La relació entre Salvador Illa i Jordi Pujol que va més enllà de la reunió a Palau

BarcelonaEl dia que Salvador Illa va prendre possessió al Saló Sant Jordi com a president de la Generalitat hi va haver temps per a les converses disteses al Pati dels Tarongers i a la galeria Gòtica. Hi havia la plana major socialista, ministres, representants dels grups parlamentaris, alts càrrecs del Govern i expresidents. Més enllà de l'eufòria socialista i la ressaca encara del retorn fugaç de Carles Puigdemont –sobretot per als Mossos–, hi va haver un contacte que ha donat fruits aquesta setmana. Jordi Pujol va ser un dels últims a marxar i en un moment donat se li fa saber que el president, Salvador Illa, el volia veure un moment al seu despatx. Allà ja van parlar de fer una trobada oficial, que s'ha produït en el marc d'una ronda de contactes amb expresidents.

Inscriu-te a la newsletter Pagar autònoms a ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'interès era i és mutu. Pujol, ja restituït públicament i fora de l'ostracisme, vol ser patrimoni d'un ampli espectre polític, i no només de Junts i els partits sorgits de l'espai postconvergent, que ara ja el reivindiquen també obertament. De fet, el mateix Pujol va donar suport a l'expresident Carles Puigdemont en les últimes eleccions. Al seu torn, Salvador Illa sempre ha expressat "respecte" per l'obra dels governs de Pujol, malgrat el ferri enfrontament entre CiU i els socialistes en aquell moment, i sap que acostar-se al pujolisme és una picada d'ullet a un sector que ja va intentar captar per a les eleccions del 12-M. No en va es va fer la passejada amb Miquel Roca i ha incorporat perfils del sobiranisme –Miquel Sàmper– i el nacionalisme –Ramon Espadaler– al seu govern.

Cargando
No hay anuncios

Però la trobada d'aquesta setmana, que va fer tornar Pujol al despatx del president de la Generalitat deu anys després de la confessió, no ha estat la primera amb Illa. Molt abans el cap de files socialista ja s'hi havia reunit. Va ser la legislatura passada, llavors fora dels focus, després de ser ministre de Sanitat i quan ja havia agafat les regnes del PSC. En les trobades sempre hi ha planat el mateix: un intercanvi d'opinions sobre la situació del país. I, com en totes les converses que manté Jordi Pujol, hi són presents les seves obsessions des de fa anys: la llengua i la immigració.

Cargando
No hay anuncios

Oriol Junqueras

Salvador Illa no és l'únic líder polític que va fer el pas amb Pujol. També el va fer Oriol Junqueras -i, més tard, Pere Aragonès-. Hi va establir contacte després de la presidència de Quim Torra, quan el pujolisme se sentia més allunyat dels postulats que defensava Junts, sobretot pel que representava la idea, verbalitzada per Torra, que "l'autonomia és un obstacle per a la independència", i pel xoc amb els Mossos d'Esquadra durant les protestes del 2019. En aquest context, Junqueras, que ara torna a aspirar a presidir ERC, va entaular una relació de tu a tu amb l'expresident amb "diverses converses llargues i profitoses". Hi va ajudar una amistat connectada amb el món de l'extinta CiU i ara incondicional de Junqueras, Vicenç Pedret, que també va tenir un rol quan el dirigent republicà va reunir-se ara fa poc amb l'expresident Carles Puigdemont a Bèlgica.