Eleccions al Parlament

ERC i PSOE ajornen la reunió: quin futur li espera a la taula de diàleg?

Els dos partits aparquen la reunió prevista abans de l'abril, tot i que republicans i juntaires asseguren que mantindran els contactes amb el PSOE

BarcelonaUn dels triomfs que ERC ha exhibit des que governa la Generalitat és haver obert una taula de negociació amb l'Estat de la qual en reivindica haver-ne recollit principalment dos fruits: els indults i la supressió del delicte de sedició. El següent pas, segons havia explicat diverses vegades el president de la Generalitat, Pere Aragonès, passava per posar sobre la taula del govern espanyol un referèndum d'autodeterminació, ara que s'havia superat la pantalla de l'amnistia. El 12-M, però, deixa aquests plans estroncats a curt termini perquè dels resultats que en surtin de les urnes en dependrà la continuïtat de la taula de diàleg. De fet, la reunió que havien pactat Aragonès i el president espanyol, Pedro Sánchez, per fer abans del mes d'abril s'ha "suspès" fins que passi el cicle electoral, segons han explicat Esquerra i el PSOE en un comunicat conjunt. "Tots dos actors implicats aposten pel diàleg i la negociació continus com a forma per trobar una solució política", afegeixen en un comunicat que firmen els partits, tot i referir-se a la taula entre governs.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Té futur la taula de diàleg després del 12-M? Esquerra és, ara per ara, l'únic partit que garanteix que si encapçala el Govern, mantindrà aquest mecanisme de negociació perquè des de l'inici han defensat que el diàleg amb l'Estat ha de ser de govern a govern. Aquesta taula va ser, precisament, un dels motius de distanciament amb Junts quan compartien executiu, perquè el partit de Carles Puigdemont no veia útil aquest diàleg. Ara els juntaires han virat d'estratègia i, arran de la investidura de Pedro Sánchez, han pactat un espai de negociació amb el PSOE on també volen negociar-hi un referèndum. Precisament, aquest dijous l'expresident Carles Puigdemont reivindicava aquest espai davant la taula de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa: "No és el mateix reunir-se a la Moncloa, que és com jugar al Bernabéu amb l'àrbitre i el VAR a favor dels locals, que fer-ho a Suïssa, que és com jugar a Wembley amb àrbitres neutrals. I si ens reunim és perquè volem negociar, no dialogar".

Cargando
No hay anuncios

Amb l'independentisme al Govern, doncs, sembla evident que d'alguna manera o altra, el diàleg i la negociació amb l'Estat continuaria endavant perquè el seu objectiu és que el govern espanyol accepti un referèndum pactat –que el PSOE rebutja–. Ara bé, amb el PSC al Palau de la Generalitat i els socialistes a la Moncloa, la taula de diàleg deixaria de tenir sentit perquè Salvador Illa ha dit diverses vegades que el seu objectiu és passar pàgina del Procés.

Tres reunions ERC-PSOE i Junts-PSOE

En paral·lel, Esquerra també tenia obert un espai de negociació amb els socialistes on hi era present un equip de mediació internacional –del qual no n'han concretat els detalls–. En el comunicat conjunt, republicans i socialistes asseguren que s'han anat reunint "de forma discreta i periòdica" i fonts republicanes detallen que fins ara, s'han fet tres reunions. En aquest sentit, les dues bandes volen mantenir aquest espai de diàleg actiu. Fonts socialistes asseguren a l'ARA que "tot segueix igual" i els republicans afegeixen que el pacte d'investidura "segueix on era". 

Cargando
No hay anuncios

En el cas de Junts i el seu espai de negociació amb el PSOE, totes dues formacions també mantenen que el diàleg continuarà obert malgrat el context preelectoral. Fonts dels juntaires argumenten que es tracta d'una negociació sobre el "reconeixement del dret a l'autodeterminació" i que les trobades són regulars, un cop al mes –segons l'agència Efe, fins ara se n'han fet tres amb presència del mediador internacional–. Des del PSOE mantenen que aniran decidint "sobre la marxa" i que hi pot haver "flexibilitat".

El traspàs de Rodalies i el pacte fiscal

El que sí que continuarà endavant, segons ha explicat el mateix Pere Aragonès, és el traspàs de Rodalies. "El traspàs continua, hi ha un calendari fet", va afirmar dijous passat en una entrevista a RAC1. En l'última reunió que van mantenir el ministre de Transports, Óscar Puente, i la consellera de Territori, Ester Capella, van acordar crear sis grups de treball per abordar la transferència del servei, la creació de la nova empresa pública Rodalies Catalunya i també el finançament de la infraestructura. Capella i Puente també van fixar un termini de sis mesos per tenir elaborats els estatuts de l'empresa mixta que ha de gestionar el servei ferroviari. Tot i que les dues administracions afirmen que l'avançament electoral no hauria de canviar el calendari, fonts del sector ferroviari coneixedores del procés sí que assumeixen que es podria entrar durant uns mesos en una situació de "standby" i, per tant, es podria alterar el ritme de treball.

Cargando
No hay anuncios

Esquerra també va pactar amb el PSOE negociar un nou model de finançament. El Govern ha presentat aquesta setmana la seva proposta de "finançament singular" tal com estava previst, però ja ha rebut el cop de porta del govern espanyol.