Monarquia espanyola

Els reis d'Espanya fan de Lloret de Mar l'epicentre de la monarquia per un dia

Coincidint amb el lliurament dels premis Princesa de Girona, unes 200 persones s'han manifestat per mostrar el seu rebuig a la Corona a pocs metres de l'hotel

4 min

Lloret de Mar / BarcelonaEls reis d’Espanya, Felip VI i Letícia, acompanyats de la princesa Elionor i la infanta Sofia, han tornat a visitar, per segon any consecutiu, les comarques gironines per lliurar els premis de la Fundació Princesa de Girona, acte que es fa fora de la capital perquè l'Ajuntament es nega a cedir cap equipament a la Corona. Després d'anys de polèmiques, el 2023 la Zarzuela va triar un hotel de luxe a Caldes de Malavella, en un entorn apartat, ideal per blindar-se de les protestes, i aquest any ha optat per Lloret de Mar. Tant Felip VI com la princesa Elionor han entregat els premis d'enguany i han aprofitat la cerimònia per celebrar els 15 anys de la Fundació Princesa de Girona. En l'acte hi havia el ministre d'Indústria, Jordi Hereu, i el líder del PSC, Salvador Illa, però no hi havia cap conseller del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El rei ha posat en relleu la "feliç coincidència" d'aquests 15 anys de la Fundació amb els primers deu anys del seu regnat i la majoria d'edat de la princesa Elionor, que va celebrar els 18 anys el mes d'octubre passat. "És una oportunitat perquè tots recordem quins valors ens guien i consolidem el nostre compromís amb ells, perquè la princesa segueix aprenent i progressant en les seves responsabilitats", ha afirmat Felip VI. La princesa Elionor ha recordat que ella tenia tres anys quan va els reis van "impulsar" la Fundació, que 15 anys després "creix amb fortalesa, determinació i resultats". En el seu discurs, Elionor ha fet valdre la tasca de tots els premiats, igual que el seu pare. Felip VI, a més, també s'ha permès la llicència de llançar un missatge a la selecció espanyola perquè guanyi la final de diumenge i també ha elogiat el jove futbolista Lamine Yamal: "És aquesta generació, la que veiem aquí i allà, la que ens fa tenir tanta confiança en el futur d'aquest país. I, si parlem del flaix que ens va regalar Lamine Yamal amb 16 anys, ja està tot dit".

La jornada ha començat a primera hora del matí, als jardins de Santa Clotilde, amb unes vistes esplèndides al mar, on fa poc es van gravar unes escenes de la sèrie d’HBO La casa del dragón. En aquest entorn idíl·lic de la Costa Brava, a tocar de cala Boadella, una platja nudista, la infanta i la princesa s’han reunit amb uns 150 joves becats dels diferents programes de la Fundació. Les dues hereves, cordials i discretes, no han volgut respondre cap de les preguntes de la seixantena de mitjans de comunicació acreditats –la majoria vinguts de Madrid i de la premsa del cor–. Sempre escortades per un desplegament de seguretat nombrosíssim, tant d'agents privats com de policia, repartits per tot el municipi, Elionor i Sofia només han fet una mínima referència a la victòria d’ahir de la selecció espanyola a l'Eurocopa.

Ha donat la benvinguda a la comitiva reial als jardins de Santa Clotilde l’alcalde de Lloret, Adrià Lamelas, que ha lloat la tasca de promoció de joves de la Fundació, però sense cap referència explícita a la visita monàrquica: "Som un municipi de 44.000 habitants, cadascú amb la seva manera de pensar, però tenim un ADN molt acollidor, acostumats a rebre molts visitants, així que estem encantats de rebre qualsevol persona que vulgui venir a ser feliç i gaudir del nostre entorn", s’ha limitat a explicar Lamelas, del PSC, que governa en solitari després del trencament amb Junts.

Després de passar el matí a Santa Clotilde, les infantes s’han traslladat a l’Hotel Melià de Lloret. Allà sí que hi han fet acte de presència els reis d'Espanya, que han participat en una reunió amb els membres del consell assessor jove de la Fundació, sense discursos públics ni declaracions. La família reial ja va començar els actes dels premis Princesa de Girona a Catalunya ahir dimarts, amb una visita d'Elionor i Sofia al taller de Jaume Plensa de Sant Feliu de Llobregat, seguida d'una trobada amb els premiats d'edicions anteriors i un petit concert al castell de Lloret de Mar.

