La figura de l'expresident
Política11/03/2023

El retorn de Pujol també arriba a Junts

Des del partit tornen a reivindicar obertament la figura de l'expresident, tot i que encara marquen distàncies amb CDC

BarcelonaJordi Pujol agafa el micròfon i la resta de la taula se l’escolta. Parla d’un espai polític amb "un esperit" i una "manera de fer", està flanquejat per Artur Mas i just dues cadires més enllà hi ha Jordi Turull. Darrere seu hi oneja una estelada, una tela amb el logotip de Junts amb Carles Puigdemont i una pancarta de Convergència. Si no fos pel context que ofereix aquest fons, la imatge podria ser perfectament de fa una dècada, quan CDC encara era un partit polític i Jordi Pujol i Soley no havia fet la confessió de la deixa del 25 de juliol del 2014. Però l’episodi és ben actual: una calçotada del mes de febrer passat on dirigents de primera línia de Junts i exmembres de CDC van tornar a aparèixer públicament al costat de l’expresident. Hi eren Turull, l’exconseller Jaume Giró, però també diputats que prèviament no havien militat a CDC com Salvador Vergés o Joan Canadell. A què respon, això? Què implica per a Junts per Catalunya?

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La calçotada –organitzada per l'excàrrec Àlex Gallo i diversos empresaris del Baix Llobregat– és una simple anècdota, però també un símptoma que aparèixer al costat de l'expresident públicament ja no representa un problema per als dirigents de JxCat. Al contrari: el consideren un actiu, malgrat que des del naixement del partit hi han marcat distàncies públiques. Això és així, però, des de l'acte de presentació de Xavier Trias com a alcaldable: el primer esdeveniment de Junts per Catalunya en què va aparèixer Jordi Pujol.

Cargando
No hay anuncios

Bona part dels dirigents de la formació no han deixat mai de visitar l'expresident de la Generalitat en els últims anys, anant i venint del seu despatx particular del carrer Calàbria de Barcelona, el lloc on treballa Pujol des que va quedar-se sense oficina de la Generalitat arran de la confessió de la deixa. Ara bé, fins ara aquests contactes sempre s'havien fet en l'esfera privada. Des de l’exili, Carles Puigdemont hi ha mantingut converses –"sempre s'han respectat mútuament", assegura una font propera–, i també Jordi Sànchez quan era secretari general de Junts. Jordi Turull el veu sovint. De fet, Turull va ser una de les persones a través de les quals l’expresident va mantenir un fil amb el partit després de reconèixer la deixa el 2014. Sobre si s'està intentant restituir l'expresident, Turull ha remarcat en una entrevista a 'El Nacional' aquest dissabte que "de manera natural" s'està "valorant en termes objectius" la seva figura política. Després de subratllar que això no implica "justificar el que ell ja va confessar que havia fet", Turull ha considerat que "el temps li reconeixerà la gran feina que ha fet pel país", ha dit. "Avui, el seu despatx és una desfilada de dirigents i no només de dirigents polítics de Junts", assenyala una de les fonts que hi ha estat recentment, malgrat que el judici a l'Audiència Nacional de la família encara està pendent.

Cargando
No hay anuncios

Un camí al marge del partit

En tot cas, Junts com a partit no s’ha implicat en el retorn de Pujol, que té com a paradigma l’acte de presentació del llibre Des dels turons a l’altra banda del riu, que va omplir de gom a gom la llibreria Ona. Hi van ser presents dirigents de Junts de primera línia –com els exconsellers que apostaven per quedar-se al Govern com Jaume Giró o Lourdes Ciuró–, però no hi eren formalment Laura Borràs ni Jordi Turull, els màxims dirigents de Junts. I és que la reaparició pública de l'expresident no forma part d’una estratègia compartida amb el partit, sinó que és un camí més o menys traçat pel mateix Pujol que té el seu punt d'inici en la publicació del llibre-entrevista Entre el dolor i l’esperança amb Vicenç Villatoro, segons fonts properes a l’expresident. És a dir, Junts més aviat s'ha trobat amb aquesta reaparició i, a partir d’aquí, qui més qui menys s'hi ha sumat: el sector més possibilista del partit intenta aprofitar-ho per guanyar terreny en el discurs de la formació. "[La reivindicació de CDC] S'està produint a escala local, però no al Parlament i al Congrés de Diputats", matisa un dels consultats, que recorda que JxCat acaba de sortir del Govern català i que manté una política de no-cooperació amb Madrid.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, a diferència d’anys enrere, la formació ja no considera Pujol una figura incòmoda sinó un llegat a posar en valor. Un fet que s'accentua amb les informacions al voltant de l'operació Catalunya, amb el fet que altres partits s'inspirin en la seva pràctica política –en al·lusió al PSC o Esquerra–, el retorn de Trias a primera línia o a la seva edat avançada, asseguren diverses fonts. "Hi ha una disputa per qui es queda el personatge", conclou un dels consultats, després de la desaparició de Convergència i que el PDECat quedés fora del Parlament.

Cargando
No hay anuncios

Diferències davant la figura de Pujol i CDC

¿Com encaixen això les diferents ànimes de Junts? "Hi torna a haver un cert orgull de ser convergent", admet un dels consultats, tot i que això no és compartit pels dirigents de la formació que se situen més a l'esquerra i s'han sumat al projecte a partir del 2017 ni els que tenen el discurs més abrandat.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, hi ha una diferència entre l'actitud que mantenen davant de Pujol i el que va ser CDC: si bé se senten còmodes a l'hora de reivindicar l'obra de govern de l'expresident, marquen distàncies amb Convergència i el que va implicar. "Junts no pot ser CDC", reiteren, a més de deixar clar que el partit s'ha de desmarcar dels "hàbits" que havien envoltat l'extinta formació, en al·lusió a la corrupció o certes maneres de "gestionar". També l’entorn més directe de Laura Borràs afirma que no té problemes a l'hora de fer valdre la figura de l’expresident –ho exemplifiquen al·ludint a les fotografies que s'hi va fer la líder de Junts pel 90è aniversari del Parlament–, però també deixen clar que això no vol dir que se sentin "convergents". I adverteixen: "Si nosaltres no marquem distàncies, tampoc els que provenen d’aquest espai haurien de fer-ho amb dirigents com Aurora Madaula", rematen.

1.
Jaume Giró

En l'àmbit institucional, la reivindicació de l’obra política de Pujol es va iniciar aquesta legislatura, paradoxalment per part de dos ara ja exconsellers de Junts que no havien militat mai a Convergència. L'exconseller d'Economia Jaume Giró, aprofitant l’obertura de l’any Ramon Trias Fargas, va començar reivindicant l’obra política de Convergència i la seva tasca de "restauració" del govern de la Generalitat. "Aquells polítics potser no parlaven d’estructures d’estat, però van concebre i realitzar autèntiques estructures d’estat en una Catalunya que avui encara funciona", va dir en un acte que va reunir l’expresident Jordi Pujol, Xavier Trias, Miquel Roca i Oriol Pujol.

Cargando
No hay anuncios
2.
Victòria Alsina

D'altra banda, l’exconsellera d’Exteriors Victòria Alsina també va fer accions en la mateixa línia: va convidar per primer cop Pujol a un acte oficial de la Generalitat des de la confessió del 2014. Va ser per parlar de la relació de Catalunya i Europa, amb la presència també dels expresidents Carles Puigdemont –virtualment–, Quim Torra, Artur Mas i José Montilla. Pere Aragonès, com a cap de l’executiu català actual, no hi va voler ser.