El nou executiu de Sánchez

Del dard a Redondo a la tristesa d'Iceta, tots els missatges clau del traspàs de carteres a Madrid

Miquel Iceta ha pres possessió com a ministre de Cultura i Esport i Raquel Sánchez és la nova ministra de Transports

La remodelació a fons de l'executiu espanyol s'ha fet de manera oficial. Els nous ministres del president espanyol, Pedro Sánchez, han pres possessió del càrrec aquest matí. Són set cares noves –"rejovenides", com ha defensat el cap de l'executiu– que formaran part d'aquesta nova etapa de la legislatura que comença ara, que té per objectiu impulsar "la recuperació econòmica, social i territorial" després d'una de les pitjors crisis de les últimes dècades, com ha defensat Pedro Sánchez durant la presentació del PERTE per desenvolupar el vehicle elèctric aquest dilluns. Però darrere de la renovació també hi ha algunes crisis internes al govern els últims mesos, unes ferides que s'han fet evidents en els diferents discursos d'aquest dilluns i que han anat des d'un dard a qui fins ara era el cervell de l'executiu, Iván Redondo, fins al reconeixement explícit d'una crisi diplomàtica amb el Marroc, la carpeta catalana i fins i tot un Miquel Iceta que deixa, ni mig any després i trist, les seves funcions a la cartera de Política Territorial.

Promesa davant del rei

Els dotze ministres afectats pels canvis de Sánchez han promès el càrrec davant del rei Felip VI al Palau de la Zarzuela. Per protocol, primer ho ha fet la nova ministra de Justícia i fins ara presidenta del Senat, Pilar Llop, que després ha actuat com a notària major. Després, les tres vicepresidentes que mantenen les seves funcions però ascendeixen de grau. Amb la sortida de Carmen Calvo, a partir d'aquest dilluns ja no hi haurà quatre vicepresidències sinó tres, que continuaran en mans de Nadia Calviño (PSOE), que passa a ser la primera vicepresidenta; Yolanda Díaz (Podem), segona vicepresidenta, i Teresa Ribera (PSOE), tercera. Un canvi que marca el protagonisme que Sánchez vol donar al programa econòmic.

Cargando
No hay anuncios

Finalment ha arribat el torn de les cares noves, a excepció dels socialistes María Jesús Montero i Miquel Iceta, que ja eren al govern espanyol i canvien tan sols de funcions després de la modificació de Sánchez. Félix Bolaños assumeix la cartera de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica; Isabel Rodríguez, fins ara alcaldessa de Puertollano, agafa la cartera de Política Territorial i serà també la nova portaveu del govern espanyol; Diana Morant, alcaldessa de Gandia, es queda amb Ciència i Innovació; José Manuel Albares, Exteriors i Cooperació; Pilar Alegría, Educació, i Raquel Sánchez, fins ara alcaldessa de Gavà, és la nova ministra de Transports i Agenda Urbana. Al seu torn, Miquel Iceta canvia de cartera: de Política Territorial a Cultura i Esport, mentre que Montero deixa de ser portaveu i amplia les seves funcions: Hisenda i Funció Pública.

Traspàs de carteres

Tres dels nou traspassos de carteres han tingut un clar component municipalista amb l'arribada de tres alcaldesses. Una d'elles, la fins ara alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, és qui més èmfasi hi ha posat. Sánchez, que s'ha presentat com a "socialista, ecologista i catalana", ha defensat que la visió municipalista s'instal·larà a partir d'ara al consell de ministres. En clau catalana, la nova ministra de Transports ha apostat pel "diàleg, la cooperació i la cogovernança d'un model federal" com el que s'ajusta a la realitat "diversa" del país. Sánchez assumeix aquest ministeri amb matèries pendents com la llei de mobilitat sostenible i la llei d'habitatge estatal i la regulació dels lloguers, encara un escull. En aquest sentit, ha defensat que "parlar d'inclusió és parlar d'habitatge i el dret a disposar-ne a preus assequibles". Qui fa un pas al costat és el fins ara ministre, José Luís Ábalos, que durant el seu discurs no ha mencionat a Pedro Sánchez en cap moment. Ábalos també surt com a secretari d'organització del PSOE.

