Una reunió 'in extremis' a tres bandes per intentar el miracle (que no es va produir)
ERC qüestiona la negociació de Díaz, lligada per un PSOE que no permetia canvis en el text
MadridA les set de la tarda l'equip de Yolanda Díaz truca a Esquerra perquè Gabriel Rufián acudeixi a una reunió al ministeri de Treball amb el PSOE. És dimecres i l'endemà es vota el decret de la reforma laboral al Congrés. El portaveu republicà es pregunta: "Per què?". Fa dies que les posicions no es mouen i veu complicat que es desencallin in extremis, i també se sorprèn que la suposada trobada sigui a tres bandes. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, no en tenia constància. "Per què?", es pregunta també. La reunió no es produeix i el projecte haurà de tirar endavant amb la majoria alternativa que ja ha aconseguit bastir el PSOE per la seva banda. No va arribar el miracle d'aconseguir el suport d'ERC; més aviat se n'ha produït un altre amb l'aprovació gràcies a un error d'un diputat del PP.
L'episodi reflecteix el que fonts d'ERC defineixen com una "bogeria". No volen qualificar-ho ni de negociació, sinó de converses i contactes. Sí que hi ha hagut intercanvi de documents, fins a cinc per part de Díaz, per bé que asseguren que les propostes eren pràcticament iguals. Pel que fa a continguts, es queixen que no hi havia opció de modificar ni les indemnitzacions per acomiadament improcedent, ni els salaris de tramitació, ni l'enduriment de les condicions per aplicar EROs.
Altres fonts de la negociació, però, asseguren que sí que s'havia ofert a posteriori la prevalença dels convenis autonòmics i reforçar l'autorització administrativa dels ERO. Els republicans només admeten que se'ls va plantejar el reforç de les inspeccions de treball, però ja ho preveien els pressupostos de la Generalitat. La sensació a ERC és que el PSOE havia donat a Díaz poders per trobar suports, però amb la línia vermella que no es podia tocar res del text. És a dir, que es proposaven coses que en tot cas s'aprovarien a través d'altres decrets posteriors. Ho corrobora quan necessita contrastar amb els socialistes allò que la vicepresidenta segona ofereix i es troba el no per resposta.
El segon inconvenient és la manca de garanties per introduir millores més endavant amb nous decrets. L'entorn de Díaz assegura que en va oferir i que, fins i tot, el soci majoritari del govern es comprometria per escrit a donar-hi suport. La pregunta és quan. Fonts properes a la negociació expliquen a l'ARA que ERC volia el compromís per escrit abans de la votació final al Congrés, però que el PSOE ho deixava per a després de les eleccions de Castella i Lleó. Les mateixes fonts apunten que pesava "la desconfiança" d'ERC cap a l'ala socialista.
"El PSOE no reconeixerà cap canvi ni ara ni a posteriori", sostenen els republicans. El tercer factor distorsionant és la comunicació: segons ERC, Treball prohibia que s'anunciés el que es pactava. També ha passat amb el PNB, diuen. ¿Hauria caigut Cs si els nacionalistes bascos haguessin explicat que avalaven la reforma laboral? L'equip de Díaz creu que sí i ERC que no. Els republicans es pregunten com és que cap dels que han donat el sí -a qui la formació taronja no vetava- ha explicat què ha obtingut a canvi.
"No ho han calibrat bé. S'han equivocat", coincideixen dues fonts implicades en la negociació. ERC subratlla que no ha notat pressió del PSOE perquè des del principi va deixar clars els límits del terreny de joc, i ha estat Díaz qui ha intentat una missió impossible. "No l'havia vist mai amb tantes ganes d'arribar a un acord", apunta una font de l'entorn del diàleg social, que ho exemplifica amb la visita de Díaz a Barcelona durant dos dies. Un esforç al qual els darrers dies s'havien sumat els sindicats, CCOO i UGT. Però ha estat en va. El serial revela que els socialistes ja tenien clar d'entrada amb qui sí i amb qui no podrien aprovar la reforma laboral i així ho reconeixen des de Ferraz. "Cal conèixer els teus socis", asseguren fonts del PSOE.
"Desitgem que a Díaz li vagi bé"
Per a la història quedarà amb qui va aprovar Díaz la reforma laboral, subratllen des d'ERC. I hi ha silencis "paradigmàtics", afegeixen: al debat al Congrés no hi han assistit les ministres d'Unides Podem Irene Montero i Ione Belarra, que mentre intervenia la vicepresidenta anunciaven un permís de set dies a l'any retribuït per a mares per cuidar familiars. Tampoc l'exlíder de Podem Pablo Iglesias ha tirat coets amb la reforma laboral.
Potser per això l'intent desesperat de convèncer les forces progressistes, encara que estigués lligada de mans i peus. La negociació ha estat extenuant, però no ha de suposar cap punt d'inflexió en les relacions amb la vicepresidenta segona, diuen els independentistes. Expliquen que Díaz va arribar a preguntar si Rufián tenia algun problema personal amb ella -el portaveu republicà va afirmar que el seu partit no votava "projectes personals", cosa que la va sorprendre-. Ni en té ni podria decidir un vot en funció d'això, al·leguen des d'ERC. De fet, esperen i desitgen que li vagi bé la construcció de la nova plataforma i l'esquerra venci la dreta en les pròximes eleccions. "Som conscients de l'alternativa", ha estat el primer que ha dit Rufián durant el debat a l'hemicicle.