La relació entre ERC i Junts segueix al congelador
La reunió Puigdemont-Junqueras no ha servit per acostar posicions entre els dos partits


BarcelonaFa tot just una setmana, Carles Puigdemont rebia a Waterloo Oriol Junqueras. Era la primera trobada des que tots dos van ser ratificats al capdavant de Junts i ERC, i de les poques que havien mantingut després que el 2017 el líder de Junts emprengués el camí de l'exili i el president republicà fos empresonat. Des de l'1-O que la seva relació era gèlida, i la dels seus respectius partits no ha estat gaire millor durant tot aquest temps, tot i compartir govern encara uns quants anys. Per això la reunió de la setmana passada agafava una especial transcendència. Puigdemont i Junqueras van subscriure un comunicat conjunt en què es van conjurar a "impulsar espais de treball coordinat" per debatre les qüestions que "afecten el futur nacional i el progrés social de Catalunya", però també a obrir una "nova etapa" per "recuperar la força i la iniciativa del moviment independentista". Una manera d'iniciar un desgel que, set dies després, s'ha fet evident que ha quedat en paper mullat.
D'entrada, l'espai de coordinació que els dos partits es van comprometre a explorar no tindrà una traducció formal, és a dir, no es designaran uns interlocutors ni hi haurà una calendarització de trobades. Els dos partits només parlaran quan considerin que poden coincidir en alguna qüestió, expliquen fonts coneixedores a l'ARA. En els últims mesos, ja sense pactes entre ells, Junts i ERC han votat diferent en molts temes tant al Parlament com al Congrés, on s'ha plasmat la seva distància en l'eix ideològic i també en l'estratègia nacional. També quedaria en l'aire com es materialitza la frase del comunicat en què es comprometien a "recuperar la força" de l'independentisme.
Més enllà de la poca concreció que va sortir de la reunió de fa una setmana, la intervenció de Gabriel Rufián d'aquest dimecres al Congrés ha aclarit quin seria el to entre ells a partir d'ara. El portaveu republicà a la cambra baixa va disparar contra els juntaires en una intervenció dura, en què els va arribar a titllar de "reaccionaris" i "miserables" per haver votat en contra dels decrets que incloïen la rebaixa del transport públic i la revalorització de les pensions, entre altres. "Sempre seran la dreta reaccionària de Catalunya que amaga les seves misèries sota la bandera", va etzibar. Rufián també va acusar Junts de prioritzar millorar la situació de Carles Puigdemont abans de la de "centenars de milers de persones": "Què ha de complir el PSOE amb vostès? No deuen ser coses personals per a segons qui, oi? Perquè, si és així, estan votant contra el benestar de centenars de milers de persones a canvi que segons qui estigui millor".
No és la primera vegada que Rufián carrega contra Junts, sinó que el portaveu republicà és un dels que més contundents ha estat al llarg de la seva etapa a Madrid contra els juntaires. L'episodi més sonat va ser quan es va referir a Puigdemont com a "tarat" per haver declarat la DUI, en unes declaracions que després va haver de rectificar i per les quals es va disculpar. Aquell dia, Junts va sortir en tromba contra Rufián, però dimecres les paraules del dirigent republicà no les va replicar cap dirigent juntaire excepte el diputat al Parlament Agustí Colomines –que el va acusar "d'escampar odi"–. Puigdemont només va enviar un dard velat als republicans, sense fer cap referència al discurs del seu portaveu al Congrés, quan va escriure a X: "Governar en minoria exigeix una gran responsabilitat; culpar els altres de les conseqüències dels teus actes no genera confiança. Potser estan malacostumats amb partits que els donen tot el suport de manera incondicional, però no és ni ha estat mai el nostre cas". En canvi, des de les files republicanes, el suport a les paraules de Rufián va ser unànime. Diversos dirigents del partit van escriure missatges a X carregant contra Junts i equiparant-los al PP i Vox.
Turull critica Rufián
"Som partits diferents, és lògic que en alguns temes votem diferent, si no, seríem el mateix partit", va defensar l'endemà de la votació al Congrés el secretari general de Junts, Jordi Turull, en una entrevista a Els Matins de TV3. Ara bé, preguntat directament per les paraules de Rufián, Turull no va amagar un cert malestar. "L'exigència comença per un mateix, s'ha de demanar explicacions a cadascú com és capaç de defensar allò seu. Nosaltres ens sentim tan segurs d'allò nostre que per defensar-ho no ens fa falta posar-nos amb l'altre. Veig que hi ha algú que el seu monotema és aquest", va lamentar. El dirigent juntaire també va afegir, però, que considerava que el discurs de Rufián no "representa l'esperit" de la majoria d'ERC. "El meu adversari no és Rufián, sinó l'estat espanyol, i el PSOE que no compleix", va subratllar.
Des de Junts no volen fer més sang del discurs de Rufián i volen aïllar l'episodi de la trobada de la setmana passada a Waterloo. En la mateixa línia, a Esquerra també consideren que "no dinamita" la conjura de fa una setmana: que les relacions entre els dos partits siguin més "fluides", com deia aquesta mateixa setmana Elisenda Alamany. "De friccions n'hi haurà", apunten des de la seu dels republicans. Ara bé, més enllà de la formalitat de la reunió de la setmana passada, no hi ha hagut cap canvi de to entre els dos partits, sinó tot el contrari. ¿És possible així mantenir una relació "fluida"?