HORITZÓ ELECTORAL
Política06/09/2020

Una remodelació exprés gestada a l’agost

Torra va convocar els nous consellers al Palau a principis de setmana per oferir-los entrar al Govern

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaMariàngela Vilallonga, Miquel Buch i Àngels Chacón van començar el 3 de setembre amb els actes que tenien programats. La consellera de Cultura era a primera hora a la inauguració del Fòrum Edita 2020, el conseller d’Interior assistia a les jornades de l’escola d’estiu de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya al departament i la consellera d’Empresa iniciava una reunió telemàtica amb els representants dels agents socials i les cambres de comerç. D’entrada, la jornada seguia el seu curs habitual fins que Mariàngela Vilallonga va rebre una trucada del Palau de la Generalitat. Era la primera peça del Govern que veia alterada la seva agenda i era convocada d’urgència a veure el president Quim Torra sense saber per què. La cita era a les 10.40.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquell moment el cap de l’executiu ja havia fet les comunicacions que creia convenients per executar la crisi de govern, que afectaria només les conselleries de JxCat. A primera hora, el president era a la presó de Lledoners per traslladar la decisió de remodelació al secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, i compartir amb l’exconseller d’Interior Joaquim Forn, a qui considera el titular “legítim”, que l’advocat Miquel Sàmper rellevaria Buch. Per la mateixa raó havia parlat amb l’exconseller de Cultura Lluís Puig per dir-li que apartava Vilallonga. Torra també va informar el vicepresident, Pere Aragonès, i li va oferir sense èxit fer canvis a les conselleries d’ERC, però no va avisar el PDECat. Quan Vilallonga arriba al saló Verge de Montserrat del Palau no s’espera que el president li comunicarà el seu cessament. És l’única consellera sortint a qui Torra diu que l’expulsa del Govern abans que transcendeixi. Són quarts d’onze. Quan Buch, primer, i Chacón, després, arriben a Sant Jaume per veure’s amb el president ja fa estona que han llegit a La Vanguardia que seran fulminats. A l’hora de justificar els cessaments, quan parla amb els consellers, el president no se surt del guió i manté que és per reforçar l’executiu -el mateix que dirà a la presa de possessió-. Per als més propers als afectats, però, es tracta d’una vendetta política i personal.

Cargando
No hay anuncios

La remodelació exprés del Govern va agafar per sorpresa tots els consellers, que tot just feia quaranta-vuit hores s’havien reunit com cada dimarts en consell executiu. Una reunió concisa -amb molt pocs acords de govern- en què Torra no va donar pistes sobre les seves intencions. Dijous l’única previnguda de la decisió del president era la portaveu de l’executiu, Meritxell Budó. Justament aquesta setmana el president li havia comentat que volia fer algun canvi, tot i que no li va dir quan -la portaveu ha estat fora de Catalunya de dijous a diumenge-. Als consellers de JxCat Damià Calvet i Jordi Puigneró, el president els informa el mateix dijous el matí.

Els noms dels consellers

El 23 d’agost el president Quim Torra i l’expresident Carles Puigdemont van visitar la tomba d’Antonio Machado a Cotlliure. Durant aquells dies a la Catalunya Nord Torra va compartir amb l’expresident, de manera genèrica -segons diverses fonts consultades-, que tenia la intenció de remodelar l’executiu. Llavors Torra ja veu que no podrà convocar eleccions per al mes d’octubre, com pretenia, i es vol amb mans lliures per fer canvis al Govern. A Puigdemont li sembla bé, ja que una crisi de govern allunya els comicis. El líder de JxCat vol que la legislatura s’allargui sis mesos més i que sigui el Tribunal Suprem qui forci les eleccions per la inhabilitació de Torra -per evidenciar la repressió, creu l’expresident.

Cargando
No hay anuncios

La concreció d’aquesta conversa entre Torra i Puigdemont es produeix aquest dimecres a la tarda, quan el president comparteix amb ell els noms dels nous consellers. A principis de setmana Torra ja havia convocat al Palau de la Generalitat Miquel Sàmper -de Terrassa, proper a l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas i a l’exdirector de la Policia Pere Soler, encausat per l’1-O-, per traslladar-li que substituiria Buch. També l’exeurodiputat Ramon Tremosa, per dir-li que comptava amb ell per a Empresa. Fins ara havia assessorat Torra en temes econòmics i JxCat espera que “marqui” Aragonès -ja han tingut una topada.

L’últim nom que es va tancar va ser el d’Àngels Ponsa, fins ara directora general a Cultura. Si bé des de Presidència neguen que hi hagués cap més opció, Laura Borràs ha aparegut en diversos escenaris de remodelació de l’executiu -segons diverses fonts-: des de retornar a Cultura i ser portaveu fins a aterrar com a vicepresidenta per pilotar el Govern davant d’una possible inhabilitació del president. No és el primer cop que el retorn de Borràs plana sobre el Govern des que va marxar a Madrid el 2019 -“Se’n podria escriure una novel·la”, afirma una font-, però s’ha convingut que, per aspirar a ser candidata de JxCat, li interessa més ser fora que dins del Govern.

Cargando
No hay anuncios

Puigdemont no intervé a l’hora de triar els substituts, però està satisfet dels noms. L’entrevista divendres a El Matí de Catalunya Ràdio de la consellera de Cultura -el relleu és dimarts-, en què va explicar que Torra l’havia pressionat per carregar-se el seu secretari general, certifica, segons l’entorn de l’expresident, l’encert del cessament. I les primeres intervencions de Tremosa, la conveniència dels nous nomenaments. El conseller d’Empresa es perfila com una peça clau de JxCat al Govern.