200 manifestants en la concentració de rebuig a la Corona

Tota la jornada matinal de dimecres s'ha desenvolupat sense cap incident ni protesta. També sense reverències ni acollides multitudinàries, només un petit reducte de seguidors de la Corona han esperat els cotxes oficials amb aplaudiments i alguna bandera espanyola. A la tarda, en canvi, l'ambient sí que ha estat més crispat, ja que, des de les 18 h, una hora abans dels premis, uns 200 manifestants s'han concentrat a Lloret de Mar per mostrar el seu rebuig a la monarquia. La concentració, organitzada per la Coordinadora Antimonàrquica de les comarques gironines, amb el suport dels partits i entitats independentistes, ha fet marxa des de l'estació d'autobusos en direcció a l'hotel Melià, fins que, a uns 200 metres de la cerimònia, el cordó policial els ha aturat.

Membres de la Coordinadora Antimonàrquica de les comarques gironines avui a Lloret

Davant del desplegament de Mossos d'Esquadra, sota una forta calorada, els manifestants han fet parada durant més d'una hora, amb actitud totalment pacífica, sense ànim d'esquivar el control policial ni boicotejar l'acte. Han intervingut Montse Bassa, d'Esquerra; Carme Renedo, de Junts, o Dani Cornellà, de la CUP. També Blanca de Llobet, d'Òmnium; David Caldeira, del Consell de la República; Quim Tell, de la Coordinadora Antimonàrquica i Lluís Llach, president de l'ANC. També han actuat músics com el cantautor gironí Canimas o Titot, de Brams.

Manifestació antiborbònica a Lloret de Mar

"No ens deixen apropar més, vulneren el dret a protesta, sobreprotegeixen més els Borbons que els presidents dels Estats Units. Tenen por de saber la veritat, que no són benvinguts", ha dit Quim Tell, que té causes judicials obertes, després de la detenció a la concentració de Caldes de l’any passat. Al final de l'acte Lluís Llach ha preguntat als manifestants "Què n’hem de fotre dels reis borbons en ple segle XXI? Del seu cavall de cartó, els seus genocidis i les seves guerres? Són la casta més desgraciada que existeix; els hem de fotre fora d’una punyetera vegada", ha etzibat.

Els premiats de la Fundació Princesa de Girona d'aquest any
  • Vicky Luengo

    L'actriu ha rebut el premi en la categoria d'Art. Amb 34 anys, protagonitza aquests dies el monòleg Prima Facie, sobre violència sexual, però al llarg de la seva trajectòria ha protagontizat diverses obres i pel·lícules com Suro, per la qual va ser nominada al Goya a la millor actriu protagonista.

  • Antonio Espinosa de los Monteros

    L'empresari i arquitecte ha rebut el premi en la categoria d'Empresa per la primera empresa social que dirigeix, Auara, i que reinverteix tots els seus ingressos en projectes per subministrar aigua potable i la fabricació d'ampolles reutilitzables.

  • Moisés Expósito-Alonso

    Ha rebut el premi en la categoria d'Investigació. El biòleg i genetista ha estat reconegut pels seus estudis sobre com aplicar la genètica per comprendre com les espècies animals s'adaptaran al canvi climàtic per intentar prevenir la seva extinció.

  • Daniel Millor

    En la categoria Social, Daniel Millor ha rebut el guardó com a coordinador del programa Asertos Quatorze i Arquitectura Sense Fronteres, que centra la seva activitat en la regeneració comunitària de barris pobres a través de la rehabilitació d'habitatges.

  • Susana Arrechea

    Enginyera química i doctora en Nanociència i Nanotecnologia, Susana Arrechea ha rebut el guardó en la categoria Internacional d'Empresa per ser cofundadora de l'empresa New Sun Road Guatemala. La tasca de la companyia consisteix en facilitar l'accés a l'electricitat mitjançant energia solar i connectivitat a internet en comunitats rurals.

  • Yarivith González

    Yarivith González és investigadora química de Veneçuela i ha rebut el premi en la categoria Internacional d'Investigació. Està especialitzada en el desenvolupament de mètodes sostenibles per al reciclatge i la recuperació de metalls provinents de bateries de ions de liti de vehicles elèctrics per tornar a fabricar-ne de noves.

stats