Política29/10/2016

La República Catalana s'imposa entre els comunistes

La setena assemblea nacional d'EUiA ha de decidir qui conduirà la coalició cap a la confluència amb el partit que prepara Ada Colau

Jordi Mumbrú
i Jordi Mumbrú

BarcelonaDiscussions, esmenes i votacions. Aquest és el cap de setmana que viuen els militants d'Esquerra Unida i Alternativa, que celebren al Museu Marítim de les Drassanes de Barcelona la seva setena assemblea nacional. Amb tota l'atenció mediàtica a la capital espanyola, els comunistes catalans tenen sobre la taula algunes decisions molt importants per prendre. Una d'elles, la més visible, és quines seran les cares que guiaran la coalició durant els pròxims quatre anys, que prometen ser transcendentals. Tot i la presentació a última hora d'una llista alternativa de mans del PSUC Viu per formar el consell nacional, tot fa pensar que la més votada serà la que depèn de Joan Josep Nuet, l'actual secretari general. Aquest diumenge el nou consell nacional anunciarà si el renovarà en el càrrec de màxim dirigent de la coalició. Però més enllà de les llistes, el debat més encès va ser el de les idees.

¿República Catalana lliurement federada o un estat espanyol federal? "Tenim més a veure amb els miners d'Astúries que amb Carles Puigdemont o amb el cas Palau", ha cridat Ricard Juan, del PSUC Viu, durant la defensa de la seva esmena, que demanava substituir la "República Catalana lliurement federada" que constava en el document polític proposat per l'Espanya federal. "Tots defensem el dret a l'autodeterminació, però jo crec que no podem fer una República Catalana i després l'espanyola. Ha de ser tot al mateix temps", ha explicat en declaracions a l'ARA. Finalment, en la votació, s'ha imposat sobradament la República Catalana i el text ha quedat així: "Superar l'estadi autonòmic, avançant cap a un nou model: la República Catalana lliurement federada amb la resta de pobles de l'estat espanyol". És a dir, que Catalunya voti si vol marxar i ja vindrà la resta si vol.

Cargando
No hay anuncios

Un dels altres punts que més preocupen els comunistes és la confluència que han de fer amb altres formacions d'esquerres, com ICV, Podem, Equo i Barcelona en Comú. Tots els actors cridats a formar la confluència tenen clar que la unió fa la força, però també són conscients que serà difícil i que hi ha riscos. Entre les diferents intervencions, es va poder veure la por d'alguns militants perquè EUiA acabi per dissoldre's engolit per aquesta gran confluència i també una certa mandra a fusionar-se amb uns moviments socials "amb falta d'ideologia". Però, tot i els temors, EUiA manté la direcció cap al "nou subjecte polític".

Amb un ull a les xarxes socials per saber què passava a Madrid i l'altre a l'assemblea, els militants d'EUiA han començat els actes a les 10.00 h amb un homenatge a Jordi Miralles. Després de la presentació dels documents i del debats de comissions ha arribat el torn dels partits convidats. La secretària nacional d'ERC, Marta Rovira, ha aprofitat l'actualitat política a Madrid per criticar que a Espanya "es perpetua l'hegemonia de les elits i l'establishment" i, conscient de quin públic tenia al davant, ha dit que només hi ha dues opcions: "L'immobilisme o el canvi. I Catalunya ha triat el canvi". Rovira ha animat els presents a lluitar perquè la República Catalana "sigui la palanca del canvi a l'estat espanyol". També ha parlat Marta Ribas, coordinadora nacional d'ICV. "El nou subjecte polític serà nítidament d'esquerres i amb l'ADN de la lluita laboral i sindical si hi som la gent d'ICV i EUiA", ha dit. I és que entre la nova política no hi ha tanta cultura sindical com la que té la vella guàrdia, que no entén la militància sense partit i sindicat. Sense anomenar-la, Ribas ha contradit Rovira: "No es pot dir que a Espanya no es pot canviar res. S'obren finestres d'esperança". Ha reivindicat el dret a l'autodeterminació però ha dit que no cal esperar la independència per "fer polítiques útils per a les classes populars".

Cargando
No hay anuncios

El líder de Podem, Albano Dante Fachin, no hi ha pogut participar i, en lloc seu, ha vingut Noelia Bail, la secretària de feminisme del nou partit. Però el més aplaudit de tots ha estat el líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, que va ser un dels fundadors d'EUiA. "És un somni que ens mou a tots i el tenim a tocar", ha dit referint-se a la confluència, i ha advertit que "aquesta nova força política necessita recuperar les tradicions del moviment obrer i això és el que vosaltres heu d'aportar". També hi estaven convidats representants del PSC i la CUP, però no hi han participat. Aquest diumenge també hi haurà baixes, com les de Pablo Iglesias i la d'Ada Colau.