La investidura de Salvador Illa

Què se sap del retorn de Puigdemont?

L'expresident només ha concretat que vol ser al Parlament el dia del debat d'investidura

BarcelonaAquesta setmana hi ha dos pols informatius: la investidura de Salvador Illa i el retorn de Carles Puigdemont. Dos fets que, sobre el paper, s'han de produir el mateix dia: dijous a partir de les 10 del matí, quan el president de la cambra, Josep Rull, ha proposat que sigui el debat d'investidura. Si bé no hi ha incògnites al voltant de l'elecció d'Illa –amb el suport d'ERC, els comuns i el PSC–, l'enigma és total pel que fa a la fi de l'exili de l'expresident.

Quan ha de venir Puigdemont?

Ni Junts ni Puigdemont han revelat els plans de retorn a Catalunya després de sis anys i mig d'exili. Només han encerclat al calendari el moment concret: per al debat d'investidura. Aquesta va ser la promesa electoral del líder juntaire durant la campanya de les eleccions del 12 de maig, i la manté avui dia.

Cargando
No hay anuncios

Com?

El secretisme és absolut. Durant la campanya electoral es parlava entre bambolines d'un retorn institucional des de la Catalunya Nord en cas que Puigdemont pogués tornar per ser investit president de la Generalitat. És a dir, un retorn amb expectació mediàtica i, fins i tot, acompanyat de mobilització. Ara bé, ja llavors admetien des de Junts que l'escenari era diferent en cas que la tornada de l'exili es produís sense opcions de ser investit. És a dir, la situació actual. Arribats a aquest punt, hi ha dues hipòtesis: que mantingui la idea d'una mobilització i la convocatòria dels mitjans de comunicació per travessar la frontera o que aparegui directament a les portes del Parlament per ser present al ple i esquivar la detenció.

Cargando
No hay anuncios

El rol dels Mossos d'Esquadra

Està previst que Puigdemont entri a Catalunya amb una ordre de detenció vigent, ja que el Tribunal Suprem ha decidit no aplicar-li l'amnistia. Els Mossos d'Esquadra, doncs, així com la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, tenen el mandat del jutge de detenir-lo si el veuen. La policia catalana vol evitar que Puigdemont arribi a la cambra catalana, perquè si no quedaria en evidència el seu dispositiu de seguretat –informa Cesc Maideu. Ara bé, Junts també ha deixat clar que no pactarà la detenció de Puigdemont i, de fet, així l'hi va traslladar el seu entorn al cap de la comissaria general d'Informació de la policia, l'intendent Carles Hernández.

Cargando
No hay anuncios

Poden detenir Puigdemont dins del Parlament?

El president del Parlament, Josep Rull, ha assegurat que no detindrien Puigdemont dins la cambra i ha revisat el protocol de seguretat per garantir els "drets" dels diputats. També l'Estatut diu que els parlamentaris tenen immunitat i "no poden ésser detinguts si no és en cas de delicte flagrant". Ara bé, fonts expertes consultades asseguren que la cambra no és cap jurisdicció especial i que, si vol, la policia hi pot entrar. El que han de valorar, afegeixen, és l'"oportunitat" i la "proporcionalitat" de la seva actuació.

Cargando
No hay anuncios

Crides a la mobilització

Al retorn s'espera que l'acompanyin mobilitzacions de totes les entitats sobiranistes. L'ANC, Òmnium i també els CDR han demanat a través de les xarxes socials estar atents a les convocatòries. L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) també ha fet una crida als seus 700 alcaldes perquè acompanyin l'expresident. Ara bé, com que no se sap el format –ni on és ara mateix Puigdemont–, de moment aquestes manifestacions no tenen coordenades. Qui sí que ja ha convocat els seus al Parc de la Ciutadella per reclamar la presó per al líder de Junts i el president espanyol, Pedro Sánchez, és l'extrema dreta de Vox.

Cargando
No hay anuncios