Visita de Milei

El retorn de Milei a Espanya atia la guerra entre Ayuso i Sánchez

La presidenta madrilenya diu que és un "honor" rebre el mandatari argentí i el govern espanyol ho veu una "profunda deslleialtat"

3 min
Ayuso ahir abans de rebre el general Jerónimo Domínguez, nou cap de la força aèria.

MadridJavier Milei visita Espanya per segon cop en un mes i torna a desfermar la polèmica. En l'anterior ocasió, el president argentí va tenir Vox d'amfitrió i va provocar un xoc diplomàtic amb el govern espanyol titllant de "corrupta" Begoña Gómez, la dona de Pedro Sánchez. Aquesta vegada és Isabel Díaz Ayuso qui el rebrà a la seu de la presidència de la Comunitat de Madrid, a la Puerta del Sol, on aquest divendres a la tarda li entregarà la Medalla Internacional de l'autonomia. El gest de la líder del PP madrileny ha posat encara més llenya al foc en la guerra oberta entre el president argentí i l'espanyol i ha atiat la confrontació de Sánchez amb Ayuso. Fonts diplomàtiques acusen la presidenta de Madrid "de fer gala d'una profunda deslleialtat cap a les institucions espanyoles", mentre que Ayuso reivindica que és un "honor" rebre Milei. La direcció del PP se'n manté al marge i opta pel silenci.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El que queda clar és que aquest cop tampoc hi haurà trobada entre Milei i Sánchez. El president argentí no hi està interessat, malgrat que, en canvi tingui les portes obertes a trobar-se amb empresaris i càrrecs de Vox i del PP. I també a la família reial. Segons ha avançat El País, Milei hauria demanat poder-s'hi trobar. Fonts del govern argentí consultades per l'ARA confirmen la informació tot i que la circumscriuen al passat: va fer la petició a la Moncloa abans de la primera visita a Espanya i, vist el rebombori que va crear el seu enfrontament amb Sánchez, no hi ha insistit des de llavors per no posar en un compromís al rei Felip VI, informa Berta Reventós.

La presidenta madrilenya, de l'ala dura dels populars, va per lliure en aquest desafiament a Sánchez i al·lega que "no té la culpa" que Milei no faci una visita institucional al govern espanyol, a qui responsabilitza de la crisi que va dur Espanya a retirar l'ambaixadora a Buenos Aires, i sí que es trobi amb ella. En declaracions aquest dijous a l'Assemblea de Madrid, Ayuso ha llançat un dard al cap de l'executiu espanyol remarcant que l'argentí és un "president legítim, triat, ell sí, per àmplia majoria a les urnes". Alberto Núñez Feijóo ha evitat pronunciar-s'hi i l'únic membre del comitè de direcció de Génova que ha fet declaracions ha estat la vicesecretària de Sanitat i Educació, Ester Muñoz, per desvincular-se'n. "És normal que una presidenta en el marc de les seves competències faci el que creu oportú", s'ha limitat a respondre als passadissos del Congrés.

Fonts de la direcció dels populars defensen que aquest no és el camp de batalla de Feijóo, i emmarquen la visita en la guerra que, en paral·lel a la seva tasca d'oposició, lliuren Ayuso i Milei amb Sánchez. Si el líder del PP no es troba amb el president argentí és perquè tampoc ho ha buscat, diuen les mateixes fonts, que neguen que el fet que Ayuso sí que ho faci generi tensions internes. Amb el desenllaç de Pablo Casado al cap, el líder del PP opta per donar màniga ampla a la presidenta madrilenya, encara que amb aquest moviment marqui un perfil que no acaba de casar amb el d'altres ànimes del partit i s'assimili a Vox. Ara bé, des de Génova hi treuen importància i rebutgen considerar-ho un desafiament intern.

Qui sí que ho considera un desafiament és el PSOE, que acusa Ayuso de rebre Milei "només per fotre". Ho ha dit el portaveu dels socialistes al Congrés, Patxi López, en declaracions a la cambra baixa, des d'on també ha respost el portaveu del PP, Borja Sémper, replicant que "creu el lladre que tots roben". Des del ministeri d'Exteriors remarquen, a més, que la presidenta madrilenya ha incomplert l'obligació que recull la llei d'acció exterior aprovada el 2014 pel govern de Mariano Rajoy d'informar l'executiu espanyol de les reunions que mantingui amb mandataris estrangers. Veuen "sorprenent", a més, que Milei mantingui "trobades de caràcter privat i amb autoritats autonòmiques" en les seves primeres visites a l'Estat sense demanar una trobada amb Sánchez.

Des de Vox, per contra, sí que veuen amb bons ulls la iniciativa d'Ayuso, segons ha expressat la seva portaveu parlamentària, Pepa Millán, si bé amb aquest moviment la presidenta madrilenya treu protagonisme a la formació d'ultradreta. D'aquí que la portaveu a l'Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, també hagi aprofitat per marcar terreny advertint Ayuso que "com Milei s'assabenti" que està incrementant la despesa pública, "entrarà a Sol amb una motoserra".

Fonts diplomàtiques han esperat que Milei "estigui a l'altura del poble argentí i respecti les institucions espanyoles", a diferència de l'anterior visita. Fonts del Palau de la Moncloa expliquen que, malgrat les circumstàncies inusuals que envolten la visita, es permetrà a Milei aterrar a la base militar de Torrejón i se li facilitarà un dispositiu de seguretat "com a qualsevol cap de govern".

stats