir a un acte d’empresaris sota el lema, precisament, “Els empresaris volem saber”. Puigdemont es va mostrar contundent i va carregar contra el govern espanyol per la falta d’inversions a Catalunya i el llast que això suposa per a les empreses del país. “Mantenir l’ statu quo d’avui és una amenaça directa a la competitivitat de les nostres empreses”, va avisar, intentant convèncer els presents de les bondats de l’estat independent.

Sigui com sigui, la seguretat jurídica que ofereixi el Govern en el camí cap al referèndum i la desconnexió serà clau sobretot en aquest col·lectiu.