Remodelació a l'executiva d'ERC: Alba Vergés i Oriol Lladó, nous vicesecretaris del partit
Sergi Sabrià i Isaac Peraire, amb càrrecs nous al Govern, surten de la direcció
BarcelonaDes que va assumir el lideratge de la Generalitat després de les eleccions del 14-F, ERC va començar a cuinar a foc lent una remodelació de la seva executiva. El motiu és que alguns dels seus integrants han fet el salt a posicions destacades del Govern i el partit va considerar que calia reforçar la direcció. Aquest dilluns s'ha concretat la remodelació. Les dues incorporacions més destacades a la sala de màquines de la formació són les de l'exconsellera Alba Vergés i l'exregidor de Badalona Oriol Lladó. Tots dos es converteixen en vicesecretaris generals de l'executiva.
Vergés serà vicesecretària de partit obert en substitució d'Isaac Peraire, que ha debutat en l'administració catalana convertint-se recentment en el nou director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). Lladó serà el vicesecretari de comunicació en substitució de Sergi Sabrià, que des fa unes setmanes va fer les maletes en direcció al Palau de la Generalitat per convertir-se en el director de l'oficina del president Aragonès. També surten de l'executiva Natàlia Garriga, per poder centrar-se plenament en la seva nova tasca de consellera de Cultura, i Marc Sanglas –fins avui responsable d'estratègia municipal– per convertir-se en director general de Qualitat Ambiental i Acció Climàtica.
L'entrada de Vergés i Lladó són els canvis més importants, però no són els únics. Per exemple, també destaca el retorn a l'executiva del partit d'Anna Simó. Exconsellera en l'època del tripartit i amb una llarga trajectòria com a diputada, es va allunyar progressivament de la primera línia política a partir del 2017. De fet, ella és una des les condemnades a inhabilitació pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver permès, com a membre de la mesa del Parlament, la tramitació de les lleis de desconnexió. Ara torna a l'executiva –no és immediat, ho farà a partir del juliol– en el càrrec de secretària d'educació, cultura i esports. Una altra novetat remarcable és la incorporació de l'exconseller Chakir el Homrani com a secretari de política de treball.
Política municipal
Amb la vista posada a les eleccions municipals del 2023, Esquerra també reforça l'àrea d'estratègia municipal. L'exdiputada al Congrés Laia Cañigueral serà la secretària de coordinació de política supramunicipal i el regidor de Mollet del Vallès Oriol López serà el secretari de coordinació municipal i ciutats grans. També es crea la secretaria de coordinació estratègica antirepressiva, que liderarà Cristina Gómez, i la secretaria de transició ecològica, que pilotarà Sílvia Casola. Tots aquests canvis, aprovats aquest dilluns per l'executiva, hauran de ser aprovats pel consell nacional del partit, que se celebrarà dissabte que ve.
La cúpula no es toca
El que no registrarà cap modificació és la cúpula del partit. Això vol dir que Oriol Junqueras seguirà de president, Pere Aragonès de coordinador nacional, Marta Rovira de secretària general i Marta Vilalta de secretària general adjunta. Tot i això, com va explicar l'ARA fa una setmana, ERC sí que buscarà crear una estructura bicèfala com fa el PNB a Euskadi. És a dir, Junqueras es bolcarà en el dia a dia de la vida del partit, mentre que Aragonès cedirà terreny orgànic per centrar-se en les seves funcions de president de la Generalitat. És el mateix que fan els nacionalistes bascos, que tenen Andoni Ortuzar de president de la formació i a Iñigo Urkullu de lehendakari. Si es mesura en termes de poder acumulat, al PNB no li ha anat malament. Esquerra espera que a ella, tampoc.