República, plurinacionalitat i referèndums: els primers punts del programa d'IU
Presenta el seu programa '22 mesures clau per a un país que lluita', on defensa l'estat federal
Barcelona"Volem formular un nou projecte de país davant d'un model exhaust, incapaç de donar resposta a la realitat plurinacional”, ha publicat avui Esquerra Unida (IU), que ha presentat el seu programa electoral de cara a les eleccions generals del 28-A. Ho ha fet a banda de Podem i Equo, amb qui anirà de la mà en aquests comicis sota el nom d'Unides Podem.
'República', 'plurinacionalitat' i 'referèndums' són els conceptes de què parlen els primers punts del text d’IU. L’escrit inclou la necessitat d'obrir un procés constituent que porti Espanya cap a un model d'estat federal, republicà i solidari que reconegui la "realitat plurinacional" i "les sortides democràtiques" per acabar amb el conflicte territorial català, i de la mateixa manera articuli mecanismes de participació com la consulta vinculant, el referèndum o els pressupostos participatius.
"La III República es fonamentarà en un model d'estat federal que defensi el dret d'autodeterminació dels pobles que conformen l'Estat basat en la lliure voluntat de les parts d'unir-se en un projecte comú, com una elecció lliure i democràtica dels pobles", explica el programa. També defensa "les consultes populars o els referèndums" quan es tracti de parlar d’assumptes "de transcendència estatal, autonòmica o municipal convocats per la presidència del govern, els presidents de les comunitats autònomes o els alcaldes".
Esquerra Unida ha resumit ara la seva línia ideològica en "22 mesures clau per a un país que lluita". El seu objectiu és que el nou model que surti del procés constituent que planteja "garanteixi constitucionalment els drets econòmics, socials i culturals del conjunt de la població" i serveixi per posar fi a les "nefastes polítiques neoliberals" desenvolupades fins ara. Des d'IU critiquen que "el pacte constitucional ha caigut pel bloqueig de la participació de la ciutadania, el conflicte territorial a Catalunya, la corrupció de certes elits polítiques, la reforma de l'article 135 de la Constitució per blindar les polítiques neoliberals d'austeritat, i el desmantellament dels serveis públics", entre altres motius.
D'altra banda, IU torna a plantejar la creació d'una banca pública que financi diferents sectors per aconseguir la plena ocupació i afavoreixi el desenvolupament d'un nou model productiu, i reserva a la investigació un paper clau.