PARLAMENT

La fràgil relació de CiU i ERC: sí al pressupost, topada pel cas Pujol

Mas, forçat a acudir a la comissió d’investigació, es desvincula dels presumptes tripijocs d’Oriol Pujol

RELACIÓ AMBIVALENT 
 Mas i Junqueras col·laboraran fins al 27-S però la sintonia que mantenen és fràgil.
Roger Mateos / Marc Colomer
27/01/2015
4 min

BarcelonaLa fotografia unitària del 14 de gener a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat -Artur Mas i Oriol Junqueras encaixaven mans després de concretar el calendari de les plebiscitàries- va evitar que les converses que havien mantingut CiU i ERC per fixar els següents passos del procés sobiranista acabessin en trencadissa. Malgrat les tensions negociadores de les setmanes prèvies, l’estabilitat del Govern quedava garantida fins a les eleccions del 27 de setembre. Les relacions entre nacionalistes i republicans, però, disten molt de ser una bassa d’oli.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proximitat del nou cicle electoral -que arrencarà amb les municipals del 24 de maig- contribueix a accentuar la fragilitat d’aquesta entesa. Uns fràgils equilibris que ahir van posar-se de manifest en un interval de poques hores. A les 11.42 del matí ERC comunicava que la roda de premsa que tenia previst oferir a la seva seu al cap d’una hora quedava suspesa. Se’n convocava una altra de conjunta amb CiU, per explicar amb detall l’acord pressupostari a què havien arribat. Mas aconseguia lligar definitivament l’aval dels republicans als comptes de la Generalitat per al 2015.

Discòrdia pels afers dels Pujol

Era una de les conseqüències òbvies de l’acord Mas-Junqueras de fa dues setmanes. Però, en paral·lel a aquesta entesa que els dos grups parlamentaris concretaven, partida a partida, davant els mitjans de comunicació al Parlament, s’estava gestant un nou desencontre, aquest cop arran dels diferents casos de corrupció que arrosseguen la família Pujol-Ferrusola als jutjats.

Ahir a la tarda estava convocada una nova sessió de la comissió d’investigació parlamentària sobre frau fiscal, en què s’havia de redefinir el llistat de compareixences tenint en compte que l’avançament electoral obligarà a dissoldre la cambra a principis d’agost i decauran els treballs que encara estiguin pendents. La pressió de l’oposició perquè Mas hi comparegués s’havia anat aguditzant en els últims dies, i ERC, clau per decantar qualsevol decisió, estava cada cop més incòmoda en el paper d’àrbitre. Divendres els republicans ja van urgir Mas a comparèixer voluntàriament per estalviar-se la votació. Ahir al migdia, però, el secretari general adjunt de CiU, Lluís Corominas, els advertia: “No acceptem cap ultimàtum. Si hem de dir-hi alguna cosa, ja ens pronunciarem en el seu moment”.

Hores més tard la sintonia del matí entre CiU i ERC al voltant dels pressupostos es transformava en un agre intercanvi de cops en forma de peticions de compareixença. ERC feia pinya amb l’oposició per obligar el president de la Generalitat a comparèixer a la comissió d’investigació. Segons fonts republicanes consultades per l’ARA, després de quatre votacions precedents en què havien sumat vots amb CiU per evitar a Mas el tràngol de comparèixer per parlar dels Pujol, ja no estaven disposats a fer-ho per cinquè cop.

Els d’Oriol Junqueras pretenen abanderar un discurs de regeneració democràtica i tolerància zero amb la corrupció, incompatible, creuen, amb el fet de continuar apareixent com a tap per a la compareixença de Mas. Res podia justificar ja, assenyalen fonts d’ERC, que Mas no hagués concretat encara quan acudiria al Parlament per sotmetre’s a les preguntes dels grups de la cambra. El missatge dels republicans amb la votació d’ahir era clar: l’acord Mas-Junqueras per garantir l’estabilitat del Govern fins al 27-S no pot ser considerat un xec en blanc d’ERC al president de la Generalitat.

El front comú de l’oposició per cridar Mas a la comissió d’investigació va fer sulfurar CiU, que per boca de la diputada Meritxell Borràs va acusar la resta de grups de no tenir interès a aclarir “la veritat” sobre els casos sota sospita. “Han començat la campanya electoral: volen desgastar el president i desprestigiar-lo”, va protestar. I va reblar, mirant de reüll els republicans: “Vostès sabran el que fan”. En contrapartida, CiU va demanar la compareixença de l’exconseller d’ERC Josep Huguet i d’Antoni Soy, exsecretari d’Indústria, entre altres alts càrrecs republicans del tripartit.

Clima enterbolit pel cas ITV

En plena brega parlamentària, ERC va reclamar ampliar les compareixences a altres noms vinculats a CiU, entre els quals l’actual conseller de Justícia, Germà Gordó. El clima s’havia enterbolit encara més després que transcendís diumenge el sumari del cas ITV, pel qual està imputat l’exsecretari general de CDC Oriol Pujol per suposats delictes de suborn, tràfic d’influències i falsedat documental. Pujol hauria cobrat comissions per haver utilitzat el seu poder polític per afavorir l’empresari Sergi Alsina, amic seu. L’exsecretari general de CDC l’hauria posat en contacte amb Mas per parlar d’operacions de reconversió industrial que Alsina assessorava.

Ahir Mas, en un col·loqui organitzat per El Punt Avui, va reivindicar l’“obligada” intermediació que li toca fer amb empresaris per evitar que deslocalitzin inversions a Catalunya. Mas, però, va marcar distàncies amb Oriol Pujol. Va evitar posar la mà al foc per ell i va deixar caure que seran els tribunals els que decidiran si va fer un “ús incorrecte” de la seva posició. Avui serà l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol qui haurà de declarar davant la jutge que l’ha citat com a imputat, juntament amb Marta Ferrusola i tres dels seus fills, Marta, Mireia i Pere, per delictes contra la hisenda pública i blanqueig de capitals. El cas es va obrir arran de la confessió de Pujol, que va demanar perdó per haver ocultat una fortuna a l’estranger. El calvari judicial dels Pujol viurà un nou capítol.

stats