Relevance va demanar a ERC que l’estructura B justifiqués les factures encara que fos amb informes "inventats"
Els joves que van fer les feines de contracampanya per al partit van cobrar almenys 70.000 euros entre el 2022 i el 2023
BarcelonaERC ha demanat perdó als Maragall pels cartells que es van publicar contra ells ara fa un any i que l’ARA ha demostrat que van sortir de dins del partit i ha tancat la investigació interna en una setmana expedientant quatre militants. Els republicans han esquivat, però, les explicacions pel que fa a la B, l’estructura paral·lela que ha anat funcionant a l’ombra dels responsables de comunicació per fer contracampanya i que també l’ARA va destapar ara fa dues setmanes. Una estructura de la qual no només van sortir els cartells contra l’Alzheimer, sinó que ha anat cobrant de forma regular a través d’una empresa afí, Relevance, sense haver de justificar mai una factura, tal com ha pogut comprovar aquest diari.
Entre mitjans del 2022 i mitjans del 2023, "els nens de la B", com els anomenaven des de la direcció de comunicació del partit, van facturar almenys 70.000 euros, 15.000 dels quals van anar directament a pagar els joves que van enganxar els cartells contra els Maragall. L’ARA ha contrastat, a més, que l’estiu del 2023 el director general de Relevance va demanar a ERC que l’estructura B comencés a justificar les factures: va deixar clar que els informes no calia que fossin reals sinó que podien ser "inventats". Des de l'empresa van indicar que això "aniria bé" perquè el gerent d'ERC, Jordi Roig, pogués justificar la feina.
La relació entre ERC i Relevance és intensa des de fa almenys una dècada, ja que és l’empresa que s’encarrega de fer-li la majoria de les campanyes electorals i també les enquestes internes. L’ARA té constància que almenys des del 2022 l’empresa assumeix els pagaments a aquests joves militants republicans que s’encarreguen de fer les accions de la B –són cinc persones en el seu nucli reduït, tot i que de vegades també hi entraven altres persones. Entre les activitats que van tirar endavant hi havia els cartells contra els Maragall –es va encarregar penjar-los a tres persones de fora de l’organització–, la contractació d’uns mariachis a la seu de Junts, el llançament de bitllets falsos denunciant que Laura Borràs era una "corrupta" davant del tribunal on se l’havia de jutjar o el cartell amb el petó entre Jaume Collboni i Xavier Trias, i nombroses accions a través de les xarxes utilitzant perfils falsos. En l’entorn digital, un dels encàrrecs que se’ls hi va fer arribar va ser promocionar moltes de les polítiques que sortien del Govern d’ERC, malgrat que la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, va negar en roda de premsa que la Generalitat s’hagués aprofitat de l’estructura de contracampanya republicana.
Existeixen desenes de factures acumulades, confirmades per l’empresa, que assegura que totes estan associades a una feina concreta de monitoratge de xarxes, tot i que rebutja mostrar a l’ARA els informes que teòricament haurien fet aquestes persones. Fonts directament vinculades a la B expliquen, però, que ningú va demanar mai als joves que fessin cap informe i que això no va ser impediment perquè els pagaments seguissin fluint de la manera habitual: es presentaven les factures al director de comunicació d’ERC, Tolo Moya, i ell era l’encarregat de traslladar-les a l’empresa perquè fes els pagaments. Hi havia factures de 2.000 i 3.000 euros i també n’hi havia de 5.000. Quan hi havia algun problema per cobrar-les (ni ERC ni Relevance han explicat quin era el límit de pagament) era Sergi Sabrià qui parlava directament amb el director general de l'empresa.
Fonts consultades per aquest diari apunten que Moya va reconèixer tenir aquest paper d’intermediació fins a l'estiu del 2023, però va negar ser el responsable d’aquesta estructura opaca. Ho va fer quan va declarar la setmana passada davant de Xavier Mombiela, el responsable de la investigació interna que el partit va obrir un cop l’ARA va publicar l’escàndol dels cartells. Fins i tot va apuntar que la secretària general del partit, Marta Rovira, estava al cas de tot plegat.
Qui ho sabia?