Cargando
No hay anuncios

Qui també ha parlat en clau catalana ha sigut la nova ministra de Justícia i fins ara presidenta del Senat, Pilar Llop. "El diàleg territorial és la clau per sortir de la crisi com més aviat millor. Diàleg amb les comunitats autònomes i amb els ajuntaments", ha dit. Llop també ha llançat un missatge a l'oposició: "Espero que aviat es desbloquegi la renovació del CGPJ".

Cargando
No hay anuncios

El traspàs més concorregut, amb la presència fins i tot de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, ha sigut el de la cartera de Presidència. Una Carmen Calvo molt emocionada ha destacat que "és el traspàs de cartera més amorós de la política espanyola". El seu antecessor, fins ara a l'ombra del govern espanyol, Félix Bolaños, ha afirmat que assumeix el càrrec amb "honor i responsabilitat" i amb "sentit d'estat". Bolaños també ha defensat que ser ministre "ni es demana ni es pot rebutjar", un missatge dirigit al fins ara mà dreta de Sánchez, Iván Redondo, que hauria demanat tenir aquesta cartera, segons informava El País. Calvo ha dit que Sánchez tindrà un "amic" més al govern. Bolaños agafa el control del ministeri amb la llei de memòria democràtica gairebé enllestida, que Calvo havia de presentar dimarts en consell de ministres, cosa que finalment s'ha posposat.

Miquel Iceta, que va entrar al govern al mes de febrer, ha protagonitzat fins a tres canvis de carteres. D'una banda, deixa la de Política Territorial i Funció Pública per assumir Cultura i Esport. "Hi hem posat molta il·lusió", ha defensat Iceta , que ha reconegut en un to trist que sentia haver-la de deixar. Ara la gestió es diversifica i per això Iceta ha fet el traspàs no només a Isabel Rodríguez (Política Territorial), que no ha mencionat la carpeta catalana, sinó també a María Jesús Montero (Funció Pública i Hisenda). Iceta, que agafa el volant de Cultura, ha apuntat que "Espanya pot ser una superpotència cultural i esportiva". "No he vist una cosa més inclusiva, integradora i diversa que l'escut d'Espanya", ha defensat en referència a la selecció espanyola de futbol. Iceta també s'ha marcat com a prioritat "desterrar l'homofòbia de l'esport". En clau catalana, ha defensat el "federalisme cultural" gràcies a la convivència de les llengües cooficials.

Cargando
No hay anuncios

El trasllat de cartera més espinós ha sigut el del ministeri d'Exteriors. José Manuel Albares ha rebut la cartera de mans de la seva predecessora, Arancha González Laya, i ha reconegut que són moments "difícils" per al ministeri, sobretot després de la crisi diplomàtica amb el Marroc. De fet, ha fet referència explícita a aquest país om un "gran veí i amics del sud", amb qui cal reforçar els llaços, ha dit. Entre les seves prioritats, Albares ha destacat la de presentar-se al món com "un país democràtic, un estat de dret, un país amb una descentralització que és gairebé única".

Majoria de dones

El nou consell de ministres tindrà una presència del 60% de dones i es converteix en el govern europeu amb més presència femenina. En aquest sentit, durant la promesa del càrrec davant del rei l'única ministra que ha picat l'ullet de manera subtil a aquesta nova realitat ha sigut Yolanda Díaz, que ha promès el càrrec fent referència "a les ministres". María Jesús Montero, Pilar Alegría i Diana Morant han fet referència "als i les ministres", mentre que la resta de membres de l'executiu espanyol s'ha cenyit al masculí genèric, "els ministres".

Cargando
No hay anuncios