Qui tenia coneixement de la B a la direcció del partit? Aquesta és una de les preguntes que ERC segueix sense respondre després de la investigació interna. L’ARA ha documentat que el ja exviceconseller del Govern i exvicesecretari de Comunicació d’ERC, Sergi Sabrià, no només la coneixia sinó que també va tenir un rol organitzatiu tant en la creació de l’estructura com en el seu funcionament, malgrat que entre el 2022 i el 2023 tingués un càrrec al Govern i no al partit. Fonts que van participar directament en les accions de la B assenyalen Sabrià com el màxim responsable i Moya com l’interlocutor habitual entre el partit i "els nens". L’ARA també ha documentat que Marc Colomer, exvicesecretari de Comunicació del partit, participava en l’estructura.
La B tenia un grup de missatgeria per coordinar-se entre els seus cinc integrants principals i alguns dels seus membres també formaven part d’altres grups amb els responsables de comunicació d’ERC per fer retorn de les accions que feien i preparar-ne de noves. A més, durant aquest període hi va haver diverses trobades de coordinació amb dirigents del partit.
L’estructura de la B amb els pagaments a Relevance va continuar tot i l’escàndol dels cartells contra els Maragall. De fet, les tres persones que els van col·locar van cobrar pel mateix sistema. En les converses intervingudes pels Mossos, el militant de l’Anoia que va encarregar els cartells admet que el director de Relevance és el "testaferro de l’empresa" i serà a qui aniran a buscar si no paga les factures. Tot i que en el buidatge dels mòbils hi consten vuit factures d’un dels joves que sumarien uns 50.000 euros, tant fonts d’ERC com de l’empresa confirmen que només tres es van acabar pagant (algunes s’haurien hagut de corregir per problemes formals): fonts de l’entorn dels joves dels cartells afirmen que el benefici que han obtingut ronda els 15.000 euros en tres factures.
El contracte
Des de la direcció d’ERC neguen que existeixi una estructura B dedicada a fer contracampanya i asseguren que el que hi ha són diferents canals per fer campanya de forma no convencional o més propera a l'activisme. De fet, en la roda de premsa en què va anunciar la seva dimissió, Sergi Sabrià va dir que totes eren "conegudes i finançades amb transparència" i que es podien trobar tots els contractes a la web del partit. "No hi ha res ni ocult ni fosc", va assegurar.
L’ARA ha demanat tenir accés al contracte que Esquerra té formalitzat amb Relevance per a les diferents campanyes publicitàries, perquè aquest és un dels que no estan penjats a la web. La formació, però, n'ha denegat el lliurament. Què diu la normativa sobre això? La llei de finançament dels partits polítics estableix que la contractació que duguin a terme les formacions ha d’emparar-se en unes instruccions internes en aquesta matèria que s’han de fer públiques. Esquerra compleix amb aquest requisit –hi ha un apartat a la seva web dedicat a les contractacions de la formació i a les seves condicions–, però no apareix el contracte amb Relevance.
Fonts expertes consultades expliquen que això contravindria la mateixa normativa interna d'ERC, que estableix que s’han de "donar a conèixer" tots els procediments de licitació que fa el partit i també els contractes adjudicats. I és que així ho diu també el Codi de Conducta de la formació: disposa que el partit "difondrà informació veraç, objectiva i actualitzada" de la "contractació de persones col·laboradores, treballadores i proveïdors". De fet, també es recull de la mateixa manera en la llei de transparència catalana, que obliga els partits polítics a publicar els contractes i els convenis. Les mateixes fonts asseguren, doncs, que haurien d’estar publicitades totes les relacions contractuals vigents, també la d'ERC amb Relevance, s’hagin formalitzat abans o després de l'entrada en vigor d'aquesta normativa.
ERC és "un partit modest"
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha admès els pagaments de Relevance als membre de l'estructura B. Rovira ho ha justificat perquè ERC és un "partit modest" i que el departament de comunicació ha d'externalitzar qüestions com aquestes campanyes "d'activisme". Sobre els informes "inventats" que l'empresa va demanar a ERC per justificar els pagaments, Rovira ha evitat contestar si el partit els farà públics i s'ha limitat a dir que les factures estaven justificades "pels serveis prestats". "Hem demanat que s'auditi tot de dalt a baix, tenim una investigació oberta al respecte, no fos cas que se'ns hagués escapat alguna cosa", ha afirmat.
Per altra banda, davant les acusacions de l'exdirector de comunicació d'ERC, Tolo Moya, que aquest dissabte va apuntar a Rovira per l'estructura B, la secretària general del partit ha assegurat que mantenia contacte amb el departament de comunicació d'ERC, qui coordinava aquesta estructura B, però que no va autoritzar la campanya dels cartells contra els Maragall.